Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. február 1., szerda

11.891 - Jobbik: népszavazást az EU-paktumról

www.nemzetihirhalo.hu *************

Jobbik: népszavazást az EU-paktumról 
2012, január 31 - 17:02 barikad.hu 

Orbán Viktor korábbi ígéretével ellentétben még az Országgyűlés hozzájárulását sem kéri az EU-paktumhoz, a Jobbik közvetlenül a szavazókhoz fordulna. 

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy még annak életbe lépése előtt írjon ki népszavazást az Európai Tanács tagállamai által hétfőn véglegesített "költségvetési fegyelmet növelő" kormányközi szerződésről, amely valójában "az Európai Egyesült Államok felé vezető út egyik első lépése" - jelentette be a párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. 

Balczó Zoltán szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor hétfőn "félretéve korábbi aggályait", vita és az előzetesen vállalt parlamenti döntés nélkül elkötelezte Magyarországot a költségvetési unióhoz való csatlakozás mellett. A Jobbik szerint ennek a szerződésnek az életbe lépése súlyos következményekkel járna az ország nemzeti önrendelkezésére, ezért is kezdeményezik népszavazás kiírását a témában. A politikus rámutatott: a referendum kiírásával hazánk nem lenne egyedül, hiszen ez már számos más tagországban is szóba került. 

A honatya emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor tavaly decemberben még komoly aggályait fejezte ki a szerződés kapcsán az abból fakadó túlzott gazdasági és politikai kötöttségek miatt és a parlament támogatásához kötötte a szerződéshez való csatlakozást. A Jobbik alelnöke rámutatott: a szövegben érdemi változások e tekintetben nem történtek azóta, tehát "sajnos nem a megállapodás tervezete változott meg, hanem Orbán Viktor álláspontja". 

A politikus szerint hiteltelen, hogy a kormányfő sikerként könyveli el az adóharmonizációs szabályok kivételét a tervezetből, hiszen az nem a magyar nemzeti érdeket szolgálja, hanem a multiknak eddig nyújtott adókedvezmények megőrzését. A kormány rendszeresen arra hivatkozik, hogy ezek a munkahelyteremtést szolgálják, ám a hazai státuszok mindössze 8%-át adják a multinacionális cégek - mutatott rá Balczó. 

A honatya értékelése szerint Obán az Európai Parlamentben "jól helytállt" a hozzá nem értő és elfogult balliberális képviselők alaptalan vádjaival szemben, ám egy szinttel feljebb, az Unió vezetőivel folytatott tárgyalási során már meghátrált. A kormányfő elejtette a Jobbik által legfontosabbnak tartott, az MNB-vel kapcsolatos törvényt is -emlékeztetett a politikus. 

Lezüllesztett demokrácia 

Kérdésre válaszolva a képviselő elmondta: azzal, hogy Selmeczi Gabriella véleménye szerint Vona Gábor szombati beszéde után "a Jobbik kiiratkozott a demokráciából", a Fidesz egy platformra került a balliberális erőkkel. A politikus rámutatott: pártjának elnöke nagyon világosan kifejtette, hogy nem általában a demokratikus berendezkedéssel, hanem annak az elmúlt években kialakult, "lezüllesztett" formájával nem tudnak azonosulni. 

Balczó felidézte: az utóbbi időben a "demokrácia" kifejezést legtöbbször az a Gyurcsány Ferenc vette a szájára, akiről sok minden elmondható, csak épp a demokratikus elkötelezettség nem. Az ilyen figurákkal fémjelzett liberális demokráciával nem is akarunk közösséget vállalni - zárta szavait a honatya.