Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 13., kedd

12.242 - Lakossági SOS jelzések – a kormány nem válaszol

From: Endre Simó <szocialisforum@gmail.com>

Date: 2012. március 13. 
Subject: SOS válasz nélkül
To:Kutasi József Antal


Lakossági SOS jelzések – a kormány nem válaszol

Budapest, 2012. március 13. kedd

     A Magyar Szociális Fórum kedden arra kérte a miniszterelnököt és a kormányt, hogy válaszoljon azoknak az állampolgároknak, akik hozzájuk fordulnak életbevágóan fontos ügyekben. Az utóbbi időben sokan fordultak az MSZF-hez panasszal, hogy válaszra sem méltatják őket – áll az MSZF közleményében. A levélírók többsége azért kért segítséget, hogy ne lakoltassák őket ki, munkát kapjanak, meg tudjanak élni. A Szociális Fórum csokorba gyűjtött néhányat a legjellemzőbb lakossági üzenetek közül, amelyeknek küldői nem kaptak választ:

-          „Többször írtam már a Kormánynak, Orbán Viktornak levelet, egyszer sem válaszoltak rá! Nagyon félek a végrehajtástól, a kilakoltatástól. Inkább az öngyilkosságot választom, mint hogy hajléktalan legyek. Felhívtam a miniszterelnök úr figyelmét arra, hogy a moratórium feloldása után tömegesen lesznek öngyilkosságok, mert az embereket lelkileg teljesen meggyötörték, és nem hogy segítenének rajtunk, még rúgnak is belénk. Kérem, segítsenek abban, hogy ne kerüljünk az utcára a fiammal és a szüleimmel együtt. A bankok és a kormány között kellene ezt megbeszélni, hogyan segítsenek azokon, akiknek nincs munkája és nem tudják fizetni a törlesztést” – áll az egyik üzenetben.

-          Egy másik azért kért segítséget, mert a végrehajtó mostanában fogja lefoglalni az ingatlanjukat, ingóságaikat, és édesanyja teljes jövedelmét. „Nem akarom elhinni, hogy ezt szabadon meg lehet tenni ebben az országban: gyerekeket, tanulókat lehet kidobni az utcára” – írta neki.

-          Az eredeti hitelfelvétel óta egyetlen hónapban sem volt késedelmünk, mindig pontosan teljesítettük kötelezettségeinket a Bank felé. Mára már az erőnk elfogyott, a kamatok fizetése nehézségekbe ütközik. Úgy érezzük, hogy a FIDESZ támogatóit a végtörlesztési törvény korlátozásaival büntetik. Aki akar és tud fizetni a mai világban, azt miért nem támogatja a Kormány némi törvénymódosítással?” – kérdezte egyikük a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz írt levelében.

-           A rögzített árfolyam most nagyon jó, de utána megint csak vissza kell
fizetni a fennmaradó részt. A fizetésünk akkor simán elbírta azt a terhet, de a bérek nem emelkedtek akkora mértékben (ha egyáltalán emelkedtek), mint a hitelünk. Segítséget szeretnék kérni: Mit tegyen az, aki fizet és dolgozik szorgalmasan, és belerokkan és reménytelen az egész élete? Mindketten 30 évesek vagyunk, három gyermekkel. Nincs hová mennünk, ha kiraknak nehezen fölépített házunkból”.

-          „2007-ben vettünk fel 6,5 millió Ft hitelt, svájci frankban, 38 ezres törlesztővel. Most 9 millió Ft a tartozásunk, 85 ezret fizetünk havonta. Három kiskorú gyermekünk van, a hitel miatt teljesen ellehetetlenül az életünk”.

-          „Jó adós vagyok, minden hónapban fizetve lett a tartozás, én teljesítettem a lehetetlen feltételeket, de amit művelnek velünk, az már jogtalan haszonszerzés”.

-          „Egy hónap múlva szül a feleségem, és nem tudom lesz e hova hazahozni a gyereket, ha nem hosszabbítják meg a moratóriumot”.

-          Teremtsenek olyan feltételeket, amelyek teljesíthetők és vissza lehet fizetni, amit felhasználtunk. Mi nem tehetünk arról, hogy összeomlott a gazdaság. Miért kellene nekem és mindenki másnak a következő 30 év kamatait és kezelési költségét is ezen az irreális árfolyamon visszatörleszteni?”

-          „Rendesen fizettünk, kb. 2 éve nem kaptunk a banktól egyenleget, havi elszámolást, értesítőt, kivonatot, semmit. Furcsálltam, de azt gondoltuk, minden rendben lehet. Ezután ért minket 2 hete a nagy meglepetés: ajánlottan jött egy utolsó felszólítás, aminek nem volt semmi előzménye, hogy 15 napon belül fizessük be az elmaradásunkat, 1,8 millió Ft-ot, különben mehetünk az utcára”.

-          „A férjem munkanélküli, én dolgozom egyedül, és van két kiskorú gyermekünk! A fűtés számla miatt már a bíróságon van a papír, lassan a víz is oda kerül! Végrehajtással fenyegetnek, de nem tudok ekkor összegeket egyszerre kifizetni! Segítsenek! Nekünk a két gyerek a legfontosabb és, hogy nekik mindig legyen enni valójuk!” – írta egy anya a kormányfőnek.

-          „Kérem, kézírásával biztosítsa az embereket arról, hogy munkát ad, amiből fizethetik a
lakásukat, és többé nem kell egyetlen családot sem molesztálni amiatt, hogy nincs jövedelme, és nem tud fizetni”.

-          „Engem és rajtam kívül még több százezer embert átvertek, becsaptak és jelentős kárt okoztak. Olyan összeget követel rajtam a Faktoring, amit még részletekben sem tudok teljesíteni”.

-          Nekem 50.000-ről 120.000 ezerre emelkedett a törlesztőm. Novemberben munkanélküli lettem. December óta nem fizetek. Munka nincs, szociális segély nem jár, mert magas az egy főre jutó ’jövedelmünk’, ami most 25.775 Forint (GYES és a Családi pótlék). Ha csak 25.650 lenne, akkor jogosult lennék Aktív korúak támogatására, ami most 22.800 forint. Na persze abból sem tudnám a hitelemet fizetni, de legalább lenne miből ennünk! Kérem, tudassák velem, kb. mennyi idő alatt veszik el tőlem a lakásomat” – kérdezte egy asszony az egyik hivataltól.

-          „Heten vagyunk, köztünk két kiskorú gyermek, és két idős szülő. A megélhetésre már nem jut”.

-          „Fagyunk, kínlódunk, éhen halunk, számkivetetten szégyenkezünk, öngyilkosok lesznek többen, amikor minden ember érték.”

-          Miniszterelnök úr! El kellene gondolkozni azon, hogy mi a célja! Mert hiszen az nem lehet cél, hogy a megújult Magyarországon mindenki hajléktalan legyen. Hogyan tud büszke lenni magára, miközben emberek, gyerekek éheznek, az élelmiszer árak a fellegekben járnak, a fizetések szart sem érnek. Önök pedig meg azt mondják, 47 000-ből meg lehet élni. Valahol csak a rezsi ennyi. Mit tudnak Önök az életről? Miért nem próbálnak megélni Önök a 47 ezerből”.

-          „Rokkant nyugdíjas vagyok, és a kilakoltatás pallosa a fejem felett. Még fizetem a közüzemi számláimat, de a törlesztő részletet nem bírom, olyan magas lett. Miért engedik, hogy a bankok ilyen magas kamatot meg egyéb költségeket felszámoljanak? Csodálkoznak, ha sokan inkább önkezükkel vetnek véget ennek a kálváriának? Én is ezen az úton vagyok. Lehet, választ sem fogok kapni. Már mindegy, legalább kiírtam magamból” – tartalmazza a legújabb üzenet.

A panaszosok kormányhoz küldött üzeneteiből összeállított csokrot az MSZF kedden elküldte a Miniszterelnöknek is.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

www.hitelkarosultakert.hu