Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. december 12., péntek

1.388 - gondola: Az IMF szerint is a magyar kormány hibás gazdaságpolitikája vezetett ide

Az IMF szerint is a magyar kormány hibás gazdaságpolitikája vezetett ide
fidesz.hu 2008. december 11. 20:12 gondola

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint is a magyar kormány elmúlt hatévi hibás gazdaságpolitikája vezetett az államcsõd közeli helyzethez - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azután, hogy megbeszéléseket folytatott James Morsinggal, az IMF Magyarországon tartózkodó képviselõjével.

A Fidesz gazdasági kabinetvezetõje szerint a találkozón a valutaalap európai osztályának munkatársa sem cáfolta, hogy Magyarország ma az elmúlt hat év hibás gazdaságpolitikája miatt sebezhetõbb mint a szomszéd országok, és kényszerült hitelt felvenni az IMF-tõl.

"Nyilván ez a helyzet nem egy-két hét vagy hónap alatt jött létre, ehhez évek munkája kellett a kormány részérõl" - fogalmazott Varga Mihály, aki arra is rámutatott, hogy a hitelfelvétel nem jelent tartós kiutat a gazdasági válságból.

Az IMF-hitellel csupán átmenetileg jut levegõhöz az ország, csak annyit segített, hogy államadósságunkat meg tudjuk újítani - mondta Varga, aki hozzáfûzte: továbbra is gazdaságpolitikai változásra, adó- és kiadáscsökkentésre, valamint alacsonyabb jegybanki kamatszintre van szükség.

Annak illusztrálására, hogy Magyarország valóban államcsõd közeli helyzetbe került, a volt pénzügyminiszter a prágai Reflex szerkesztõsége által közzétett jegyzõkönyvet idézte Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Mirek Topolánek cseh miniszterelnök október 31-i találkozóján elhangzott beszélgetésérõl.

Eszerint Topolánek azt mondta Sarkozy-nek, örül, hogy az Európai Unió megállapodott a pénzügyi válság megoldásában, ám oda kell figyelnünk a szabályokra, "a helyzet sok országban nem egyszerû, Magyarország nélküled halott lenne".

Erre a francia köztársasági elnök azt válaszolta: "Pontosan, ez az Európai Unió érdeme. A Nemzetközi Valutaalap 22 milliárdot keresett, nekem hétmilliárdot kellett találnom a költségvetésben. Magyarországon azonban már nem tudtak fizetni, összeomlóban voltak, ez sürgõs volt".

Varga arra az újságírói felvetésre, hogy az ország gazdasági állapotához az IMF 2006 elõtti tétlensége is hozzájárult, úgy válaszolt, hogy a kialakult helyzetért az Európai Unió illetékeseit, az Európai Bizottságot és Joaquin Almunia pénzügyi biztost terheli a felelõsség, aki statisztált ahhoz, hogy a magyar kormány hamis és kozmetikázott államháztartási adatokat hozhatott nyilvánosságra 2004 és 2006 között.

Olvasó: Akkor még ez sem elég ok a Fidesznek, hogy elindítsa a lavinát, ha már ilyen erõs véleményt is megtudott. Hiszen ettõl erõsebb érv már nem is kellene az a hazudozáson megpecsételõdött uralmi párt politikájáról amely egyenesen betiltásra érdemes csupán és a ME-nek és bandájának végleges eltiltását minden idõkre a közhatalom veselésében. Lopásai, rablásai miatt pedig köztörvényes rablóank kell nyilvánítani és elégtételt követelni összes vagyonánank az elkobzásával és vagy életfogytiglani büntetéssel súlytani, vagy számûzni az országból örökre.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------