Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. október 16., szombat

6.765 - Szerző: Gaál Csaba > Orbán újabb akcióterve: kreatív megszorítás

Orbán újabb akcióterve: kreatív megszorítás
2010. 10. 14. 05:00 VG

Három fontos, új intézkedést jelentett be tegnap a miniszterelnök, amelyekkel a kormány az idei és jövő évi hiánycélt igyekszik teljesíteni.

A távközlési és energiacégek, valamint a kereskedelmi hálózatok ideiglenes "válságadója" kétségtelenül gyors bevételi forrást jelenthet. Ráadásul a kormány jól kommunikálhatja, hogy a multikat is rákényszeríti az arányosabb közteherviselésre, miközben a megszorítások egy részét - áremelés formájában - mégis csak a lakosság fizetheti majd meg. A vállalati nyereségek hasraütésszerű elvonása ugyanakkor komolyan rombolhatja Magyarország befektetői megítélését, miközben az extraprofitok kialakulása ellen piacbarát módon is lehetne küzdeni: a verseny fokozásával.

A magánnyugdíjpénztárak tervezett ellehetetlenítése - mert a bejelentett pénzelvonás végeredményben ezt jelentheti - rossz dacreakció az unióval folytatott elszámolási vita negatív kimenetelére. Miután az állami pillér átalakításáról még nem hallottunk terveket, a lépés rövid távú költségvetési előnyökért kockáztatja a rendszer hosszú távú fenntarthatóságát. Ráadásul az állampapírpiacon is komoly zavart okozhat, ami nehezíti az adósságfinanszírozást.

Az állam és a magánszereplők együttműködésén alapuló PPP-projektek felülvizsgálata és leállítása valóban indokolt lehet egyes esetekben, ismerve a magyar gyakorlatot. Kérdés azonban, mennyi azonnali megtakarítás származhat ebből, és mi pótolja a kieső beruházásokat.

Összefoglalva: a rövid távú hiánycélok teljesülhetnek, ennek ára azonban az üzleti környezet kiszámíthatóságának komoly romlása. Hogy ez mennyire fogja vissza a növekedést, az a további intézkedéseken is múlhat.
Szerző: Gaál Csaba

Megjegyzés: ...és tessék mondani! A válságadó kinek a pénzéből (véréből, verejtékéből) válik hiánycél teljesítéssé?