Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. november 3., kedd

20.644 - Jöhet a magyar-román határzár

Kutasi József Antal megosztotta Julianna Szűcs bejegyzését.

Jöhet a magyar-román határzár
Julianna Szűcs fényképe.
Julianna Szűcs
 Békéscsaba · 

Jöhet a magyar-román határzár

A Magyar Honvédség, amennyiben az szükséges, gyorsan képes lenne a műszaki határzár továbbépítésére a magyar-román határ bizonyos szakaszain – közölte a honvédelmi miniszter kedden Hódmezővásárhelyen.

Simicskó István a Balaton 2015 közös kiképzésen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a honvédség az elmúlt hónapokban olyan műszaki és logisztikai tudásra tett szert, amellyel gyorsan képes lenne a műszaki határzár továbbépítésére a román határ bizonyos szakaszain. A politikus hangsúlyozta, a migránsok útvonala jelenleg Szlovénia és Ausztria felé vezet, és bízik abban, hogy nem lesz szükség határzár építésére a román határszakaszon.

A miniszter példaértékűnek nevezte a visegrádi négyek országainak együttműködését, azt hogy szlovák és cseh rendőrök, illetve katonák segítik a magyar kollégáik munkáját. Elmondta, a katonák felkészítése a Balaton 2015 közös kiképzésen zajlik. A magyar katonák a gyakorlat során át tudják adni az elmúlt hónapok során szerzett műszaki és logisztikai ismereteiket cseh és szlovák társaiknak.

A miniszter hangsúlyozta, az elmúlt hónapokban a Magyar Honvédség – a rendőrséggel közösen – igen komoly munkát végzett: a szerb és a horvát határszakaszon elkészült az ideiglenes biztonsági határzár, folyamatos a határ élőerős védelme, eközben a katonák számos hadgyakorlaton vettek részt, és csaknem ezren külföldön missziós feladatokat látnak el. Bebizonyosodott, hogy a honvédség magas színvonalon tudja ellátni feladatát, képes a magyar emberek biztonságát szolgálni – mondta Simicskó István.

A december 15-ig tartó Balaton 2015 gyakorlat célja a magyar, cseh, szlovák katonák kiképzése a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelését segítő logisztikai feladatok ellátására. A résztvevők szállítási feladatokat végeznek, a hódmezővásárhelyi laktanya gyakorlóterén elkészítik az ideiglenes biztonsági határzár mintegy 500 méter hosszú modelljét, a cseh katonaszakácsok pedig megtanították magyar kollégáikat a náluk rendszeresített mobilkonyhák kezelésére. A Balaton 2015 közös kiképzésen tett látogatását követően Simicskó István Röszkére utazott, ahol Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) dél-alföldi regionális igazgatója és Lukács János, Csongrád megyei rendőrfőkapitány számolt be neki az aktuális migrációs helyzetről.
A magyar honvédelmi miniszter cseh kollégájával látogatott volna el a Balaton 2015 közös kiképzésre, de a kedvezőtlen időjárás miatt Martin Stropnicky gépe nem tudott felszállni Prágában.

MTI