Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. február 28., péntek

18.486 - Külügyminisztérium: Magyarország üdvözli az ukrajnai megállapodást


Feladó: Külügyminisztérium
Dátum: 2014. február 28. 15:16
Tárgy: A Külügyminisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Külügyminisztérium heti hírlevele 2014-02-28
Magyarország igyekszik szorosabbra fűzni a kapcsolatait Afrikával

Magyarország szeretne szorosabb kapcsolatokat kiépíteni az afrikai országokkal, ennek érdekében a diplomáciai hálózatot is felülvizsgálják – mondta Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára 2014. február 27-én.

A V4-ek az ukrán demokratizálódást akarják segíteni

Azért utaznak a visegrádi országok (V4) külügyi vezetői Kijevbe, hogy támogassák Ukrajnát a válság leküzdésében, és segítsék az ukrajnai demokratizálódást - mondta Martonyi János 2014. február 27-én az MTI-nek.

A Külügyminisztérium a krími utazások elhalasztását kéri

A Krími Autonóm Köztársaságban zajló erőszakos cselekmények, az állami és kormányhivatalok munkájának szüneteltetése, valamint az általános biztonsági helyzet romlása miatt a Külügyminisztérium konzuli szolgálata azt javasolja a magyaroknak, hogy halasszák el az oda tervezett utazásaikat.

A kisebbségvédelmet is megújíthatja a globális nyitás

A globális nyitás megújíthatja a magyar külpolitika céljait, így a kisebbségvédelmet is – mondta Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára 2014. február 25-én Budapesten.

A Külügyminisztérium a kommunizmus áldozatai előtt tiszteleg

Idén ünnepeljük a huszonötödik évfordulóját annak, hogy Magyarország levetette béklyóit és visszanyerte szuverenitását. Közlemény.

Takács Szabolcs előadása Iránról

Takács Szabolcs helyettes államtitkár 2014. február 24-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett fórumon tartott tájékoztatót magyar üzletemberek számára az Irán és a nemzetközi közösség között tavaly újraindult tárgyalásokról, az ország ellen bevezetett bizonyos szankciók ideiglenes felfüggesztéséről, valamint az ennek nyomán a magyar cégek számára esetlegesen megnyíló kapcsolatteremtési lehetőségekről az ázsiai országban. Közlemény.

Együtt kell működnie a Nyugatnak és Oroszországnak

A Nyugatnak és Oroszországnak együtt kell működnie az ukrán helyzet rendezését illetően - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Lánchíd Rádió Kulissza című műsorában 2014. február 25-én.

Wintermantel Péter helyettes államtitkár munkaebédje a Magyarországra akkreditált afrikai nagykövetek részére

Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár 2014. február 25-én munkaebéden látta vendégül az afrikai országok Magyarországra akkreditált nagyköveteit. Közlemény.

Wintermantel Péter helyettes államtitkár munkareggelije az afrikai országok tiszteletbeli konzuljaival

Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár 2014. február 25-én munkareggelin látta vendégül az afrikai országok hazánkba akkreditált tiszteletbeli konzuljait. Közlemény.

A Külügyminisztérium elítéli a szélsőségesek beregszászi megfélemlítő akcióját

A Külügyminisztérium aggodalmának ad hangot a Beregszászi Városi Tanácsában 2014. február 24-én történetek miatt, és a jogállami elvek érvényesítését sürgeti mind Kárpátalján, mind Ukrajna egész területén.

Egészségügyi segélyszállítmányt adott át a magyar Ökumenikus Segélyszervezet Kijevben

Megérkezett hétfőn Kijevbe a magyar Ökumenikus Segélyszervezet egészségügyi segélyszállítmánya, amelyet az ellenzéki tüntetők által a Szent Mihály székesegyházban és kolostorban berendezett egészségügyi központban vett át Natalija Solojko, az egyházi intézményben működő egészségügyi szolgálat vezetője.

Martonyi János megbeszélése Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel

A magyar diplomácia vezetője fogadta az új hivatali minősségében először Budapestre látogató Lubomír Zaorálek cseh külügyminisztert. Közlemény.

A visegrádi országok külügyminisztereinek közös nyilatkozata

A visegrádi országok külügyminiszterei megvitatták az ukrajnai helyzet legfrissebb fejleményeit.

Takács Szabolcs az ukrán nyelvtörvényről

Takács Szabolcs politikai igazgató 2014. február 24-én fogadta Ukrajna budapesti nagykövetét, Jurij Muskát. A találkozót az ukrajnai fejlemények, az ukrán parlament hétvégén hozott döntései, továbbá a Visegrádi Négyek külügyminisztereinek, valamint a román, a görög és a bolgár külügyminiszternek találkozója indokolta. Közlemény.

Tiszteletben kell tartani a kisebbségek jogait

Ukrajnában befogadó jellegű konszolidációs folyamatra van szükség, amelynek során tiszteletben tartják a demokratikus értékeket, és biztosítják a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek jogait – mondta Martonyi János külügyminiszter 2014. február 24-én, hétfőn Budapesten.

Magyarország fontos partnerének tekinti Pakisztánt az ázsiai régióban

Magyarország fontos partnerének tekinti Pakisztánt abban a törekvésében, hogy szoros kapcsolatokat építsen ki az ázsiai nemzetekkel – idézte 2014. február 24-i, hétfői számában a The Express Tribune című pakisztáni lap Takács Szabolcsot, a Külügyminisztérium politikai igazgatóját.

Martonyi János és Evangelosz Venizelosz tárgyalása

Martonyi János külügyminiszter meghívására 2014. február 24-én hivatalos látogatást tett Budapesten az Európai Unió Tanácsának soros elnöki posztját betöltő Görögország miniszterelnök-helyettese, külügyminisztere, Evangelosz Venizelosz. Közlemény.

Martonyi János üdvözli Timosenko szabadon bocsátását

Martonyi János külügyminiszter üdvözli az ukrán parlament, a Verhovna Rada meghatározó többséggel 2014. február 22-én meghozott határozatát, amely lehetővé tette a korábbi miniszterelnök, Julia Timosenko szabadon bocsátását és visszatérését az ukrán politikai életbe.

Tisztelgés az ukrajnai erőszak áldozatai emléke előtt

Németh Zsolt parlamenti államtitkár 2014. február 21-én a budapesti Egyetem téren gyertyát gyújtott és néma főhajtással tisztelgett az ukrajnai erőszak áldozatainak emléke előtt.

Magyarország érdeke a stabil és területileg egységes Ukrajna

Magyarország alapvető érdeke a stabil, nyugodt, Európához közeledő, gazdaságilag prosperáló és területileg egységes Ukrajna - mondta Martonyi János külügyminiszter budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Magyarország üdvözli az ukrajnai megállapodást

Magyarország Külügyminisztériuma üdvözli az ukrajnai belpolitikai válság megoldását célzó 2014. február 21-i megállapodást. Reményünket fejezzük ki, hogy ezáltal sikerül véget vetni a vérontásnak és szomszédunknál az élet visszatérhet a rendes kerékvágásba. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a megállapodást valamennyi fél betartsa és így megteremtődjenek a válság rendezésének politikai és alkotmányos feltételei. Közlemény.