Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. szeptember 8., csütörtök

10.486 - Orbán: Karthágót le kell rombolni (+videó)

www.nemzetihirhalo.hu *************
Orbán: Karthágót le kell rombolni (+videó)
2011-09-06 16:34 MNO - hírTV

Idén októberben és novemberben két nagyobb összegű hitelrészletet fog visszafizetni Magyarország, miközben újabb hitelt nem veszünk majd fel. Ez négymilliárd eurós törlesztést jelent - mondta keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, a kormányülésen elsősorban az államadósság és az eurózóna eladósodottságának kérdésével foglalkozott a kabinet. "Korábbi elemzésünk helyesnek bizonyult: az európai helyzet súlyos. Az államadósság egyszerre oka és eredménye a válságnak. Csak azoknak van esélye a sikerre, akik képesek megtörni az adósságspirált. A többiekre nehéz évek várnak" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő elmondta, Magyarország nem kíván utóbbi országok közé tartozni, ezért a cél továbbra is az adósságcsapdából való kiszabadulás. - Az európai gazdaság ugyan az utóbbi időben lelassult, de mi akkor sem tántorodunk el a céltól. Ennek megfelelően hoztuk meg a mai döntést, az államadósság további csökkentését. Októberben és novemberben két nagyobb összegű hitelrészletet fogunk visszafizetni, miközben nem veszünk fel újabb hitelt - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Mások keresnek a munkánkon

A miniszterelnök elmondta: a kormány már 82 százalékról visszahozta az államadósság mértékét 77 százalékra, és elkötelezettek amellett, hogy a újabb 4 százalékponttal fogják csökkenteni azt, tehát 73 százalékra. Ez jelentős csökkenés. Orbán Viktor kiemelte: a 2011-es év sikeres volt az államadósság elleni harcban. Magyarország nem juthat Görögország sorsára, nem hagyjuk, ez az önállóság elvesztése lenne - mondta el a kormányfő, majd hozzátette: amíg adósai vagyunk másoknak, addig mások keresnek a munkánkon és saját magunk urai úgy lehetünk, ha mi, magyarok keresünk a munkánkon. A cél, hogy az államadósságot 50 százalék alá vigyék, ez az alaptörvényben is benne van. A miniszterelnök elmondta: 4 milliárd eurót fogunk visszafizetni, a valutatartalékokból 3 milliárdot, a nyugdíjrendszer során az államhoz került külföldi cégek részvényeiből egymilliárdot.

Az államadósság elleni háborút meg kell nyerni, Karthágót le kell rombolni - jelentette ki a kormányfő. Ha 3 százalék alatt tudjuk tartani a költségvetési hiányt, az automatikus államadósság-csökkenéssel fog majd járni - mondta el Orbán Viktor.

Behajtják az áfát

A kormány növeli az adóbeszedés hatékonyságát, ebből 40 milliárd forintos többlet áfa-bevételre számít; emellett további 40 milliárd forintos megtakarításra készül a kabinet az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stopból - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kihelyezett kormányülés után Lovasberényben, kedden. Részben ezzel kívánja "befoltozni" a kormány az idei büdzsében - a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt - keletkező mintegy százmilliárdos hiányt.

A globális gazdaság lassulására a magyar kormány az ország átszervezésének gyorsításával válaszol - jelentette ki Matolcsy. Mint mondta, az intézkedések révén lehetővé válik az államadósság további csökkentése, és egyúttal annak megakadályozása, hogy az államdósság újból növekedésnek induljon, ezt az államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása fogja garantálni. A miniszter hangsúlyozta: végig kell vinni az ország újjáépítését. Matolcsy az intézkedések között az adó- és vámbeszedések rendjének felgyorsítását említette, utalva arra, hogy ezen a területen mintegy 600 milliárd nem folyik be. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban vállalta, hogy egy 40 milliárdos többletbevétellel hajtja végre a behajtást. Mint fogalmazott, a cél a hatékonyabb állam létrehozása. A miniszter bejelentette: emelik a játékadót, a dohánytermékek, az alkoholos termékek és a gázolaj jövedéki adóját. (lm)