Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. április 5., csütörtök

22.954 - Változások lépnek érvénybe a tömegközlekedésben, a 65 év felettieket is érinti!

Változások lépnek érvénybe a tömegközlekedésben a 65 év felettieket is érinti! 

Ne lepődjön meg egy 65 év feletti sem ha hamarosan nem tudja majd ingyenesen igénybe venni a budapesti tömegközlekedést.

A papírra nyomtatott jegyek és bérletek fokozatosan megszűnnek, a BKK a termékeket és az utazási egyenleget elektronikusan, a RIGO központi elszámoló rendszerében fogja nyilvántartani. Az igénybe vett szolgáltatás ellenértékét a rendszer elektronikusan vonja le a kártyához tartozó számláról.

A papíralapú bérletigazolványt egy névvel és fényképpel ellátott, nem átruházható utazási kártya váltja fel. Ennek kiváltásához a RIGO rendszerében szükséges regisztrálni. A különböző bérlettermékek vásárlása, valamint bármilyen utazási kedvezmény igénybevétele (díjmentes, nyugdíjas stb.) is ezzel a megszemélyesített közlekedési kártyával lesz lehetséges.

A 65 év felettiek díjmentes utazása esetében annyi változás történik, hogy ellenőrzéskor a jogosultságot érvényes közlekedési kártyával kell igazolni. A közlekedési kártyát az elektronikus jegyrendszer indulásáig várhatóan 2018 nyara mindenkinek ki kell váltania, és onnantól ezzel lehet igénybe venni a budapesti közösségi közlekedés szolgáltatásait. A regisztrációkor a rendszer ellenőrzi azt is, hogy milyen kedvezményre jogosult az ügyfél.

Mennyibe kerül a RIGO kártya kiváltása?

Az első kártya kiváltása minden budapesti lakosnak ingyenes lesz.

Mikortól lép érvénybe?

A szállító által vállalt ütemterv alapján 2018-ban. Kivétel az M3-as vonal, ahol a felújítással összehangoltan, több lépcsőben kerülnek telepítésre a beléptető kapuk. A projekt keretében összesen 810 db kaputest telepítése valósul meg. Azonban nem lehetséges mindenhová kapukat felszerelni; a HÉV-eknél például zömében falra vagy oszlopokra helyezett készülékek lesznek csakúgy, mint a járműveken. Csaknem 2500 járművet látnak el mintegy 10 ezer ilyen készülékkel.

Mi lesz az ellenőrökkel?

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével az ellenőrök új, hordozható kézi készülékekkel vizsgálják a jegyek és bérletek érvényességét. Az elektronikus ellenőrzésnek köszönhetően gyorsabban és könnyebben történik a kontroll, ami növeli majd az ellenőrzés lefedettségét és hatékonyságát a felszíni közösségi közlekedésben. Az ellenőrök szerepe továbbá a tájékoztatás, az ügyfelek támogatása, segítése, a rendszer megismertetése lesz.

Miért RIGO?

A budapesti rendszer nevének választott RIGO mozaikszó mögött a Rugalmas, Integrált, Gazdaságos Okos szavak állnak. A név ezenkívül szerethető, könnyen megjegyezhető, és erősen kötődik a magyar kultúrához, hiszen népdalainkban, verseinkben gyakran szereplő madár. Az elnevezés egyúttal a külföldi ügyfelek számára is kifejező: a „ri" előtag az angol „re" előtag kiejtésével megegyezően a rendszerességet, az ismétlést jelentheti, míg a „go" szótag a dinamizmusra, a haladásra utal.

Újat mondtunk?