Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. február 17., hétfő

18.417 - A Magyarok Világszövetsége autóbuszt indít a Székely Szabadság Napjára, melyet a Székely Nemzeti Tanács felhívására 2014. március 10-én, Marosvásárhelyen tartanak


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2014. február 16. 12:37
Tárgy: Jókai a székelyekről
Címzett:
Kutasi József Antal



Van egy magyar népfaj, mely a legszélsőbb határszélt foglalja el keleten: a székely. Kitűnő sajátságokkal elhalmozott egy nép.

Magyarabb valamennyinél, mert se vérébe, se nyelvébe, se szokásaiba nem vegyült soha semmi idegen. És amellett megvannak benne minden nemzetnek jó tulajdonai. Honszerető, szabadságvágyó, mint a svájci; – szavatartó, hidegvérű, mint az angol; – okos vállalkozó, számító, mint a zsidó; – jó katona, mint az arab; – mérsékletes, józan, szorgalmas, mint a porosz; – magán segíteni tudó, idegentőn irtózó, mint az olasz; – találékony, mint a jenki; – tiszta mint a hollandi; – demokrata, szabadelvű, mint a francia; – és kitartó, mint az orosz; – és mindenek felett szapora, mint a zsidó és a szláv; – vallási türelem dolgában pedig előtte van minden nemzetnek a világon – írja a székelyekről Jókai Mór, A jövő század regénye című művében.

 

A Magyarok Világszövetsége autóbuszt indít a Székely Szabadság Napjára, melyet a Székely Nemzeti Tanács felhívására 2014. március 10-én, Marosvásárhelyen tartanak.

Az utazás részleteiről ide kattintva tájékozódhat.

Korábban írtuk:

A Székely Nemzetgyűlések  

A Ditrói Székely Nemzetgyűlés Határozata - 2006. június 18.

MVSZ Sajtószolgálat

8214/140216