Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. június 1., hétfő

2.649 - Szabó Katalin elnök > Kanadai Magyar Kultúrközpont Igazgatósága és Tagsága nevében > Bajnai Gordon Úrnak, Dr. Balázs Péter Úrnak, Dr. Szili Katalin Asszonynak

Nyílt Levél
Bajnai Gordon Úrnak, a Magyar Köztársaság Miniszterelnökének
Dr. Balázs Péter Úrnak, a Magyar Köztársaság Külügyminiszterének
Dr. Szili Katalin Asszonynak, a Magyar Országgyűlés Elnökének
Toronto, 2009. június 1.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Tisztelt Külügyminiszter Úr!
Tisztelt Elnökasszony!

A kanadai magyarság nagy megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Országgyűlés külügyi biztottságának minapi ülésén szóba került a torontói főkonzulátus bezárásának a lehetősége is.
Ebben a levélben néhány adattal szeretnők alátámasztani tiltakozásunkat ez ellen a készülő kormányzati döntés ellen.

Az észak-amerikai kontinens északi részén fekvo 9,984,670 km2 területu Kanada mint ország az Atlanti- és a Csendes-óceán között terül el. Gyér népessége, 33,666,000 számú lakossága foleg az ország déli szegélyén, az Egyesült Államok határa mentén alkotott nagy gócpontokat - Montreál, Torontó, Winnipeg, Vancouver városokkal.

Elso bevándorló magyarjaink 1886-ban települtek át Kanadába az amerikai Pennsylvaniából. Oket követték a nagy háború elotti Magyarországról érkezo csoportok. Nagyrészük nincstelen földmuves volt, és a mai Manitoba és Saskatchewan tartományokban telepedtek le az államtól jutányos áron vásárolt földeken. A két világháborút és az 1956-os forradalmat újabb tömeges néphullámok követték.

A magyar kanadaiak száma ma 267,255, akik fejlett társadalmi, felekezeti, nevelési, tudományos és kulturális intézményekkel vannak jelen Kanada életében.

Bár minden tartományban élnek magyarok, túlnyomó többségük a nagyobb ipari városokba tömörült.

A hivatalos statisztikai adatokra alapozva elmondhatjuk, hogy a kanadai magyarság Ontarióban összpontosul!

Kanada legnagyobb városa, Toronto, egyben Ontario fővárosa is, amely Észak-Amerikában - gazdasági jelentősége alapján - második New York-nak tekinthető. Ez a nagyváros és környéke Kanada szívcsakrája!

A magyar közösség a befogadó ország hivatalos megítélése szerint a békés integrálódás iskolapéldáját mutatja. Amellett, hogy igyekezett mindig az itteni társadalom hasznos rétegévé válni, a magyarság megorizte nemzeti hagyományait. Kanada-szerte, de főleg Torontóban, minden egyházi felekezet megtalálható gondozott magyar templomokkal, ezek mellett azonban kultúrotthonok, irodalmi körök, művészegyesületek, félévszázados múltú tánccsoportok, énekkarok, jótékonycélú, tudományos és szakmai szervezetek fogják össze a magyarságot. Torontóban és környékén él a legtöbb magyar üzletember, magyar orvosok, állatorvosok gyógyítanak itt, magyar mérnökök terveznek, építenek, két magyar könyvesboltunk, magyar lakóházaink, magyar gyógyszergyárunk, bortermesztésünk és üzleteink, éttermeink vannak, köztük olyan is, amely félévszázados múltra tekint vissza. A torontói magyarság szakmai rétegének a súlya akkora, hogy - Kanadában egyedülállóan - egy közel 200 oldalas magyar telefonkönyvünk van, az ú. n. Business Directory.

Aligha létezik kanadai egyetem és főiskola, amelyen ne tanítanának világszerte szaktekintélynek örvendő magyar professzorok, tudósok, kutatók. A Toronto Egyetemen magyar nyelvet, irodalmat és történelmet oktatnak, itt muködik a Hungarian Research Institute, és létezik hétvégi magyar középiskola a minden helységben működő hétvégi magyar ovódák és iskolák mellett.

Torontóban található többtízezer kötetet számláló könyvtárával és múzeumával, valamint állandó képtárával a nyugati emigráció legnagyobb kultúrközpontja, amelyben élénk kulturális és közösségi élet folyik, és amelyben olyan személyiségek is megfordultak az utóbbi években, mint Sólyom László magyar köztársasági elnök.

Csak Torontóban található élő magyar nyelvű rádióadás és magyar nyelvű TV-program, amit az ország nyugati oldalán is hallgatnak, néznek. Itt jelenik meg Észak-Amerika egyetlen kulturális folyóirata, a kétnyelvű Kalejdoszkóp, és a két magyar hetilap, amelyeket nemcsak Kanadában, de az Egyesült Államokban, sőt az óhazában is terjesztenek, olvasnak.

A torontói egyetemi könyvtár hungarika gyujeménye 30,000 kötet körül mozog. Hasonló könyvállománya van a torontói városi könyvtárnak is, amely 200 oldalas külön nyomtatott katalógusban közli magyar gyujteménye adatait. A Kanadai Országos Könyvtár többezer kötetre terjedo hungarika gyujteményt tart számon, hasonlóan a kanadai Nemzeti Levéltár, valamint a Hungarian-Canadian Heritage Collection.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Tisztelt Külügyminiszter Úr!
Tisztelt Elnökasszony!

A 2001-es népszámlálás adatai szerint, anyanyelvünk használata alapján, az elszakított területekről érkezetteket is beleértve, 128,000 az ontariói magyarok száma! Másképpen fogalmazva, a nyelvben és a nemzeti érzésben egyesült magyarság fő centruma Ontario, ahol szinte gyakorlattá vált a határokon átívelő nemzeti egység.

Ennek a nem elhanyagolható számú és súlyú magyar közösségnek szüksége van a mindenkori torontói magyar konzulátusra, amelynek illetékességi körzetébe nemcsak Ontario tartozik, hanem Manitoba, Alberta, Saskatchewan tartományok is. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy Torontóban futnak össze a légi útvonalak, ahová közvetlenül és könnyen eljutnak a távoli tartományban élő honfitársaink, ezért is sorsdöntően fontos a torontói székhely megtartása.

A mindenkori magyar főkonzulátuson keresztül tud ez a több mint 267,000 kanadai magyar közvetlen kapcsolatot fenntartani az óhazával! Azonkívül, hogy megszűnnék az anyakönyvelés, az útlevelek intézése a konzulátus bezárásával, lényegesen meggyengülne a kapcsolat a kanadai magyar diaszpóra és az óhaza között, amely mindkét irányba kiható, egyelőre talán be sem látható gazdasági, társadalmi-politikai és erkölcsi veszteséget, valamint kárt eredményezne.

Őszintén remélve, hogy kérésünk meghallgatásra talál, és a torontói Magyar Főkonzulátus nem esik áldozatul a világon érezhető gazdasági válságnak, maradunk tisztelettel.

Szabó Katalin elnök
Kanadai Magyar Kultúrközpont Igazgatósága és Tagsága nevében

------------------------------------------------------------------------------------------------------