Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. szeptember 3., csütörtök

3.250 - Az AMAMA egy olyan Mesternegyed létrehozásának az alapjait dolgozta ki, amely nem a múlt felélesztését jelenti, hanem az élhető jelenre mutat.

Somlyó-hegyi Tündérnapok Pilisjászfalun

A Magyarok Országos Gyűlésén nagy sikert aratott Színházi Alkotók Tere program szervezői újabb rendezvényt tartanak szeptember 11-12-13-én. A Somlyó-hegyi Tündérnapok Pilisjászfalun mesteremberek, alkotók, őstermelők, hagyományőrzők, kézművesek, művészek, találkozója; valamint a tájseb gyógyításban tapasztalatot szerzett szakemberek tanácskozása.

A látogatókat a varázslatos hangulatú bányaudvarban kézműves programok és népi játékok, gyermekfoglalkozások fogadják. A színpadon láthatunk lovagi ceremóniát, előadásokat: hagyományainkról, őseink tündérhitéről és a Pilisről.

Színházi program: Plautus: „A hetvenkedő katona” – komédia, valamint népi-, komoly- és könnyűzenei koncertek. Az AMAMA Alkotótelep eszmeisége tekintetében meghívott előadóink között van: Laár András, Prof. Papp Lajos, Rostás László, Szathmári Botond, Hetesi Zsolt, Csáji László Koppány, Lánszki Imre, Netye Zoltán, Hidán Csaba ...

Továbbá „Paradigmaváltás és Rekultiváció” konferencia neves kutatók és szakelőadók közreműködésével közérdekű előadások és tájékoztatás az alternatív energia felhasználásáról.

A program keretében a Pilisi Királyi Íjászok örömíjász versenye is megrendezésre kerül. Mindhárom napon cirkuszi előadás és kézműves foglalkozások szórakoztatják a gyerekeket.

AZ AMA-MÁRÓL

Az AMAMA Művészeti Alapítványt olyan személyek hozták létre, akik nagyrészt a színház közvetlen, vagy közvetett környezetében tevékenykednek.

Az elmúlt évtizedek olyan változásokkal jártak, melyek a színházi és az egész magyarországi kézműves szakmát érinti. A kézműves alkotó szakterületek egy jelentős átalakulásba kerültek.

A nagyvárosi kézművesség és iparosság ellehetetlenül, a szakmai minőség romlik. Olyan ismeretek kerültek elveszendőbe, melynek kapcsán az egyes szakterületek oktatása s így az utánpótlás lehetősége csökken. Eluralkodott a sablon, a szabvány. A legtöbb foglalkozásból kihal a találékonyság és az egyediség szemlélete. Helyét a sorozatgyártás, a minél többet, minél kevesebb energia befektetésével, ám annál nagyobb haszon lehetőségének az elve vette át. Az AMAMA egyik hosszútávú célja egy olyan Alkotótelep létrehozása, ahol a hagyományos kézművesség újraszervezheti a mesterségek oktatását és tanítását. Pilisjászfalun a Nagy-Somlyó-hegy nyugati oldalában található tájseb két évtizede arra vár, hogy egy hozzáértő megtervezett és szakmai alapon szerveződő kezdeményezés mind a tájvédelmi szempontoknak, mind Pilisjászfalu érdekeinek megfelelő megoldást találjon.

Az AMAMA tudatosan egy olyan pozitív, szakmai tevékenységet igénylő „tájsebes” területet keresett, amely önmagában is szimbóluma a természet és a „modern ember” kapcsolatának.

A természeti tájra pusztán energiaforrásként tekintő önpusztító szemléletnek ellentéteként az Alkotótelep megvalósítása a tájrendezést segíti elő, amellyel jelentősebb érdeklődést kívánunk ébreszteni a környezettudatosság, valamint az organikus szemlélet tekintetében.

Az AMAMA egy olyan Mesternegyed létrehozásának az alapjait dolgozta ki, amely nem a múlt felélesztését jelenti, hanem az élhető jelenre mutat. Felhívást teszünk a „mesterszellemben” való gondolkodásmódra, mely az elemekkel, az anyaggal és a természettel személyes viszonyban áll. Az üres gazdasági, politikai, ideológiai pótcselekvések helyett szükségszerűvé vált fontossági sorrendet váltani, s az önszerveződés lehetőségeit vizsgálni.

A hipnózisba merült egyén és közösségek számára nem egy újabb hipnózisra, hanem önálló gondolkodásra van szükség. Az AMAMA eszmeisége az egyéni és közösségi önszerveződés és az éberségre való figyelemfelhíváson alapszik. Napjaink „fenntartható fejlődésének” csalfa hurráoptimista hajrájában – a látszat ellenére – a hipnózis lett az emberi élet fő mozgatójává. Hipnózisból hipnózisba történő sodródás által nyert erő felhalmozódása, mind az egyén, mind a közösség számára mókuskerék, melyben a szédület a „haladás” illúziója. Egy olyan kábulat uralkodott el, melyben az ember a fejlődés, az egyre többre, magasabbra jutás a szakadatlan növekvés káprázatának fogságába kerül. A „fenntartható fejlődés” önhipnózisa természetszerűleg kergeti bele az embert a mértéktelen anyagi és érzelmi habzsolásba.

Az Alkotótelep működtetése alternatív energiák alkalmazásával példamutatás lehet a település számára is. A „Paradigmaváltás és Rekultiváció” konferencia az AMAMA részére egy cselekvési terv alapja; valamint a település lakosai részére a szakelőadók révén olyan megvalósult példákat ismertetünk, amely tájékoztat, az ilyetén, együttműködés hosszútávú lehetőségeiről.

További információ: www.amama.hu

----------------------------------------------------------------------------------------