Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 14., csütörtök

6.760 - Orbán: "Azok adjanak többet, akiknek van"

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Orbán: "Azok adjanak többet, akiknek van"
2010. október 13. 16:09 Gondola

Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány szerdai rendezvényén többek közt arról beszélt, hogy Magyarországon át kell alakítani az adózást, a gazdaságot és a politikai szemléletet. Elsőbbséget kell adni a termelésnek, a munkának a spekulációval szemben, gyökeresen át kell alakítani az adózást, a gazdaság szerkezetét és szemléletét is.

A miniszterelnök szerint a világban lezajló globális átalakulás kihívás, egyszerre fenyegetés és lehetőség is Magyarországnak. Rajtunk áll, mit választunk, hogy fogjuk fel - tette hozzá. Szólt arról is, hogy fel kell ismerni, mi értékelődik le, és mi értékelődik fel. A munka, a közérdek felértékelődik, és a spekuláció leértékelődik - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor szerint szakítani kell az eladósodás és a megszorítás politikájával; tartani kell az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiánycélt, be kell indítani a jövő évi 3 százalékos növekedést.

A kormányfő bejelentette, jövő hétfőn a parlamentben ismerteti a második akciótervet, és azt mondta: a jövőben a gazdaságpolitika azon alapszik, hogy a sikerhez közös részvétel, ahhoz pedig arányos teherviselés kell. Azoknak kell többet adni, akiknek van - szögezte le.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a bankadó mellett a kormány további válságadókat fog kivetni. A távközlési és telekommunikációs cégeknek évi 61 milliárd forintot kell befizetniük a költségvetésbe, míg az energiaszektornak 70 milliárdot három éven keresztül. A kereskedelmi láncoknak szintén három éven keresztül kell évi 30 milliárddal szanálniuk a költségvetést. A kormány 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjpénztári kifizetéseket és felmondja a PPP-s szerződéseket - jelentette ki Orbán Viktor.

Az adórendszer átfogó átalakítása után arányos és családi alapú lesz. A miniszterelnök kiemelte, a változtatások végrehajtása után adórendszerünk munka-és családbarát lesz. fidesz.hu nyomán

Illés: Nem érdeke az államnak az államosítás

Az államnak ebben a pillanatban nem állhat érdekében, hogy rendbe tegye mindazt, aminek hasznát az elmúlt tíz évben valaki már lefölözte - mondta a Népszavának adott interjújában Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

A MAL Zrt állami felügyelet alá helyezése nem egyenlő az államosítással, ez utóbbi az államnak nem is lenne érdeke - erről Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár beszélt a Népszavának adott interjújában.

Az államnak ebben a pillanatban nem állhat érdekében, hogy rendbe tegye mindazt, aminek hasznát az elmúlt tíz évben valaki már lefölözte - fogalmazott az államtitkár azzal összefüggésben, hogy államosítás esetén az összes technológia irányítása, annak valamennyi költsége az államot terhelné.

Illés Zoltán arról is beszélt, hogy több szakértővel konzultált és az elmondottakból azt lehet vélelmezni, hogy a gátrendszer és annak állaga volt - ahogy fogalmazott - a ludas a történtekért. (FN.hu-lapszemle)