Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. április 16., csütörtök

2.312 - Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) egyik főszervezője: "Nem hívtuk sem a Jobbikot, sem a Magyar Gárdát a napokban lezajlott civil ...

Szégyen a parlamenten kívül is
Előre hozott választásokat akar a társadalom - 204 képviselő szembement velük
2009-04-16 Magyar Hírlap

"Nem hívtuk sem a Jobbikot, sem a Magyar Gárdát a napokban lezajlott civil tüntetésekre" - jelentette ki lapunknak Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) egyik főszervezője. Hozzátette: nem tudták megakadályozni, hogy Vona Gábor kedden felszólaljon emelvényükön.

A magyar demokrácia szégyenének nevezte a parlamenten belül és azon kívül történt keddi eseményeket Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum egyik főszervezője. A politológus lapunknak elmondta: hetek, hónapok óta előre hozott választásokat követel a társadalom, ennek ellenére 204 képviselő mégis szembement ezzel az akarattal. "Ettől kezdve, bár formálisan tovább működik a demokrácia, erkölcsi értelemben megszűnt létezni. Eljutottunk a banánköztársaságok szintjére. Szégyen az is, hogy a több tízezres demonstrációt, kordonok között, a Parlamenttől távol tudtuk csak megtartani" - mondta a szervező.

Arról, hogy a tüntetés vége után a civilek emelvényén beszédet mondott Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, Fricz azt mondta: a leghatározottabban elválasztják magukat a pártoktól, és továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy kezdeményezésük civil összefogás. "Mi egyértelműen befejeztük a rendezvényünket, és elindultunk a Sándor-palota felé, amikor a Jobbik elnöke a Magyar Gárda színpad körül tartózkodó tagjainak nyomására feljött a színpadra, és beszédet tartott. Sajnos semmit sem tudtunk tenni, nem voltunk erre felkészülve" - jelentette ki a CÖF szervezője. Kiemelte ugyanakkor: a többség őket követte. Fricz elmondta: sem a Jobbikot, sem a Magyar Gárdát nem hívták a rendezvényekre, a szervezet tagjai maguktól jelentek meg a demonstrációkon. Hozzátette: a jövőben megerősítik a rendezői gárdát, hogy hasonló események ne fordulhassanak elő.
A továbbiakról Fricz elmondta: "Egyelőre keressük azokat lehetőségeket, amelyek törvényesek, ám egyben hatékonyak is."

Boros: Ezt a ziccert nem hagyják ki

Focilabdával a hóna alatt jelent meg kedd este a kormányellenes civil demonstráció befejezését követően annak helyszínén egy az utcai zavargásokról ismert tüntető, aki már több alkalommal próbálta a rendőrök ellen hangolni a békés megmozdulások résztvevőit. Ismeretes, a múlt szerdán elfogott bombagyárosok focilabdákba rejtették a robbanószerkezeteket, amelyekkel miniszterek házai ellen terveztek támadást. Boros Bánk Levente politológus lapunknak azt mondta: várható volt, hogy a baloldali pártok, az MSZP és az SZDSZ, mivel nem tudnak pozitív kampányt folytatni, "rá fognak állni" a különböző fenyegetések hangsúlyozására, kihasználják a politikusok és egyes társadalmi csoportokat ért támadásokat, igyekeznek hasznot húzni belőlük. "Ezt a ziccert nem hagyják ki" - fogalmazott a szakértő. Boros Bánk Levente szerint igaz ez az utcai zavargásokra is, amelyeknek a számukra megfelelő interpretálásával félelmet keltenek az emberek egy részében.
BR

---------------------------------------------------------------------