Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. november 10., kedd

20.680 - Földművelésügyi Minisztérium > ​Fontos az elöregedő gazdatársadalom utánpótlása


Feladó: Földművelésügyi Minisztérium
Dátum: 2015. november 9. 14:27
Tárgy: A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele 2015-11-09
Megalakult a Felvidéki Magyar Értéktár

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával Hungarikum és a Felvidék magyar értékei címmel rendezett konferenciát a Gazda Polgári Társulás a Gömör-vidéki Fülekpüspökiben. Az eseményen Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a Kárpát-medencei értéktárakról.

Az átlagosnál jobb évjáratra számíthatnak a bortermelők

Az eddig leszüretelt szőlő mennyisége és minősége alapján az átlagosnál jobb évjáratra számíthatnak a bortermelők - mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár pénteken Soltvadkerten, a VII. Márton-napi újbor ünnepe alkalmából szervezett rendezvényen.

Átadták a felújított Szajol-Püspökladány vasútvonalat

Elkészült a Szajol-Püspökladány közötti vasútvonal felújítása: Magyarország legnagyobb vasúti fejlesztését csütörtökön adták át a püspökladányi vasútállomáson; az átadási ünnepségen Fazekas Sándor mondott beszédet.

Agrárkutatás-fejlesztési munkacsoport alakult Iránnal

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és az Iráni Iszlám Köztársaság tudományos és technológiai ügyekért felelős köztársasági alelnöke, Dr. Sorena Sattari a két ország kutatóintézetei közötti, egyebek mellett az öntözés és gyógynövény ágazati, valamint haltenyésztési együttműködésekkel is foglalkozó, közös munkacsoport létrehozásában állapodott meg.

Magyar-Francia Környezetvédelmi Hónap a Francia Intézetben

13. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Francia Intézetben a Magyar-Francia Környezetvédelmi Hónap a Francia Nagykövetség és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködésében. A rendezvény keretében minden évben számos környezetvédelemhez kapcsolódó téma kerül terítékre előadások, filmvetítések, konferenciák és kerekasztal beszélgetések formájában. A 2015. évi rendezvények, témák meghatározó programjai a Talajok Nemzetközi Éve, illetve a Párizsi Klímacsúcs köré szerveződtek.

​​
Fontos az elöregedő gazdatársadalom utánpótlása

A kormány számára fontos a fiatal mezőgazdasági termelők jelentős támogatása, mert az agráriumban dolgozók elöregedése miatt elengedhetetlen az utánpótlás - mondta Czerván György a Fiatal Gazda Oktatási és Tanácsadó Központ ünnepélyes átadásán, Tiszadobon.

Fokhagymakrémeket tesztelt a NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a fokhagymák után öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el Szupermenta terméktesztje során. A minőségi és biztonsági paramétereken túl a jelölésekre is külön figyelmet fordítottak a hivatal munkatársai.

Az új vadászati törvény egyes rendelkezései már januárban hatályba lépnek

Az új vadászati törvény - amelynek általános vitája már lezajlott az Országgyűlésben - egyes rendelkezései már 2016. január 1-jén hatályba lépnek; a törvény összes passzusa pedig 2017. március 1-jén - mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

Muravidék is része akar lenni a hungarikum mozgalomnak

Szükség van arra, hogy a határokon túli értékgyűjtés kellő lendületet kapjon – mondta el Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár Lendván, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség által rendezett, Muravidéki magyar értékeink nyomában című konferencián.

Folyamatban van az agrárszakképzés magyar vidék igényeihez igazítása

Miután lezárult az egyeztetés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) most az általa fenntartott szakiskolákkal és helyi kamarákkal tárgyal a Tessedik Sámuel Agárszakképzési Koncepció "finomhangolásáról" annak érdekében, hogy az agrárszakképzés jobban igazodjék a magyar vidék igényeihez - mondta a FM agrárképzésért felelős helyettes államtitkára Sopronban, a szeptember 1-től a minisztérium fenntartásában működő Róth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégiumban.

Burgonyára veszélyes karantén károsítót mutattak ki Nógrád megyében

Két Nógrád megyei termőhelyen is megjelent a burgonya baktériumos gyűrűs rothadását okozó karantén károsító. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság elrendelte a fertőzött tételek megsemmisítését, valamint a növény-egészségügyi zárlat kiterjesztését a területre. A betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy senki ne ültessen növény-egészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát!

Módosult a környezetvédelmi termékdíjról szóló szabályozás

Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjat fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek - egyebek mellett ezekről döntött az Országgyűlés a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabály módosításával.

A családi gazdaságokat földtulajdonhoz juttatással lehet megerősíteni

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára szerint a családi gazdaságokat csak úgy lehet megerősíteni, ha földtulajdonhoz juttatják őket.

Díjazott csomagolóanyagok

Három élelmiszer csomagolóanyagot gyártó céget jutalmazott különdíjjal a rendezvényt hagyományosan támogató Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Csomagolási Verseny ünnepélyes díjátadóján. Bognár Lajos helyettes államtitkár egy kézműves sajt kartondobozát, a Panyolai Esszencia díszdobozát és a Zollai baromfi termékcsalád csomagolóeszközeit ítélte elismerésre méltónak.

Szorosabb agrárkapcsolatok Kazahsztán és Magyarország között

A kazah mezőgazdasági tárca miniszterhelyettesével, Saparkhan Kesikbayevich Omarovval tárgyalt Kazahsztánban Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye

Nagy István válasza az MSZP közleményére.

Másfél hektáros mandulaültetvényt adtak át Balatonakalin

A magyar gazdaságnak kiemelkedő prémiumtermékekre van szüksége, ezt teremtheti meg a most telepítendő másfél hektáros mandulaültetvény - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hétfőn Balatonakalin, az ültetvény első fájának elültetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.