Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 8., csütörtök

12.181 - 2500 kórházi ágyat szüntet meg a kormány

 www.nemzetihirhalo.hu *************

2500 kórházi ágyat szüntet meg a kormány 
2012, március 8 - 09:06 MTI, portfolio.hu - barikad.hu 

Országszerte mintegy 2500-zal csökkentenék az aktív kórházi ágyak számát - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülését. 

Egyelőre csak a központi régiók intézményvezetőinek küldték ki a részletes terveket, itt 545 férőhelyet számolnának fel. Hamarosan azonban a többiek is megkapják az anyagot az egészségügyért felelős államtitkárság háttérintézményétől - értesült a napilap. 

A kormányzati kommunikáció által "funkcióváltásnak" nevezett átalakítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos egészségügyi intézményekben osztályok szűnnek meg és alakulnak át, ennek következményeként pedig aktív kórházi ágyakat számolhatnak fel. Az egészségügyért felelős államtitkárság múlt kedden külön közleményben részletezte az ellátórendszerben várható változásokat. 

"Az intézkedések célja, hogy a betegutakat és a betegbiztonságot figyelembe véve a jelenleginél egy jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre, amelynek minőségi szolgáltatásaihoz anyagi helyzetétől függetlenül, szükséglete szerint egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára. Az átalakítás alapja a betegközpontúság, a transzparencia, és ennek tükrében lépcsőzetesen történik a struktúra kialakítása. Úgy rendezzük át a meglévő kapacitásokat, hogy biztosítsuk a betegek legrövidebb időn belüli hozzáférését az állapotuknak legmegfelelőbb, biztonságos és jó minőségű ellátáshoz" - fogalmazott a közlemény.