Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. április 23., hétfő

22.995 - ​Csak akkor kaphatna pénzt Magyarország az Európai Uniótól, ha garantálja az igazságszolgáltatás függetlenségét.


Brüsszel nem hajlandó tovább pénzelni az Orbán családot és Mészáros Lőrincet

 2018. április 23. - ashwood

​​
Csak akkor kaphatna pénzt Magyarország – és a többi tagállam is – az Európai Uniótól, ha garantálja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ugyanis csak így ellenőrizhető: más tagállamok polgárainak adója hova folyik. Nálunk Polt Péter a garancia arra, hogy soha ne vizsgálják, ki és mennyit lop el a milliárdokból.
Sokszor és sokat írtunk már arról, miért Polt Péter, a Fidesz volt országgyűlési képviselő-jelöltje a NER kulcsfigurája Orbán számára. Elég annyi: míg például az OLAF számos korrupciós szálat fedezett fel az orbáni vej, Tiborcz István lámpa-bizniszében, addig a magyar ügyészség, többször is vizsgálva azt, semmilyen problémát nem talált.

Az sem véletlen, hogy Magyarország nem volt hajlandó csatlakozni az európai ügyészség felállításához és működéséhez. Hiszen ez az uniós szervezet lesz hivatott arra, hogy ellenőrizze az EU-s források felhasználásának törvényességét. Na, ezt már igazán nem hagyhatja Orbán Viktor. Még hogy valaki, rajta és sameszain kívül rálásson a kasszára!
Azonban nagyon úgy néz ki: Brüsszel tényleg kezdi megelégelni, hogy ellenőrizetlenül ömlenek az euró milliárdok az Orbánnak (most épp) kedves oligarchák zsebébe. Az Európai Bizottság most egy olyan javaslaton dolgozik, aminek értelmében a jogállami elvek tiszteletben tartása az uniós költségvetési források felhasználásának elengedhetetlen feltétele lesz – jelentette be Berlinben Günther Oettinger, a testület költségvetésért felelős tagja.
Bár Günther Oettinger nem fejtette ki részleteiben a küszöbön álló javaslatot – írja a Bruxinfo -, de világossá tette, hogy a bíróságok kormányoktól való függetlensége a Bizottság elképzelése szerint „elengedhetetlen feltétele" lenne a kifizetések folyósításának. 
Hangsúlyozta, hogy nem egy „Lex Lengyelországról" (vagyis a speciális lengyel helyzetre való reagálásról) van szó, hanem arról, hogy az uniós költségvetés felhasználása során számos jogi vita merülhet fel, amelyek elbírálásában főszerep juthat a bíróságoknak. Márpedig az EU-nak képesnek kell lennie a szabálytalanul vagy csalás lévén elköltött pénzek visszakövetelésére, ami pártatlan és független bíróság (ahogy ő fogalmazott, független harmadik hatalom) meglétét feltételezi. 
Ilyen alapon a Bizottság szavai szerint a tagállami bíróságok normális és független működését tekinti majd a kifizetési jóváhagyások elengedhetetlen feltételének – fűzte tovább a gondolatait, arra is utalva, hogy a kifizetések esetleges felfüggesztését Brüsszelnek kellene elrendelnie.
Talán ezért igyekszik kifarolni az EU-ból Orbán, magával rántva Magyarországot. Már csak azt kell eldönteni: ér-e annyit a magyar állampolgároknak Orbán és környezete büntetlensége, hogy feladjuk érte uniós tagságunkat

​.​