Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 13., kedd

12.248 - Tájékoztató az adományra vonatkozó adóalap-kedvezmény 2012-es szabályainak hatályba lépéséről

vosz-kmrsz_hirlevel.jpg
1

hirlevelfejlec_20120311.jpg


nevnap_06.jpgSok szeretettel köszöntjük: Gergely, Ajtony, Krisztián, Matild, Kristóf, Henrietta, Gertrúd, Patrik, Ede, Sándor  nevű olvasóinkat.           
     
Boldog Névnapot kíván a VOSZ KMRSZ!


Megalakult a VOSZ KMRSZ Média és Kommunikációs Szekciója
 
media_sz.jpgHosszas, de alapos előkészítés után a VOSZ KMRSZ-hez tartozó, a média világában jártas szervezetek úgy döntöttek, hogy érdekeik védelmében, az azonos körben mozgó cégek információáramlási folyamatának meggyorsítása, a hazai médiakultúra fejlesztésének érdekében önálló szekciót alapítottak. Az alakuló ülésre 2012.03.09-én került sor. 

Az eddigi VOSZ tagokon túl, új a média, kiadói szakmában tevékenykedő vállalkozások csatlakoztak a szervezethez. 
Az alakuló ülésen határozat született a szekció megalakításáról, elfogadták a szekció szabályzatát és megválasztották a vezetőséget.

A szekció elnöke Farkas József úr lett, aki egyben a VOSZ-KMRSZ elnökségi tagja, komoly kiadói és újságírói tapasztalatokkal rendelkező szakember.
A szekció alelnökei Szűcs Balázs  az ArtGroup Kulturális Egyesület vezetője és Farkas Tibor  a Renovatio Communikacio Kft. ügyvezető igazgatója
 
 
Az ülést Marjay Gyula a VOSZ KMRSZ elnöke vezette le. A szekció megalakulásátmedia_szekcio_ules.jpgkövető köszöntőjében azt kérte az alapítóktól, hogy korrekt módon, de a lehető legtöbb helyen jelenjenek meg a vállalkozások a médiában, mert az utóbbi időben a politikai és bulvárhírek mellett a dolgozó, értéket előállító vállalkozói kör nincs kellően kiemelve. A szekció tagjai profi módon segítsenek a cégeknek megmutatni, megmutattatni magukat a külvilágnak. További javaslatként fogalmazta meg, hogy egy újabb lehetőség alakult arra vonatkozóan, hogy a VOSZ tagok belső piaca tovább bővüljön. 
 
A szekció várja azon vállalkozások jelentkezését, akik szeretnének csatlakozni ehhez a szakmai körhöz, akik a szekció szabályzatot és az etikai szabályokat elfogadják.


Tájékoztató a nyomtatvány forgalmazók szállítólevél értékesítéssel kapcsolatos, 2012-től hatályba lépett adatszolgáltatási kötelezettségéről 

Mint, ahogy arról már az Adófórumjainkon értesülhettek a vállalkozások, 2012-től nem csak a számla, nyugta a szigorú számozású nyomtatvány, hanem a szállítólevél is.  Ugyanolyan "szigorral" árusítják a nyomtatványboltok, mint a számlát, nyugtát. Az erre vonatkozó iránymutatást a NAV által közzétett közleményben olvashatják: http://apeh.hu/magyar_oldalak/ado/art/nyomtatvany_forgalmazok.html


A vállalkozók szerint változik a bérlettérítés, de nem úgy 

Minden bizonnyal érdemben változni fog az a törvénytervezet, amely a cégeknek kötelezővé tenné, hogy fizessék alkalmazottaik helyi bérletét is – véli a VOSZ. 
Változtatásokat vár a dolgozói bérletek ügyében a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény tervezetében Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. A javaslat szerint a munkáltató köteles lesz megtéríteni a munkavállaló részére a munkába járás költségeinek 86 százalékát, közösségi közlekedés igénybevétele esetén a helyközi mellett a jövőben a helyi járatokon is.

A VOSZ tisztségviselője a jogszabály keddi parlamenti vitája előtt a 180 percben azt mondta, a többi munkaadói szövetséggel együtt úgy vélik, a  tervezet több sebből vérzik. Példaként említette, hogy egy budapesti BKV-bérlet árának 86 százalékos megtérítése egy vállalkozásra évente 100 ezer forintos többletköltséget ró dolgozónként. Eközben 19 százalékkal emelkedett a minimálbér, 15 százalékkal a garantált bérminimum és az adóváltozások miatt elvárt béremelés is terheli a cégeket. Az utazási költségtérítés ugyanúgy élőmunkateher, mint a megemelt minimálbér, illetve annak kapcsolódó járuléka, amit a vállalkozások nem tudnak kifizetni – mondta Dávid Ferenc.

A VOSZ főtitkára szerint a versenyképességi, illetve piaci szempontok mellett foglalkoztatáspolitikai problémák is vannak a javaslattal. A tervezett intézkedés nincs összehangolva a jelenlegi cafeteria-rendszerrel. Az előterjesztők nem gondolnak arra, hogy az a vállalkozó, akinek sok dolgozója jár be a közigazgatási határon túlról, megválhat ingázó munkatársaitól, hisz két bérlettérítést nem lesz hajlandó fizetni. Az is előfordulhat, hogy mivel a költségtérítés csak munkaviszony esetén jár, ez a megoldás az alkalmazókat arra ösztönzi, hogy ne munkaviszonyban foglalkoztassák dolgozóikat – mondta az érdekképviseleti szervezet tisztségviselője.

Dávid Ferenc szerint azonban jó hír a vállalkozóknak, hogy a munkaadói szervezetek megbízottai hétfőn találkoztak a foglalkoztatási, valamint a közlekedési kormányzat képviselőivel, és előadták érveiket, amelyekre, úgy tűnik, tárgyalópartnereik nyitottak voltak. „Megértették, hogy ebben az évben, július elsejei bevezetéssel ilyen mértékű költségnövekedést nem lehet rászabadítani a magyar vállalkozásokra” – mondta Dávid Ferenc. A VOSZ főtitkára hozzátette, a kötelező bérletvásárlás 50 és 100 milliárd forint közötti terhelés lenne országosan a cégeknek, ami majdnem olyan nagy csomag, mint a minimálbér emelésére vonatkozó összesen 120 milliárdos kompenzáció.

A bírált javaslat előkészítése kapcsán a vállakozói szövetség képviselője azt mondta, nem tudja, milyen érdekképviseleti szervekkel vitatták meg a tervezetet. „Minket ez úgy ért múlt héten, mint derült égből a gumibot” – mondta Dávid Ferenc, hozzátéve, ezt az elképzelést sem a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, sem a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével nem vitatta meg a kormányzat.

A VOSZ főtitkára azt mondta, egészen biztosan tudja állítani, hogy a bérletvásárlási kötelezettséget tartalmazó személyszállítási törvényjavaslathoz készül módosító javaslat, szerinte már kedden érdemi indítványok érkeznek az ügyben a parlamenthez.


Vállalkozók a gondolati válság csapdájában
Az elmúlt évek vállalkozói tevékenysége a 2008-ban induló válság meglétének árnyékában, annak gondjait, problémáit megélve folyt és folyik. A KKV-kra nehezedő és egyre súlyosbodó terhek növekedése kapcsán joggal vetődik fel a kérdés ennek törvényszerűségéről. Kérdés ez annál inkább, mert a mélypont időszakában kell és lehet felkészülni az újra, a kibontakozásra. A KKV-knál ma a központi kérdés a túlélés a kérdése, a kereslet-kínálat viszonynak nem látható kibontakozása és a versenyképesség egyre romló helyzete. A KKV-k az élénkülésre, a kiút észlelésére, megtalálására várnak, és közben keresik a felkészülésükhöz elengedhetetlen olyan jelzéseket, amelyek egy kibontakozás esetén a versenyelőny kihasználásának lehetőségével kecsegtetnek.  Tovább>>>

Tájékoztató az adományra vonatkozó adóalap-kedvezmény 2012-es szabályainak hatályba lépéséről

Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény (Módtv.) 32. § (3) bekezdése, – amely az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) 114. § (1) bekezdése szerinti szöveggel lépett hatályba – 2012. január 1-jétől módosította a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés z) pontját.

A módosítás értelmében csökkenti az adózás előtti eredményt a közhasznú szervezetnek, a közhasznú szervezettel kötött tartós adományozási szerződés keretében, az Ectv. szerinti közhasznú tevékenység támogatására, vagy a Magyar Kármentő Alapnak, illetve a Nemzeti Kulturális Alapnak az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének

1. 20 százaléka közhasznú szervezet, 50 százaléka a Magyar Kármentő
Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatása esetén,

2. további 20 százaléka tartós adományozási szerződés esetén, de együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összege.

A fentiek szerint az adományra vonatkozó adóalap-kedvezmények 2012. január 1-jétől hatályos új szabályait első ízben a 2012-es adóévről szóló 1229. számú adóbevallásban lehet alkalmazni.

A szabályozásból következően a 2011-es adóévről benyújtandó 1129. számú adóbevallásban az adóévben nyújtott támogatások tekintetében a Tao. tv. 2011. december 31-én hatályos 7. § (1) bekezdés z) pontjában foglaltak szerint kell eljárni, amely értelmében a kiemelkedően közhasznú szervezet és a Magyar Kármentő Alap részére nyújtott támogatás esetén a juttatás értékének 50 százalékával, míg tartós adományozási szerződés esetén a juttatás értékének 20 százalékával csökkenthető az adózás előtti eredmény (a csökkentés együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összegéig érvényesíthető).

NAV


Tematikus szeminárium - Webinárium formában!

A Magyar Gazdag Papa Klub és az ActionCOACH közös webináriuma!
Tanulja meg a leghatékonyabb üzleti stratégiákat és alkalmazza őket a vállalkozásában még ma… Tovább>>>

MagNet Bank 

magnet_logo_kozepes.jpgA MagNet Magyar Közösségi Bankról szóló cikksorozat korábbi részeiben a bank közösségi termékeit már megismerhették olvasóink.

A közösségi termékek mellett a bank lakossági és vállalati ügyfeleinek egyaránt teljes körű banki szolgáltatásokat kínál 13 bankfiókjában. A bank a hazai mikro- és kisvállalkozások részére is segítséget kíván nyújtani az
Új Széchenyi Hitel Program által. Tovább>>>


Csaknem ötven százalékkal dőlt meg a végelszámolási rekord februárban

Félreérthetetlenül átalakul a cégvilág a válság és a jogszabályi változások hatására. Ha a tendenciák nem változnak, 2012-ben akár 30 százalékot is meghaladó mértékben nőhet a felszámolások száma Magyarországon a múlt évhez képest. Az Opten adatai szerint a felszámolások és végelszámolások ütemének gyors növekedése mellett lecsengett az év végi cégalapítási láz, amiről így bebizonyosodott, hogy a bejegyzés szigorítására adott válasz volt.

Februárban 1878 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ez 18,5 százalékkal több, mint 2011 azonos időszakában, és 47 százalékkal több, mint két évvel korábban volt. Ennél is nagyobb ütemben, egy év alatt 47 százalékkal emelkedve, 3321 cégnél kezdődött végelszámolás februárban. Ez a rövid hónap ellenére történelmi csúcsnak számít, hiszen csaknem 50 százalékkal haladja meg az eddigi rekordot adó 2011 márciusi értéket, és mintegy két és félszerese a két évvel ezelőtti februári végelszámolási adatnak. Tovább>>>


400  üzleti tárgyalás 1 nap alatt Kecskeméten
Foglaljunk egy asztalt az Ön cégének?

A tavasz legjelentősebb üzleti kapcsolatépítő találkozója, a 24. Üzleti Randi Találkozó március 29-én kerül megrendezésre Kecskeméten.

Már több mint 40 iparágból jelentkeztek az üzletre és együttműködésre nyitott vállalkozások. Egy nap alatt összesen közel 400 tárgyalást bonyolítanak a résztvevők. Az országban egyedülálló módon egy optimalizáló szoftver gondoskodik arról, hogy azok a cégek tárgyaljanak egymással, akik potenciális partnerek lehetnek.

Nagyobb cégek beszerzési vezetőivel is konzultálhat együttműködésekről. Akik ott lesznek: a Nestlé, a Legrand Zrt., a Ravak Hungary, és a Dispomedicor Zrt!

Még korlátozott számban kiállítói lehetőség is rendelkezésre áll. Külön kiállítói asztalon mutathatja be termékeit, szolgáltatásait, és dupla tárgyalást bonyolíthat,
és még ajándékot is kap.

Március 22-ig kedvezményesen jelentkezhet!

Bővebb információ: http://www.uzletirandi.hu/talalkozo