Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. december 6., szombat

1.358 - Merkel mielõbbi ír döntést sürget > Elõbb az írek aztán a csehek

Merkel mielõbbi ír döntést sürget
2008. december 3. NetHírlap

Az írek által korábban elutasított lisszaboni szerzõdés ratifikálásának elõmozdítására szólította fel az ír miniszterelnököt szerdán a német kancellár.

Angela Merkel Berlinben fogadta ír kollégáját, Brian Cowent. A tárgyalások elõtt elhangzott nyilatkozatában hangsúlyozta: Németország reméli, hogy az ír kormány hamarosan döntést hoz az uniós reformszerzõdés ratifikálását célzó lépésekrõl.

Az ír kormányfõ azt hangsúlyozta, hogy országa a reformszerzõdéssel kapcsolatban nagy kihívás elõtt áll. Cowen annak a meggyõzõdésének adott hangot, hogy ebben a tekintetben sikerül majd elõrehaladást elérni az Európai Unió jövõ heti csúcstalálkozóján. [MTI]

2008. 11. 24. 15.55 Hírextra

Václav Klaus cseh államfõ hétfõn jelezte, hogy a lisszaboni szerzõdést csak azután írja alá, hogy Írország megváltoztatja elutasító álláspontját ebben a kérdésben és a dokumentumot elfogadja. "Nincs okom annak a további európainak lenni, aki nyomást gyakorol Írországra, hogy tegyen valamit.

Az ír álláspont megváltozása nélkül egyszerûen semmiféle lisszaboni szerzõdés nem lesz" - jelentette Klaus a Rádio Cesko rádióállomásnak adott interjújában. Klaus szerint kulcsfontosságú, hogyan dönt a cseh alkotmánybíróság, amely várhatóan kedden hozza nyilvánosságra álláspontját. Forrás: MTI

______________________________________________________________________________