Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. április 15., szerda

2.301 - Frigyesy Ágnes: Döntsön a nép, döntsön a nemzet ¬– e szavakkal kezdődött a kormányellenes tüntetés 2009. április 14-én 12 órakor a Kossuth ...


– Döntsön a nép, döntsön a nemzet ­– e szavakkal kezdődött a kormányellenes tüntetés 2009. április 14-én 12 órakor a Kossuth tér - Alkotmány utca torkolatában.

Frigyesy Ágnes

A civilek forró hangulatban tüntetnek a Kossuth téren


– Döntsön a nép, döntsön a nemzet ­– e szavakkal kezdődött a kormányellenes tüntetés 2009. április 14-én 12 órakor a Kossuth tér - Alkotmány utca torkolatában. A hangulat máris magas hőfokra hágott, a tömeg füttykoncerttel köszöntötte a Parlamentbe érkező kormánypárti képviselőket.

Simon János a kormányellenes tüntetés elején felolvasott egy petíciót, melyben a résztvevők kijelentik: – A nép megvonta a bizalmat a kisebbségi kormánytól, s kérik az Országgyűlést, azonnal oszlassa fel magát, és írják ki az előre hozott választásokat! Döntsön a nép, döntsön a nemzet, e rigmusok kiabálásával fogadták el a résztvevők a felolvasott petíciót, melyet bevitt az Országgyűlés plénuma elé a Fricz Tamás főszervező által vezetett delegáció.

Makovecz Imre „éljen  a magyar" szlogennel köszöntötte a népet, melyre válaszként hangosan válaszolták: Éljen a magyar! – Ahogy itt állunk beszorítva a két fal közé, ez a valóságos helyzetünk – mondta Makovecz Imre, a Magyarországért Egyesület elnöke, aki arra buzdította a gyűlés résztvevőit, mindaddig ne hagyják abba a tüntetést, míg nem érnek el eredményt.
– Tavasz van, nekünk csak felfelé vezethet az utunk – mondta a neves építész, aki ugyanakkor türelemre és kitartásra biztatta a résztvevőket.        

– Vesszen a kormány! – kiabál megállás nélkül a nép, a rendíthetetlen. Közben a Kossuth téren maradt tüntetőket kezdte a kordonfalhoz szorítani a rendőrség, a Civil Összefogás Fórum ugyanis a Kossuth tér – Alkotmány utcába

jelentette be az estig tartó tüntetést.

Csizmadia László, közben megérkezett a Parlamentből, aki beszámolt arról, hogy a petíciót átadták Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének, de nem olvashatták fel az Országgyűlés előtt.

13 óra körül néhány a Kossuth téren maradt tüntető kiszorítása vagy inkább beszorítása a tüntetők közé, tovább folytatódik. Makovecz Imre próbálja rendre szólítani a rendőrséget és tüntetés mögé rekedt résztvevőket. Most épp Gyurcsány őszödi beszédét hallgatja a tömeg, kemény fütty-koncert közepette. Valakit kivonszolnak a rendőrök, idős embert emeltek ki a tömegből – mondja Németh Miklós Attila, a gyűlés műsorvezetője. A hangulat magas hőfokon áll, a tüntetők síppal, dobbal, és füttykoncerttel próbálják érvényesíteni jogaikat. (Tudósítás ideje kb. 14 óra)

Fotó: Frigyesy Ágnes 

Frigyesy Ágnes

A civilek forró hangulatban tüntettek Budapesten 2. rész

 

A 2009. április 14-i CÖF által szervezett kormányellenes tüntetésen számos polgármester vett részt, akik lelkesítették az egyre türelmetlenebb tömeget. A Fricz Tamás vezette delegáció által átadott petíciót Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője a délután folyamán felolvasta a Parlamentben, melyet kihangosítva – nagy örömmel – hallgattak az utcán a tüntetés résztvevői.

           Simon János bejelentette, a Felhívás a nép nevében elnevezésű petíciót eljuttatták a Magyar Rádió, valamint a közszolgálati Televízió vezetőségéhez, melyben hangsúlyozzák: a hatalmat gyakorló 200 bársonyszéket bitorló ne válasszon meg a nép nevében, a nép ellenében Bajnai Gordonokat. Követelik, a nép bizalmát elveszített politikusok adják vissza mandátumukat! Még kér a nép, most adjatok neki – áll a petícióban. Megállapítják: az ország sorsa a tét! Erőszakmentesen, de emelt fővel harcolnak tovább! Döntsön a nép, döntsön a nemzet – áll a Civil Összefogás Fórumának  nyilatkozatában.

         Semjén Zsolt a petíció felolvasása után megállapította: – Az 500 civil szervezet által fogalmazottakkal a KDNP is egyetért. A nép megvonta a bizalmat a kisebbségi kormánytól, s kérik az Országgyűlés azonnali feloszlatását. Semjén Zsolt e petíciót ¾ 3-kor olvasta fel a Parlamentben.

         Csókay András agysebész a betegek nevében kérte: a Parlament azonnal oszlassa fel magát! A méltatlan körülmények, olykor az ürülékükben fekvő betegek azért kerültek ebbe az állapotba, mert a jelenlegi kormány tönkretette az egészségügyet, jelenleg 8000 nővér hiányzik a rendszerből. A várólistán várakozó betegek nevében is szólt Csókay András, akik közül többen meghaltak a várakozásban, illetve a fiatal párok nevében emelte fel szavát a neves orvos-professzor, akik kilátástalan helyzetük miatt nem mernek gyermeket vállalni. Továbbá felidézte Jézus Krisztus sorsát, akit keresztre feszítettek, mint a magyar népet, de harmadnapon feltámadt. A megfeszített magyar nép és Szűz Mária nevében kérte a neves agysebész professzor: oszlassa fel önmagát a Parlament!

         – Fogynak a szavaink, és kopnak is. Az idők tetteket várnak tőlünk. Ez az ország a magyaroké, és nem vásárolható fel senki által – hangsúlyozta Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke.

         Vámos György, az Echo Televízió műsorvezetője beszédében kijelentette: – Húsz eltékozolt év áll mögöttünk. Mögöttük pedig a rabolt milliárdok! Ez így nem mehet tovább! A demokrácia helyett a diktatúra uralkodik felettünk. Becsapott, kirabolt, megalázott nemzetté lettünk e hazában. Idegen érdekek kiszolgálói uralkodnak felettünk – mondta Vámos, mint egy hazáját szerető magyar zsidó. Véleménye szerint ha kell, kijátsszák a zsidó adut, ha kell, cigány honfitársainkat használják fel alattomos játékaikhoz. Mint mondta, lakájmédiájuk mindehhez partner, mindenkit leantiszemitáznak, lerasszistáznak, aki másképp mer gondolkodni, mint ők. A magyar nép nem antiszemita – jelentette ki a zsidó száramzású Vámos György. Rámutatott: a kommunista szerencselovagokat végleg ki kell tiltani a közéletből. A bajnaiknak, kókáknak csak térkép e táj – mondta.

         – Amikor mi 250 ezren követeltük az előre hozott választásokat április 5-én, az MSZP székházban felcsendült az Internacionálé! – jelentette be Szöőr Anna, az Október 23 Bizottság társelnöke, aki szerint már 3 millió éhes proletár is velük mozdul törekvéseikben. Szöőr Anna bejelentette, gyűjtést szerveznek Bajnai Gordon kárvallottjainak. Véleménye szerint történelmi igazságszolgáltatás és elszámoltatás nélkül nem lesz rendszerváltozás.

         A nagygyűlés résztvevői közben megtudták: a Rádió épületéhez érkező civil képviselőkből álló néhány fős delegációt 25 fős rendőr-kommandó fogadta, ennek ellenére a petíciót sikerült átadniuk.

         A Köztelevízió képviselője megígérte, hogy az esti 20 órakor kezdődő Híradóba beolvassák a civilek közleményét.

         Bencze Izabella vagyonjogi védő kijelentette: – Történelmi időket élünk, mert most megtapasztalhatjuk, amikor szembenéz egymással a hatalom és a nép. Erőszakszervezet és kordon mögött könnyű erősnek lenni – mondta. Szerinte még ebben az évben lesznek előre hozott választások.

         – Magyarország örökké szabad. Az örök szabadság szelleme itt van most közöttünk – hangsúlyozta Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnöke, aki kijelentette, az elmúlt 20 esztendőnek el kell tűnnie a magyar életből. Mint mondta a gyűlölet és az erőszak nem a mi fegyverünk. A mi erőnk: az állandó jelenlét, szeretettel Istennel a Hazáért!

         Miközben a tüntetők egyre többen, és egyre erőteljesebben követelték a Parlament feloszlatását, és az előre hozott választásokat, illetve az elszámoltatást (Börtönbe – skandálták többször is), addig a Parlamentben Bajnai Gordont miniszterelnökké választották, aki letette esküjét.

         A demokrácia legnagyobb gyalázata, ami most történt – jelentette ki Fricz Tamás politológus Bajnai megválasztása után, de hangsúlyozta: a tüntetés-sorozatnak nincs vége, s mindenkit kitartásra buzdított. A tömegből többen kérték, jöjjenek közéjük az ellenzéki képviselők! Wittner Mária '56-os halálra ítélt szabadságharcos, fideszes képviselő megjelent a tüntetésen és megállapította: – Nem engedhetjük meg, hogy azt tegyék velünk, amit akarnak. A fél-demokráciából diktatúrát kreált ez a kormány. Amíg a szocialista, szabad demokrata képviselők nem távoznak a hatalomból, addig nincs vége a rendszerváltozásnak.

         A Civil Összefogás Fóruma által szervezett tüntetés azzal ért véget, hogy a tüntetők egy része felsétált a Sándor palotához, ahol Bencze Izabella telefonon beszélt Sólyom László köztársasági elnökkel, aki szintén az előre hozott választásokat tartja elfogadható megoldásnak. A civileknek megígérte, hogy másnap sajtótájékoztató keretében mondja el véleményét.

         Mindeközben a már félig feloszlott tömegben a Jobbikos tüntetők Vona Gábor nevét skandálták, aki hamarosan megjelent és beszédet mondott a CÖF által felállított pódiumon, majd őt követte ifjabb Hegedűs Lóránt, és odavárták Morvai Krisztina EP-képviselő-jelöltet is, de a hirtelen támadt esőben a rendőrök gázspray-vel oszlatták az amúgy is oszlófélben lévő tüntetőket.

         A Civil Összefogás Fórumának képviselői a néppel karöltve hamarosan tovább folytatják küzdelmüket, szlogenjük értelmében: Döntsön a nép, döntsön a nemzet!

 

Fotó: Frigyesy Ágnes