Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. február 1., szerda

11.890 - Falusy Márton: Napi zsidó lelet: "Így nézne ki a magyar zsidóság?"

www.nemzetihirhalo.hu *************

Napi zsidó lelet: "Így nézne ki a magyar zsidóság?" 
2012. január 31. 06:06:35 Neményi.net 

Az Izraelben élő Naftali Kraus teszi fel ezt az eldöntendő kérdést saját honlapján, s hogy válaszolni tudjunk, mellékel egy bájos fényképet is (Csonka András felvételét e honlapról kölcsönöztük). A felvétel 2011. január 22-én készült a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, de csak egy héttel később tette föl honlapjára - a címben idézett kérdés kíséretében - Kraus urunk. 


Az előzmény: 2011. január 18-án közlemény jelent meg a katolikus.hu honlapon, amelyből megtudtuk, hogy január 22-én, vasárnap délután az ökumenikus imahét keretében keresztény-zsidó imanapot tartanak a terézvárosi templomban. A beharangozó írás szerint az imanapon részt vesz az evangélikus, metodista, baptista, adventista és az ortodox egyház képviselője is, s beszédet mond Schweitzer József nyug. országos főrabbi. Na, ez a hír bosszantotta föl a mi Kraus urunkat, aki nem szereti, ha keresztények között kóvályog egy rabbi. Mert ez több mint hiba - bűn. 

A keresztény-zsidó imanapon is felkelt a nap, s Krausunk ezen a vasárnapon megeresztett saját honlapján még egy könyörgést - kérve a nyug. országos főrabbit, ne menjen el a terézvárosi templomba. Idézet a krausi könyörgésből: 

    "A volt főrabbi ma külföldről (Izraelből, Amerikából), valamint Magyarországról több telefonhívást kapott, amelyekben kérik, mondja le a meghívást - ne menjen el, ne kövessen el valamit, ami súlyos vétek a zsidóság szerint, egyike azon háromnak, amiért a zsidó ember az életét köteles áldozni - ha kényszerítik rá." 

Vajh' mi a másik kettő "súlyos vétek"? Nem tudom. Egy biztos: a nyug. országos főrabbi nem áldozta fel az életét, elment a templomba. Súlyos vétek terheli a lelkét, ez a mellékelt felvételen is látszik. A nyug. országos főrabbi Erdő Péter bíborosba karolva, a bíborosra támaszkodva - így nézne ki a magyar zsidóság? 

Falusy Márton