Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. november 28., szombat

20.708 - Földművelésügyi Minisztérium: Az Országgyűlés elfogadta Magyarország új vadgazdálkodási törvényét


Feladó: Földművelésügyi Minisztérium
Dátum: 2015. november 23. 17:30
Tárgy: A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele 2015-11-23
Megalakult Kolozsváron az Erdélyi Magyar Értéktár

A Hungarikum törvény módosítását követően elindult a határon túli értékgyűjtő mozgalom szerveződése, mely során a Horvátországi Magyar Nemzetrész Értéktár Bizottság és a Felvidéki Értéktár Bizottság megalakulását követően létrejött Kolozsváron az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság is.

A kormány támogatja a polgárőr mozgalmat

A kormány támogatja a polgárőr mozgalmat, hiszen rendkívül fontos a közbiztonság, az emberek nyugalma - mondta a földművelésügyi miniszter a húsz éve alapított Karcag Városi Polgárőr Egyesület jubileuma alkalmából rendezett szombati ünnepségen.

Sikeresek voltak az első földárverések

Sikeresek voltak a földárverések, az első héten mintegy 200 magyar gazda vett együttesen több mint 1800 hektár, átlagosan 9 hektár állami földterületet - mondta a földművelésügyi miniszter Karcagon.

Reagálás a román mezőgazdasági miniszterjelölt kürtőskaláccsal kapcsolatos kijelentéseire

A Mediafax román hírügynökségnek megfelelően, Achim Irimescu román agrárminiszter jelölt hétfői parlamenti meghallgatásán kijelentette – több más termék mellett - szándékában áll a „kurtos kolac"-ot az Unió szintjén hagyományos román termékként bejegyeztetni.

A magyar konyhakertek megművelése egyre dinamikusabban terjed

A magyar konyhakertek megművelése egyre dinamikusabban terjedő mozgalom, három év alatt, 2015-re mintegy 230-ra nőtt A Legszebb konyhakertek című versenyen résztvevő települések száma, ahonnan több mint kétezren neveztek - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára.

Nem termő és termő ültetvények kezelése az agrárkár-enyhítési rendszerben

Az agrárkár-enyhítési rendszerben a hozamadatok meghatározásánál speciális szabályok alkalmazandóak a nem termő és termő ültetvények viszonylatában

Kétszeresére emelkedett a hazai mézfogyasztás

A tavaly elindított Mézes reggeli kampánynak is köszönhetően több mint kétszeresére emelkedett az elmúlt években Magyarországon a mézfogyasztás: a 2010-ben mért fejenkénti 30 dekagrammról 70 dekagrammra; a szaktárca törekvése, hogy ez az évtized végére 1 kilogrammra emelkedjen - mondta a földművelésügyi miniszter a Mézes reggeli program központi rendezvényén.

Juhtelepet alakítottak ki Kunmadarason a Start-munkaprogram keretében

Juhtelepet alakítottak ki a Start-munkaprogram keretében Kunmadarason, a beruházás a földművelésügyi miniszter szerint egyszerre szolgálja az egykor országos hírű helyi juhtenyésztés felélesztését és a munkanélkülivé vált, az állattenyésztésben és növénytermesztésben nagy tapasztalatot szerzett emberek visszavezetését a munka világába.

Kivonják a boltokból a hamisítási gyanúban érintett mézeket

Azonnali hatállyal elrendelte a mézhamisítás gyanújában érintett, nem fogyasztói minőségű termékek forgalomból történő kivonását Bognár Lajos országos főállatorvos. Az ágazati szervek felhívják a forgalmazók figyelmét, hogy a visszahívásban nem érintett „EU és EU-n kívüli" jelölésű mézkeverékeket kizárólag akkor hagyják az üzletek polcain, amennyiben teljes mértékig biztosak azok eredetében, összetételében. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a szakmaközi és civil szervezetektől folyamatos egyeztetést és a mintavételek körültekintő megszervezését kéri.

Magyarok kenyere - Adományozási napot tartottak országszerte

A Magyarok kenyere programban készült liszt szétosztására hagyományteremtő szándékkal adományozási napot rendeztek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetei országszerte.

Szélesebb körűvé válik a halgazdálkodási jog hasznosítása

Az Országgyűlés elfogadta a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítását, amely megerősíti a természetes vizek horgászati célú halgazdálkodási hasznosítására tett eddigi erőfeszítéseket. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) bevonása a halgazdálkodási jog minél szélesebb körű hasznosítását teszi lehetővé.

A magyar hulladékfeldolgozási tapasztalatok iránt érdeklődik Ukrajna

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár Szerhij Kurikinnal, Ukrajna környezetvédelmi és természeti erőforrások ügyvezető miniszterével tárgyalt Budapesten.

Konferencia a génmódosított szervezetek helyzetéről és jövőjéről

Magyarország a GMO-k kérdésében rendkívül határozott álláspontot képvisel és ahogy eddig, a jövőben sem engedjük génmódosított növények termesztését az ország területén - hangsúlyozta Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az Európai Parlamentben szervezett konferencián.

​​
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország új vadgazdálkodási törvényét

A törvény a hagyományos magyar vadászati kultúra, a hagyományos vadászati módok fenntartására és támogatására törekszik úgy, hogy a vadászati módokat és eszközöket a 21. századi elvárásokhoz mérten alakítja. Könnyít a vadgazdálkodók és ezzel együtt a vadászok adminisztrációs terhein, továbbá egyszerűsíti a vadgazdálkodási tervezést.

UNESCO címet kapott a Bakony–Balaton Geopark

Több éves előkészítő munkát követően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton Geopark megkapta az „UNESCO Globális Geopark" címet.

A Magyar Tudomány Ünnepe a Földművelésügyi Minisztériumban

A Földművelésügyi Minisztérium erősíteni szeretné az intézmények közötti együttműködést, és ehhez igyekszik minden támogatást biztosítani – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Tudomány Ünnepén, a tárca és háttérintézményeinek hagyományos rendezvényén.

Széles összefogással újult meg Tatán egy kiszáradt halastó

Szerdán átadták Tatán a megújult Réti-8-as tavat. Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára avató beszédében kiemelte, hogy a beruházás példaértékű összefogás eredménye, amelyhez hozzájárultak a civil szervezetek, az Által-ér Szövetség, a tatai járás önkormányzatai, a szakmai szervezetek és a kormányzat.

FM közlemény az erőgazdaságokról szóló ÁSZ jelentés kapcsán

Az Állami Számvevőszék által vizsgált 2009 januárjától 2014 júniusáig terjedő időszakban nem a Földművelésügyi Minisztérium (FM) volt a tulajdonosi joggyakorló. Az állami erdészeti társaságok az erdőtörvényben foglaltakból következően a fenntartható erdő érdekében gyarapítják az erdővagyont, teljesítik a közjóléti feladataikat, több ezer, az alvállalkozói körbe bevont kisvállalkozókkal együtt több tízezer munkahelyet tartanak fenn, hozzájárulnak a vidék fejlődéséhez, a regionális törekvésekhez.

A KAP szabályainak egyszerűsítéséről tárgyaltak Brüsszelben

Jelentősen csökkenhetnek a Közös Agrárpolitikát (KAP) érintő jogszabályok, amelyek elsősorban az ellenőrzések rendszerét, a termeléshez kötött támogatásokat, a piaci intézkedéseket, valamint a zöldítést érintik majd – mondta Czerván György a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően Brüsszelben.

Az Év emlőse az Ürge - Programzáró gálaműsor

A Földművelésügyi Minisztérium által működtetett természetismereti Vadonleső Program (www.vadonleso.hu), és a tíz hazai nemzetipark-igazgatóság idén is meghirdette az „Év emlőse" programot, amelynek célfaja, Petőfi Sándor „fürge ürgéje" lett.

Magyar szablya-történeti kiállítás nyílt a Ludovikán

Tisztában kell lennünk örökségünkkel, hiszen történelmi múltunk ismerete nélkül a jelen és a jövendő nemzedékei nem képesek felelős döntéseket hozni, mondta el Szakálli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a „Hadi-főtanodától a Toldi vívóiskoláig" címmel megrendezett magyar szablya-történeti kiállítás megnyitóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Múzeumában.