Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. április 7., szombat

22.957 - Hétfőtől már Esztergomból is villamos vonattal közlekedhetünk > 2018. április 9.


Hétfőtől már Esztergomból is villamos vonattal közlekedhetünk

Hétfőtől már Esztergomból is villamos vonattal közlekedhetünk

DOROG, ESZTERGOM, HÍREK, LEÁNYVÁR, PILISCSÉV 

Hétfőtől Budapest és Esztergom között villamos vontatású Flirt vonatok közlekednek, ezzel ismét csökken a vonalon a menetidő – mondta Völner Pál (Fidesz) kedden az esztergomi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón.

A térség országgyűlési képviselője és képviselő-jelöltje kiemelte, az idén 122 éves vasútvonal történetében 2011-ben kezdődött a legnagyobb léptékű fejlesztés, amelynek jelentős állomása a szakasz teljes villamosítása.

Schwartz István, a MÁV-START Zrt. általános vezérigazgató-helyettese elmondta, a felújított vonalon 2016-ban 3,2 millió, majd 2017-ben 3,5 millió ember utazott és az első kéthavi forgalomszámlálási adatok szerint 2018-ban további nyolc százalékos bővülésre lehet számítani.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte, a Flirt motorvonatokat jól fogadta a közönség, vonalain 6-12 százalékos utaslétszám-növekedést figyeltek meg. A Budapest-Esztergom vonal villamosításával a korábban 1 óra 28 perces menetidő 1 óra 9 percre csökkent, majd a májustól induló, sűrűbb menetrenddel egy óra két perc lesz az utazás ideje.

Somodi László, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vasútfejlesztési igazgatója emlékeztetett rá, hogy a Rákosrendező-Esztergom közötti 2. számú vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai 2016 nyarán kezdődtek. A beruházással 51 kilométeren valósult meg a vasútvonal villamosítása.

Közölték, a teljes vonalon üzembe helyezték az új D55 típusú biztosítóberendezéseket. A villamosítási és kapcsolódó építési munkákat magában foglaló beruházás befejezése 2018 őszén várható. A projekt teljes költsége eléri a 120 milliárd forintot.

A felsővezeték építésén túl befejeződtek Istvántelek alállomás bővítési munkái, átépült Angyalföld állomás vágányhálózata, elkészült Angyalföld-Újpest között a második vágány és a Rákosrendező-Angyalföld közötti vágány építése.
Dorogon befejezték a második vágány építését, a beruházás befejezéséig a vontatási alállomás, valamint az autóbuszforduló és a hozzátartozó utak építési munkáival is elkészül a kivitelező.

A vonal korszerűsítésével egyidejűleg Esztergom vasútállomását is átépítették. Még zajlik a buszforduló és hozzátartozó megközelítő utak, a Baross utca és az állomási előtér átépítése, továbbá két új körforgalom is elkészül a következő hónapokban.

Forrás: MTI