Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. február 14., kedd

11.985 - Az európaktum megszavazására biztatott Orbán

www.nemzetihirhalo.hu *************

Az európaktum megszavazására biztatott Orbán 
2012, február 13 - 13:40 Barikád 

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. A miniszterelnök a tagállamok pénzügyi önállóságát csorbító "európaktum" elfogadására kérte az Országgyűlést, ám erről csak később szavaz a Tisztelt Ház. Új LMP-s képviselőt is avattak, a szocialisták összedobtak 47 ezer forintot Matolcsynak, a Jobbik a devizahitelesek ügyében szólalt fel többször. Vitáztak a tandíjról, az orvosok béréről és az új adórendszerről. Parlamenti percről percre tudósítás. 

17:42 Búcsúzunk 

Véget ért a kérdések sora, a levezető elnök szünetet rendel el. Az Országgyűlés mai ülése határozathozatallal, majd többek között az egyházügyi törvény módosításával folytatódik. Parlamenti percről percre tudósításunk ezzel véget ért. 

17:30 Meg lehet-e élni havi 47 ezer forintból? 

Ferenczi Gábor jobbikos képviselő arról kérdezné Matolcsyt (ha jelen lenne), hogy fenntartja-e ezt az állítását, miszerint meg lehet élni havi nettó 47 ezer forintból. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az áfaemelés miatt jelentősen nőttek a fogyasztói árak, miközben a reálbérek csökkentek. A miniszter helyett válaszoló Cséfalvay államtitkár pontosítja Matolcsy kijelentését, aki az ominózus 47 ezer forint kapcsán úgy fogalmazott, az a biztos megélhetés felé tereli az addig segélyből élőket, vagyis ez csak a megélhetéshez vezet. Az államtitkár hangsúlyozza, hazánkban nőtt a minimálbér. 

17:22 A szegregációért aggódik Osztolykán 

Osztálykán Ágnes szerint a kormány szétverte az oktatást, és erősítik a szegregációt. Az új felsőoktatási törvénnyel kizárják a szegényebb diákokat az felsőoktatásból. Az LMP-s képviselő Orbán Viktor frakcióülésen tett kijelentését idézi, miszerint egy jogásznak sem kéne finanszírozni tanulmányait állami pénzből. Halász János államtitkár ismét a Diákhitel 2-re hivatkozik, ami szerinte majd megoldja a szegény családok problémáit. 

17:10 Összeszerelő-gyarmat vagyunk 

A jobbikos Vágó Sebestyén a Nokiánál történő elbocsátásokról kérdezi a kormányt. Emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor évértékelőjében még példaként említette a támogatandó multinacionális cégek között. Ennek ellenére másnap 2300 fő elbocsátását jelentette be a finn cég. A beszállítókon keresztül várhatóan még többen fogják elveszíteni munkájukat. A multik sok esetben "összeszerelő-gyarmatként" tekintenek hazánkra - mutat rá a képviselő. Cséfalvay Zoltán államtitkár nyugtat: a kormány mindent megtesz a munkahelyek megőrzése érdekében. 

16:58 EU-normák miatt kellett leölni a borjakat 

Ferenczi Gábor jobbikos képviselő felhívja a figyelmet, az uniós normák jegyében 46 egészséges borjút vágatott le, majd semmisítetett meg a Veszprém megyei Kormányhivatal. Azt várja, hogy az uniós szabályokat éppúgy tartassák be tőlünk nyugatra, mint nálunk. V. Németh Zsolt államtitkár válaszában nehezen követhető történetet ad elő "magyarnak megjelölt" idegen ikerborjakról. Az állatokat visszaélések miatt kellett megsemmisíteni. 

Ferenczi Gábor viszontválaszában rámutat, miközben családok ezrei éheznek hazánkban, és sokak asztalára csak ritkán kerül hús, elfogadhatatlan, hogy egészséges állatokat pusztítottak el, megsemmisítve ezzel mintegy 9 tonna húst, pusztán az uniós normáknak való megfelelési kényszer miatt. 

16: 49 Navracsics szerint az adórendszer nem szociális intézmény 

Igazságtalanak tartja az egykulcsos adórendszert Volner János. A Jobbik frakcióvezető-helyettese konkrét példákon keresztül bizonyítja, hogy az új adórendszer a gazdagoknak adott, a szegényektől elvett. Volner hangsúlyozza, a "családbarátnak" mondott adórendszerrel még a szegény, de gyermeket nevelő családok sem jártak jól. Navracsics Tibor válaszában aláhúzta, az adórendszer nem szociális intézmény. Annak célja, hogy arra ösztönözze az embereket, hogy minél többet keressenek. Eddig kevesen fizettek sok adót, ami rontotta a versenyképességet, most azt szeretnék, hogy többen fizessenek kevesebb adót. 

16:41 Egymást hazugozza a Fidesz és az MSZP 

Garai István Levente (MSZP) az egészségügyi dolgozók bérezéséről kérdezi a kormányt. Kifogásolja, hogy bérkompenzációra nem különítettek el támogatást, a rezidensek pedig kevesebbet keresnek, mint egy utcaseprő. Arra kíváncsi, ki fog Magyarországon betegeket gyógyítani. Halász János államtitkár válaszában elmondja, az év végéig több mint 42 ezer dolgozó kap bérkiegészítést. A kormány elkötelezett a dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésnek javításán - szögezi le. Szerinte szocialista képviselőtársa csak hazudozik. Halász János beszédének végén Garai István felállva ordibál, a Jakab István ülésvezető elnök a pulpitusról rivall rá. 

16:24 Matolcsy menesztését követeli az LMP 

Scheiring Gábor szerint az egykulcsos adórendszer bevezetése teljes kudarc, a kormány eljátszotta a gazdaságpolitikai fordulat véghezvitelének lehetőségét. Arra vár választ, hogy a kormány mikor vonja le a személyi következményeket, és meneszti Matolcsyt. A lekezelő stílusban válaszoló Navracsics Tibor miniszter hangsúlyozza, a magyar gazdaság stabil. Gyengélkedésünk az Európát sújtó válságnak köszönhető. 

16:17 Mit ért a kormány "eltérő kultúrájú" bűnelkövetők alatt? 

Erre kíváncsi Mirkóczki Ádám. A jobbikos képviselő hangsúlyozza, a kabinet ígéretével ellentétben romlott a közbiztonság, ezt statisztikai adatok igazolják. A felderítetlen bűncselekmények száma 21 százalékkal nőtt, ezek nagy része cigányok által elkövetett, kirívóan erőszakos bűncselekmény. Kesznyéte, Gyomaendrőd, Dány, Kiskunhalas - csak pár település, ahol az utóbbi hetekben cigánybűnözők raboltak, erőszakoskodtak. Kontrát Károly államtitkár Pintér Sándor belügyminiszterre hivatkozik, aki már korábban megjósolta, hogy átmenetileg növekedhet a bűncselekmények száma. Szerinte ha a Jobbiknak fontos lenne a közbiztonság, akkor megszavazta volna a kormány kapcsolódó törvényeit. Mirkóczki egyértelművé teszi, saláta törvényeket a Jobbik nem fog megszavazni. (...) 

Teljes cikk: barikad.hu