Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. február 14., kedd

11.984 - Orbán keresi az emeltyűt

 www.nemzetihirhalo.hu *************

Orbán keresi az emeltyűt 
2012.02.13. 13:54 Fn24 

A miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésnapján azt mondta: minden akadály elhárult az elől, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós fiskális szerződéshez. 

Elértük, amit akartunk. A közös költségvetési szabályok csak az euróövezeti országokra kötelezőek, a többiekre csak később, az új, európai uniós fiskális paktum minden pontja elfogadható Magyarország számára - mondta Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában a parlamentben, és azt javasolta az Országgyűlésnek, fogadja el a paktumot. 

Magyarországnak a jövőben sem kell olyan szabályt alkalmaznia, amely csökkentené az ország versenyképességét, ez kulcskérdés volt - jelentette ki a kormányfő. Szerinte Magyarország a térség legversenyképesebb környezetével rendelkezik, ezért fontos, hogy nem került bele a paktumba a kötelező adóharmonizáció. 

Fotó: MTI / Földi Imre

"Csendes tenger nem nevel tapasztalt tengerészeket" - mondta Orbán Viktor. Az EU gondoskodik róla, hogy ne legyen csendes a tenger, késhegyre menő érdekérvényesítési verseny folyik Európában, történelmi léptékű átrendeződés megy végbe a válság elmúltával - tette hozzá. Megerősítette, az ország jövője az unió keretein belül van, és Magyarország az intézmények megújulása mellett áll ki. 

Mint mondta, az Európai Parlamentben látott viták felértékelték a magyar törvényhozás színvonalát. Hozzátette: "Köztünk vannak ugyanakor az önfeladás stréberei, akik bármit eladnak, bármiről lemondanak és szaladnak nyugati üzlettársaik szoknyája mögé, mások pedig fejjel mennének a falnak, senkivel nem akarnak megegyezni." 

A kormányfő szerint a két út között kell haladnunk, megegyezésre kell törekedni. Szerinte van esély jó megállapodásokat kötni pl. a jegybank függetlensége vagy a bírói nyugdíjkorhatár ügyében. Magyarországnak határozottan és okosan kell kiállnia magáért, az Országgyűlésnek az a dolga, hogy megküzdjön a magyar emberek érdekeiért - mondta Orbán Viktor. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 2002 és 2010 között a nagytőke a gazdasági mellé megszerezte a politikai hatalmat is Magyarországon, és hangsúlyozta, hogy nem lenne jó erre az útra visszatérnünk. Nemcsak a nyugdíjasok és a középosztály, hanem a leszakadó rétegek és a középosztály között is szövetséget kell kötni - mondta Orbán, hozzátéve, hogy keresi azt az emeltyűt, amellyel a leszakadókat fel tudná emelni a középosztályba. 

Az MSZP frakcióvezetője, Mesterházy Attila azt mondta az EU-paktumról, hogy az egy elfogadható tervezet, de hozzáfűzte: örülne, ha Orbánnak respektje lenne Európában, mert akkor szerinte jobban tudná érvényesíteni az ország érdekeit. 

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője üdvözölte, hogy Orbán Viktor "végre felismerte, hogy az utóbbi másfél év politikája zsákutca és olyan helyzetbe sodorta az országot, amilyenben rendszerváltás óta nem volt: a szövetségeseink kihátráltak mellőlünk". 

Balczó Zoltán, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a kormány egy olyan szerződés aláírását tervezi, amely nagyon szoros gazdasági és egyre szorosabb politikai unióba irányítja Magyarországot. 

Mi az emeltyű? Az emeltyű - a Wikipédia szócikke szerint - a mechanikus vasúti biztosítóberendezések alkatrésze. Segítségével az állítóközpontból emberi erővel lehet a különböző berendezéseket (pl.: váltók, jelzők, reteszek) működtetni. 
Általában három fázisra osztható: Kicsappantás, Állítás, Becsappantás