Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 12., hétfő

12.221 - Nyílt Levél az Országgyűléshez < Kásler Árpád a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke.

www.nemzetihirhalo.hu *************

Nyílt Levél az Országgyűléshez 
Közzétéve: 2012. március 11. vasárnap Kásler Árpád 

2012 március 10-én, a Magyarok Szövetsége Egyesület és a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége rendezésében és meghívására, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete (BAÉSZ), részt vett egy közös megbeszélésen, több szervezettel és meghívott személlyel, akik a "devizahitelek" hátterének feltárásán munkálkodik. A rendezvény 10:00 órától 16:00 óráig tartott, melynek végén egy közös nyilatkozat is született, amelyet a rendezők az MTI-hez eljuttattak. A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete, a rendezvényre, egy saját anyaggal is készült, az országgyűléshez és törvényalkotókhoz címzett nyílt levéllel. A jelenlévők teljes egyetértésükről biztosították a BAÉSZ-t, e levéllel kapcsolatban, többen alá is írták, mint például Makkos Albert közgazdász, Bődi Szabolcs(Kunszentmiklós polgármestere) és Madari Tibor, a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelő Egyesületének vezetője, támogatásukat ezúton is köszönjük. 

Tisztelt Országgyűlés! 

A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete, immáron negyedik éve zárt kapukat dönget, a magáncsőd intézményének bevezetését illetően. 

Ezúton ismételten felszólítjuk Magyarország Kormányát és az Országgyűlést, hogy soron kívül, tűzze napirendre, a magáncsőd intézményének a bevezetésére irányuló egyeztetéseket, mégpedig ennek alapját az Amerikai Egyesült Államokban működő magáncsőd intézményének a rendszere kell, hogy adja. Tiltakozunk a jelenlegi magáncsőd tervezete ellen amely, felügyelő gyámság alá helyezné az adóst évekig, ez újabb állami apparátus felduzzasztásához vezetne, amely a költségvetés növelését vonná maga után. Az Egyesült Államokban működő, magáncsőd intézmény rendszer, az egyik legrégibb és legjobban bevált a világon, ez kell, hogy az alapját képezze, a Magyarországon bevezetendő rendszernek is. 

A PSZÁF adatai szerint, tavaly szeptember végéig közel 150 ezer lakossági jelzáloghitel-szerződés volt 90 napon túli késésben, a Központi Hitelinformációs Rendszerben pedig több mint 830 ezer magánszemélyt tartottak nyilván 90 napon túli, minimálbér összegét meghaladó hitelintézeti tartozással. 

Mára már bebizonyosodott, hogy az adósok többsége nem volt felelőtlen, hanem a pénzintézetek visszaéltek az emberek pénzügyi ismereteinek hiányosságával és hosszú lejáratú, tisztességes kamatozású, jelzálog fedezetű hitelek helyett, valójában egy tőzsdei fogadásra hasonlító, devizaspekulációs ügyletet adtak el, hitelezés címén. Ráadásul bizonyított tény az is, hogy kivétel nélkül, minden devizaalapú hitelezést folytató pénzintézet, azzal érvelt e konstrukció mellett, hogy öt évre visszamenőleg kimutatta a forint és deviza közötti stabil árfolyam viszonyt. Azt viszont egy bank sem mondta a hitelfelvevőknek sem, írásban sem szóban, hogy ez az árfolyam stabilitás egy mesterséges, védelmi sávnak volt köszönhető és nem a szabad piac által generált árfolyam viszony. Mindezt a Magyar Nemzeti Bank 2011. november 3.-án elismerte. Ez a tény, a szerződésekben foglalt ügyletre komoly és súlyos kihatással van, ami el volt rejtve a hiteligénylők elől. 

Tisztelt Országgyűlés, a törvényhozásnak e vészes időszakban igen nagy a felelőssége. Több ezer ember lett öngyilkos a devizahitelezés okozta ellehetetlenülés és kilátástalanság következtében. Eme kilátástalanság egyik oka, pontosan a magáncsőd intézményének hiánya. Magáncsőd, melyben magánszemélyek megtarthatják tulajdonuk egy részét (a törvényalkotók dolga meghatározni, mely részét), mely tulajdon a magányszemély túlélését, a társadalomba való illeszkedését szolgálja. Több Amerikai Elnök is igénybe vette a magáncsőd intézményét, de még Henry Ford autógyáros is. A magyar állampolgárok miért vannak megfosztva ettől a lehetőségtől? 

A magáncsőd lehetőségére azért van szükség, hogy újrakezdhessék az életüket mindazok, akik a devizaalapú hitelbuborék áldozatai lettek. Elvesztették az évekig befizetett összegeket, a fedezetül szolgáló ingatlant, a mozgásukat, biztosító gépkocsijukat, és még évekig vagy évtizedekig több millió forintos követeléseket támasztanak feléjük a bankok, holott a hitelfolyósításoknál ők mérték fel a fedezetül szolgáló jelzálogot. 

Magyarországon, ily mértékű kereskedelmi hitelezés megengedhetetlen lett volna a magáncsőd lehetősége nélkül. Ennek hiányában több ezer ember kényszerült az ország elhagyására, mivel nem kapnak esélyt az újrakezdésre, ugyanis az újrakezdéshez szükséges eszközöktől is megfosszák őket a végrehajtók. Ebben az értelemben egy magyar állampolgárnak kevesebb joga van, mint egy kft-nek! Az nem lehetséges, hogy egy millió család rossz döntést hozott, csak néhány bankár döntött jól! Az sem lehetséges, hogy minden önkormányzat rossz döntést hozott, csak néhány bankár döntött jól! 

Tisztelt képviselők, hozzák létre Magyarországon, az amerikai mintára megalkotott magáncsőd intézményét! 

Köszönettel, 

Kásler Árpád a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke. 

Kelt, Gyulán 2012. 03.10-én