Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. október 8., csütörtök

3.597 - Magyarok Szövetsége: A Művelődési Tagozat munkája során szorosan együttműködik az Oktatási és az Erkölcs és Értékrend tagozattal.

Beszámoló a Művelődés Tagozat sajtótájékoztatóján elhangzottakról

2009. szeptember 29-én a Magyarok Szövetsége Művelődés Tagozata, valamint Erkölcs és Értékrend Tagozata közös sajtótájékoztatót tartott a Művész Kávéházban.

Előadók: Vetési Zoltán, Lele Zsolt, Kondor Katalin, Pünkösti Gabriella, Szalai Márta
Megjelentek az újságírók, Msz-tagok, vezetőségből Herpai Sándor alelnök.
Az előadást konferálta ismételten: Székessy Márta

Művelődés Tagozat programismertetését Lele Zsolt, a tagozat Tudomány munkacsoportjának a vezetője indította.

A Művelődési Tagozat tagjai között a tudomány és művészetek legátfogóbb képviselői találhatók meg, a nyelvésztől a biológusig, a képzőművésztől a zenészig sokan részt vesznek a munkában. Mindezek következtében a művelődés legszélesebb ágait igyekeznek átfogni, a művészetek, tudomány, média, építészet, örökségvédelem, mozgáskultúra, valamint az ezekhez ehhez kapcsolódó oktatás területeit.

A tagozat első fél éve a magyarországi művelődés helyzetelemzésével telt el. A helyzetértékelésnek eredménye a művelődés siralmas állapotának megállapítása volt. Ezért, az elmúlt félévben a tagozati munka a megoldások keresésével, a jövőnek építő elképzelések felkutatásával, vagyis a saját, és a gyermekeink jövőjének a helyretételével telt el.

A Művelődési Tagozat munkája során szorosan együttműködik az Oktatási és az Erkölcs és Értékrend tagozattal.

Az elengedhetetlenül szükséges változtatásokat a tagozat 10+1 pontban fogalmazta meg, amelyet Pünkösti Gabriella olvasott fel.

Kondor Katalin a Művelődési tagozat szakértője előadásában kiemelkedőnek nevezte a Magyarok Szövetsége szerepét a nemzeti megújhodás folyamatában. A szövetség megalakulása bizonyítéka annak a jogos állampolgári igénynek, amelyet mindenki érez, akinek a magyarságért dobog a szíve, hiszen a világ legtermészetesebb céljainak elérése a nemzeti értékek megvédése.

A magyarországi civilek megunták azt a két évtizedes állapotot, amelyben nekik csak a négyévenként szavazások tényét szánták, a két szavazási ciklus között pedig meg kellett tapasztalniuk, hogy gyakorlatilag minden megtörténhet velük: eladhatják a nemzeti vagyonukat, és a fejük fölött hoznak olyan intézkedéseket, amelyekkel még unokáik életét is befolyásolják.

Tény, hogy a Magyarok Szövetségéhez hasonló mozgalmak kimaradtak a fősodratú sajtó híradásaiból. Ez nem véletlen. A többpárti diktatúra a másodsodratú médiában sem engedi megszólalni az Magyarok Szövetségéhez hasonló civil kezdeményezéseket. Hiszen, ha például a Művelődési Tagozat követelései megjelennének a fősodratú magyar sajtóban, mindenki rádöbbenne, hogy olyan dolgok miatt vannak ezek az emberek kiátkozva, és hangoztatnak róluk valótlanságokat, ami minden egészséges magyar ember fejében megfordul. Nem óhajtjuk a hazánkat prédául osztogatni.

A helyzetet tudomásul véve a civil szervezeteknek úgy kell tudniuk működni, hogy elgondolásaikat minél szélesebb körben tudják terjeszteni. Valahogy úgy, ahogyan a jelenlegi hatalom birtokosai tették ezelőtt húsz évvel, a rendszerváltás előtti időszakban: földalatti híradásokkal. Ki kell tudni használni a sajtó- és fórumnélküliséget is. Kerülő utakat kell találni, ami lehet akár a szájhagyomány (hiszen működött több százezer évig), de nagyon jó kezdeményezés a jelenleg zajló, sorozatban megtartott heti sajtótájékoztatók (megbeszélések) rendszere is. Ilyeneket kell tartani szerte az országban az érdeklődő emberek számára.

Művelődési Tagozat követelései között megtalálhatóak Treffort Ágoston szavai. Mondatai ma is érvényes erkölcsi dilemmát közvetítenek: egy ország adott pillanatnyi érdekei miatt megengedhetők-e az egész nép további életet befolyásoló erkölcsi lépések. Miért kell az idegen hatalmi önkény érdekében meghozott magyarságképet áthozni a 21. századba, és vajon mit kell bizonyítani egy több ezer éves nép múltjában.
Kizárólag az erkölcs és az igazságosság alapján lehet élni, és a művészeteknek, a tudományoknak működni.

Magyarok Szövetsége Sajtószolgálat

Magyarok Szövetsége
Művelődési tagozat

Követeléseink:

1. Követeljük a nagy múltú ősi és népi hagyományaink, nemzeti jelképeink, valamint szellemi és egyéb kulturális értékeink fokozott védelmét, idegen kultúrákkal szembeni elsődleges támogatását, nevelési és oktatási programjainkba való beépítését!

2. Követeljük a magyar műveltség külföldön való elismertetését a korábbi méltatlan és magyar kultúrát lejárató szemlélettel szemben!

3. Meg kell állítani az ország kulturális színvonalának mélyzuhanását! A pénzközpontúság helyett az emberi, erkölcsi, kulturális értékeket kell újra előtérbe helyezni!

4. Politikától és tudományokat befolyásoló ideológiáktól független erős Akadémiát követelünk! Továbbá, hogy a kormány hozzon létre az Akadémián belül egy magyarságkutató intézetet, ami sumér-szkíta-hun-magyar őstörténeti és ősnyelvi kutatásokat végez!

5. Követeljük, hogy a művészetre való nevelés kerüljön bele az alapoktatásba, különös tekintettel ősi és népművészetünkre, magyar klasszikus értékeinkre és a magyar hagyományokat megidéző modern művészeti alkotásokra. Ezen művészeti értékek kerüljenek előtérbe a pályázat és versenykiírásoknál, rendezvények támogatásánál és a médiában!

6. Követeljük, hogy a helyi Művelődési Intézmények legyenek alapintézmények, mint ahogyan az oktatási, nevelési intézmények és hogy ezek vezetőit és dolgozóit kizárólag szakmai és erkölcsi elbírálás alapján válasszák!

7. Követeljük, hogy a hivatalos szervek mondják ki végre, hogy a finnugorizmus elmélete nem tudományos eredmények alapján nyert mindenek felettiséget, hanem politikai döntés alapján:
Trefort Ágoston vallás és közoktatási miniszter 1877-ben így nyilatkozott:
,,...én az ország érdekeit kell nézzem, és ezért a külső tekintély szempontjából az előnyösebb, a finnugor származás principiumát fogadom el, mert nekünk nem ázsiai, hanem európai rokonokra van szükségünk. A kormány a jövőben csakis tudomány ama képviselőit fogja támogatni, akik a finn-ugor eredet mellett törnek lándzsát."
Ezért követeljük, hogy az oktatás minden szintjén töröljék a finnugorizmus tanítását!

8. Követeljük, hogy a médiumokban szereplő műsorvezetők, riporterek tisztán, helyesen, magyarul beszéljenek a fölösleges idegen kifejezések mellőzésével! Meg kell tiltani, hogy bármely médiumban a jó ízlés és erkölcs elleni műsor, vagy írás helyet kapjon!

9. Műemlékeink és régészeti kincseink védelme érdekében követeljük olyan törvény megalkotását, amely megvédi épített örökségünket, régészeti hagyatékunkat!
Követeljük az építési jogszabályok megváltoztatását, meg kell szüntetni a felesleges embargós előírásokat, segíteni kell az emberek boldogulását!

10. Követeljük a lakosság egészségének és test-kulturális szintjének növelését a test-lélek-szellem egységének figyelembevételével! Követeljük a betegségközpontú gondolkodás helyett az egészségközpontú gondolkodás kialakítását és a magyar mozgáskultúra hagyományainak terjesztését!

+1 Követeljük a határokon kívül élő testvéreink magyar (ősi, népi, nemzeti) kulturális életének támogatását minden tekintetben!

Budapest, 2009. augusztus 14.
Művelődési tagozat

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------