Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. április 16., csütörtök

2.311 - Gyergyószék / Gyergyócsomafalva: Lovas határkerülés székely népviseletben és zászlókkal Húsvét, 2009. április 12.

Von: borsosg borsosg
Gesendet: szerda, 2009. április 15. 21:02
An: Kutasi József

Betreff: Csomafalviszekelytanacs

 

Gyergyószék / Gyergyócsomafalva: Húsvéti lovas határkerülés népviseletben és székely zászlókkal

 

2009. április 12-én, Húsvétvasárnap, az eledelszentelés és családi körben elfogyasztott reggeli után, kb. 500 gyergyócsomafalvi zarándok indult – lóháton és szekereken – a helyi plébániatemplom előtti Kossuth térről a hagyományos húsvéti határkerülésre. Az eseményt megelőzően a Települési Székely Tanács felhívással fordult a székely nagyközség lakóihoz, hogy – az ünnep kapcsán – aki teheti, öltse magára ősi népviseletünket, a székelyruhát. Mielőtt a határkerülők elindultak volna a Székely Tanács tisztségviselői tucatnyi székely zászlót osztottak ki a népviseletben öltözött lovasoknak, de legalább még egy annyi otthonról hozott, Napot és Holdat ábrázoló aranycsíkos égszínkék zászló lobogott a határkerülésre induló szekereken is.

A vezérlovas elől vitte a hófehér egyházi zászlót, amelyen Gyergyócsomafalva neve díszelgett, ugyanakkor a Gödri István lelkészt, Márton László-Szilárd polgármestert és Bartalis Dávid egyházközségi gondnokot szállító hintón, a kókonyával ellátott kereszt mellett, ott díszelgett piros-fehér-zöld nemzeti lobogónk is.

Ferencz Antal plébános úr áldását követően a lovasokból és szekeres zarándokokból álló hosszan kígyózó sor harangszókísérettel indult a Nagymezőre határ kerülni, illetve Isten áldását kérni a vetésekre.

A gyergyócsomafalvi zarándokok elsőnek értek ki a településhatárokot jelző nagymezei kőkereszthez, majd lassan érkeztek Gyergyószentmiklós, Gyergyóalfalu, Gyergyóújfalu, Gyergyókilyénfalva és Gyergyótekerőpatak húsvéti zarándokai is. Jól eső érzés volt látni, ahogy a gyergyószentmiklósi Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület huszárai is megjelentek délceg lovaikon. Lobogtak a piros-fehér-zöld zászlók. Az alfalviak Magyarok Világszövetségétől kapott Kossuth zászlója kiemelkedett a többi közül, de a Csoma falviak közel kéttucatnyi székely zászlója is méltóságteljesen hirdette, hogy él még a székely nép e földön. A csomafalvi zarándokokkal érkezett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.

Az egyházi szertartás előtt kellemes meglepetésként fedeztük fel, hogy a határkerülésen jelen van, a húsvéti ünnepeket családjával Gyergyócsomafalván töltő EGERSZEGI KRISZTINA ötszörös olimpiai úszóbajnok is, aki szívesen állt a székelyharisnyában feszítő, kezében égszínkék zászlót tartó csomafalvi legény mellé néhány fénykép erejéig.

Az egyik lovas szekéren, mely improvizált oltárként szolgált az egyházi méltóságoknak Portik-Hegyi Kelemen gyergyó kerületi fő esperes kezdte el az egyházi szertartást, majd az idei szervező jogán Papp Márton gyergyóalfalvi segédlelkész „orált”, vagyis kérte a Gondviselő áldását határainkra, vetéseinkre. Gál Mihály gyergyóalfalvi kultúrotthon igazgató egy Tamási Áron-idézettel és egy Sík Sándor-verssel emelte az ünnep hangulatát.

Az egyházi szertartás végeztével a különböző települések lovasai, zarándokai az otthon felé vették az irányt. Hosszú lovas-szekeres sorok kígyóztak a Gyergyói-medence falvai felé, s a tavaszi szél gyönyörűen lobogtatta a csomafalvi zarándokok kezében díszelgő égszínkék székely zászlórengeteget...

Gyergyócsomafalva Gyergyóalfalu felőli bejáratának Ferencz Antal plébános úr vezetésével nagyszámú gyalogos hívősereg érkezett a határkerülők fogadására, majd együtt vonultak tovább a csomafalvi „fényes templom” előtti térre, ahol újabb tömeg fogadta őket.

A lónyerítések zajában Bartalis Dávid gondnok felolvasta az áldást kérő fohászt, majd a deresedő hajú székelyharisnyás csengettyűket rázó székely bácsikkal, az egyházi zászlókkal, székely zászlókkal, a Máriás leányokkal, Szent István Keresztjének Őreivel és az egyházi méltóságokkal együtt a csomafalvi emberek bevonultak az ünnepi szentmisére.

A hazafele vonuló lovasok és szekeres határkerülők még búcsúzóul meglobogtatták a napfényben szikrázó székely zászlóikat és elkezdődött a húsvéti nagymise...

Adja Isten, hogy a székely szimbólumok ismét elfoglalják méltó helyüket a székelyek körében, ugyanakkor Székelyföld és a székely nép hosszú letargiájából ismét feltámadjon! Autonómiát Székelyföldnek, önrendelkezést a Székely Népnek!

 

Ambrus Albert-Árpád,

Gyergyószék Székely Tanácsának soros elnöke

 

Fényképes és kisfilmes beszámoló a határkerülésről:

http://www.csomafalva.ro/joomla/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=1&Itemid=43

--------------------------------------------------------------------------------------------------