Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 8., péntek

19.153 - ​Orosz szankciók - MSZF a kormányhoz: Kellett ez nekünk? Budapest, 2014. augusztus 8. péntek (MSZF)


Feladó: Endre Simó
Dátum: 2014. augusztus 8. 10:30
Tárgy: Békekör az orosz ellen szankciókról
Címzett:
​Kutasi József Antal​

​​

Orosz szankciók - MSZF a kormányhoz: Kellett ez nekünk?

Budapest, 2014. augusztus 8. péntek (MSZF)


         A magyarországi Békekör civil szervezetei és pártjai arra kérik a kormányt, válaszoljon arra a kérdésre, hogy mi szükség volt kitenni a magyar nemzetgazdaságot az orosz import tilalomnak, és kárt okozni vele a keleti nyitás politikájának. A Navracsics Tibor külügyminiszterhez „Kellett ez nekünk?" címmel péntek délelőtt eljuttatott levélben választ kérnek arra, hogyan kívánja semlegesíteni a kormány az orosz szankciók negatív hatásait. Azt javasolják, hogy hazánk vonja vissza hozzájárulását az oroszellenes szankciók meghozatalához, érje el a velünk szemben elrendelt orosz szankciók hatályon kívül helyezését, és biztosítson zöld utat a magyar termékek orosz piacon való értékesítése előtt, élve a kínálkozó lehetőséggel – jelentette a Magyar Szociális Fórum pénteken.

         Az MSZF július 17-én arra figyelmeztette a külügyi tárca vezetőjét, hogy a NATO-szankciók visszafelé sülhetnek el, és ahhoz hasonló pusztító gazdasági következményekkel járhatnak, mint amilyeneket a „Tovariscsi konyec"- politika idézett elő keleti piacaink leépülésével. Augusztus 4-i válaszlevelében a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkársága azt írta a Magyar Szociális Fórumnak, hogy az oroszellenes szankciók „elkerülhetetlenné" váltak, de „nem kel aggódni", mert a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy semlegesítse hatásukat. „Szeretnénk, ha a kormány bizonyítaná, hogy valóban nincs mi miatt aggódni!" – áll a levélben, melynek szerzői szerint bekövetkezhet, amitől tartottak, s a mostani csak az eleje az orosz ellenszankciók sorának. „Félő, hogy a magyar gazdaságon pusztító viharként söpörhet át a nyugati szankciók és a keleti ellenszankciók ciklonja" – írják.

        A Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkársága azt állította levelében, hogy „a magyar diplomácia aktív szerepet játszik az ukrán válság békés politikai rendezésében, arra törekszik, hogy tűzszünet jöjjön létre és az ellenségeskedések azonnal megszűnjenek". A Békekör szeretne választ kapni a külügyminisztertől arra, hogy ha a magyar diplomácia szándéka valóban békés, Magyarország miért szavazta meg az Oroszország ellen irányuló szankciókat, és miért biztosít hátországot a NATO-nak Ukrajna katonai támogatásához.

        A Békekör szerint a kormány szavai és tettei nem vágnak egybe, ennek levét pedig a magyar társadalom ihatja meg. Az MSZF ezért újra, a hazánkat sújtó szankciók miatt nyomatékosan felszólítja a kormányt, ne hagyja, hogy hazánk két tűz közé kerüljön, hanem folytasson egyértelmű békepolitikát, ne tegyen engedményeket azoknak a nyugati érdekcsoportoknak, amelyek ki akarják terjeszteni a NATO érdekszféráját Ukrajnára, minden áron konfrontációt akarnak előidézni térségünkben, figyelmen kívül hagyva Magyarország és a kelet-európai térség többi országának békés együttéléshez fűződő érdekeit.+++

 

A Békekör június 1-i és július 6-i dokumentumai elérhetőek a www.mszfszk.hu oldalon

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu