Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. szeptember 8., csütörtök

10.489 - Újabb sarcok helyett radikális gazdaságpolitikai fordulat szükséges

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Újabb sarcok helyett radikális gazdaságpolitikai fordulat szükséges
2011, szeptember 6 - 17:10 barikád.hu

A Jobbik álláspontja szerint költségvetési tűzoltómunka és újabb sarcolási sorozat helyett az államadósság újratárgyalására, többkulcsos adórendszerre és a magyar gazdaság fejlesztésére van szükség - írta Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtóközleményében.

A kormány kétnapos ülésén ismét egeret szültek a hegyek. A miniszterelnöki sajtótájékoztatóból kiderült: a gazdagok kormánya továbbra is elkötelezett a neoliberális gazdaságpolitika könyörtelen végigvitelében. A "fülkeforradalmi" gazdaságpolitikára is igaz a régi mottó: mindennek meg kell változnia, hogy minden maradhasson a régiben.

Az államadósság erőltetett ütemű visszafizetése helyett azok újratárgyalására van szükség, amelyre számos ország, mint például Görögország, Argentína, Szerbia-Montenegro vagy Lengyelország esete sikeres példát mutatott. Ehelyett fizetünk a Nemzetközi Valutaalapnak, mint a katonatiszt.

Nem tudtuk meg a sajtótájékoztatóból, hogyan fog elmúlni a fenyegető vész a devizahiteles válságtól fenyegetett családok feje fölül, nem tudtuk meg, hogyan fogjuk elkerülni az egészségügy összeomlását, és nem tudtuk meg, mitől fog élénkülni a magyar gazdaság. A devizahiteles válság megoldatlansága ma már nem csak tragikus társadalmi konfliktusokat vetít előre, hanem a gazdasági növekedés egyik fő korlátjává is vált.

A költségvetési hiány egyik fő oka az a gazdagoknak kedvező, egykulcsos jövedelemadó, amely félezermilliárdos lyukat ütött az államkasszán, de a várt keresletélénkítő hatást nem érte el. Ez egy ellentételezés nélkül kidobott összeg. A lyuk befoltozására a kormány újabb meg újabb sarcolási ötletekkel áll elő, ahogy azt ma is bejelentette. A többkulcsos, progresszív adórendszer visszaállítását nem csak a társadalom igazságérzete, hanem a gazdasági ésszerűség is megkívánja.

Kapcsolódó:
   Soha nem látott megszorítás várható? Ténytár