Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. június 8., péntek

14.977 - Honvédelmi Minisztérium > A magyar kultúra értékeit kell megmutatnunk az embereknek

Feladó: Honvédelmi Minisztérium

Dátum: 2012. június 6. 10:46
Tárgy: A HM heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



HM heti hírlevele 2012-06-06
Tisztelt Olvasó!

A Honvédelmi Minisztérium hírlevelét olvassa, amelyet minden héten elküldünk Önnek. Ebben megtalálja az előző hét legfontosabb - a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség eseményeiről készített – híreit, tudósításait.
„Az optimista olyan ember, aki úgy gondolja, hogy a jövő bizonytalan. Állítom, hogy optimistának lenni kötelesség, mert ha (...) elhiszem, hogy a jövő bizonytalan, akkor megnő a felelősségünk, hogy ebben a bizonytalanságban azt tegyük, amit legjobbnak látunk.
A pesszimista az olyan ember, akinek mindig igaza van, de soha sincs öröme benne."
(Teller Ede)

Tartalmas hetet és kellő optimizmust kíván a Tisztelt Olvasónak a szerkesztő!
Racionális, takarékos működés, magas társadalmi elismertség

Elsősorba a képességek megőrzését, az önkéntes tartalékos rendszer feltöltését, a katonai életpályamodell bevezetését és missziós szerepvállalásunk további fenntartását jelölte meg a honvédelmi tárca és a honvédség előtt álló feladatként Hende Csaba honvédelmi miniszter május 31-én Budapesten, a törvényhozás szakbizottsága előtt tartott meghallgatáson.

Megtörtént az ezredik szerződéskötés
Tízezerhez közelít a KatonaSuli-programmal kapcsolatba került fiatalok száma

A KatonaSuli-program nem katonai nevelés vagy militarista felkészítés, hanem egy olyan oktatási forma, amelyben fakultatív, tehát önként választott tantárgyakon keresztül fiatalok ezrei szerezhetnek praktikus tudást, amelyek mind egyéni, mind társadalmi szempontból is hasznosak – mondta Hende Csaba május 29-én, kedden a parlamentben.

A tényfeltáró bizottság megállapította: jogellenes volt a honvédségi eszközök átadása 2006-ban

Egyértelműen jogellenesnek minősül az a cselekmény, amelynek során a rendőrség alárendeltségében működő Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) honvédségi eszközöket kért és kapott a 2006. október 23-i események kapcsán- hangsúlyozta május 29-i sajtótájékoztatóján Hende Csaba. A honvédelmi miniszter ezt az általa elrendelt tényfeltáró vizsgálat eredménye alapján jelentette ki.

A Turul-szobor az összetartozásra figyelmeztet bennünket

Akkor tartozunk össze, ha a múltat feledve és megértve van közös jelenünk, mert csak így lesz közös jövőnk – hangsúlyozta Hende Csaba június 3-án, vasárnap. A honvédelmi miniszter a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját megelőző napon avatott Turul-szobrot Komáromban.

Összefogással enyhíthető Trianon fájdalma

A határokon átívelő nemzeti összefogás jelentőségét hangoztatta dr. Simicskó István a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett, néhai Klebelsberg Kunóra emlékező ünnepségen június 4-én. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tartott ünnepségen kiemelte, csak akkor enyhülnek a Trianon okozta seb fájdalmai, ha képesek vagyunk meghaladni a történteket.

Nagy volt a sikere a második Nyeregszemlének
A magyar kultúra értékeit kell megmutatnunk az embereknek

A minőségi kulturális programok és a katonai hagyományőrzés fontosságát, az alakulatok és a nekik otthont adó városok közötti kulturális kapcsolat erősítésének jelentőségét hangsúlyozta dr. Szarka Gábor a Honvédelem és kultúra elnevezésű konferencia megnyitóján május 30-án, Budapesten.

A Honvéd Vezérkar főnök előadása a biztonság- és védelempolitika szakos hallgatóknak

Haderőváltozások a rendszerváltoztatás óta; a Magyar Honvédség jelenlegi helyzete és feladatai – címmel tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztonság- és védelempolitika szakos hallgatóinak dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

A Magyarország és Montenegró közötti katonai együttműködés számos területen bővíthető

Kétoldalú – magyar- montenegrói – megbeszélést tartottak május 29-31. között Budapesten. Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára és Ivan Mašulović, védelempolitikai ügyekkel megbízott miniszterhelyettes vezette delegációk többek között a NATO chicagói csúcsértekezletének eredményeiről, a kétoldalú katonai kapcsolatok bővítéséről tárgyaltak.

Hagyomány és innováció – fegyverzeti együttműködés Indiával

A plenáris ülés jegyzőkönyvének aláírásával ért véget a társelnökök által egyöntetűen az elmúlt évek legeredményesebbjének nyilvánított Magyar-Indiai Katonai Vegyes-bizottsági ülés, amely a két ország legmagasabb szintű, a védelmi együttműködés megvalósítása érdekében létrehozott fóruma.

Egyéves a Honvéd Koronaőrség
Négy nemzet hídja: a lehetőség szimbóluma

Nemzetközi  összefogással épült meg az MH Tartományi Újjáépítési Csoport felelősségi területén található Shahabudin térség legnagyobb gyaloghídja. A Gadzsi átkelőt amerikai, magyar, német és afgán nemzetek együttes erővel mintegy öt hónapon keresztül építették.