Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. október 7., szerda

3.583 - A volt házelnök arról is beszélt, hogy még nem döntötte el véglegesen, elindul-e az országgyűlési választásokon jövőre.

Von: Nemzeti Hirhalo
Gesendet: szerda, 2009. október 7. 09:28
An: Kutasi József
Betreff: Kormányfőjelölt!

 

Szili Katalin: Nem feltétlenül kell az MSZP-nek kormányfőjelölt
2009. október 6., kedd 20:31 InfoRádió

Egy új baloldali gondolkodás meghonosítására kell kísérletet tenni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szili Katalin. Az Országgyűlés volt szocialista elnöke szerint az MSZP-nek miniszterelnök-jelölt helyett elegendő lenne egy listavezető megnevezése a 2010-es választásokra.

Nem elegendő a válságkezelő kormány programja, hogy a választási kampányban az MSZP megjelenjen a társadalom előtt, hanem szélesebb körben kell meghatároznia magát a pártnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országgyűlés volt elnöke, aki hozzátette: nemcsak az elvonást kell hangsúlyozni, hanem azt is, hogy a 13. havi nyugdíjat ugyan megszüntették, de ahogy a gazdasági helyzet megengedi, vissza fogják azt állítani.

Szili Katalin hozzátette: a december 12-én kongresszust tartó Magyar Szocialista Pártnak hiteles programmal kell előállnia, és úgy véli: nem feltétlenül kell miniszterelnök-jelöltet állítani a pártnak, hanem elegendő lenne egy listavezető, aki a pártprogramot a 2010-es kampányban hitelesen tudja képviselni. Arra számít azonban, hogy kisebbségben marad ezzel a véleményével, vagyis a párt meg fog nevezni egy miniszterelnök-jelöltet.

Az elmúlt három évben jócskán csökkent az MSZP népszerűsége. Sokkal több párbeszéd kellett volna a társadalommal - mondta a politikus, aki nemrég egy párton kívüli, Szövetség a Jövőért munkacímet viselő mozgalmat indított el, amelyről a volt házelnök azt mondta: meg kell kísérelni egy új baloldali gondolkodás meghonosítását.

A neoliberális, harmadik utas politikának, ami eddig jellemezte Európát, gyakorlatilag befellegzett - fogalmazott Szili Katalin, aki a 21. század baloldali politikájában a gazdaságnak eszköznek kell megjelennie.

Ennek az új politikának a képviselője a civil szervezet, amely szélesebb körű, mint az MSZP - mondta a szocialista politikus, hozzátéve: ezt az irányvonalat az MSZP-n belül kell megkísérelni érvényre juttatni, miközben meg kell őrizni az MSZP néppártiságát.

Ez a társadalmi baloldal valódi mozgalom lenne, nemcsak egy felülről irányított látszattevékenység - hangsúlyozta Szili Katalin.

Még nem döntött

A volt házelnök arról is beszélt, hogy még nem döntötte el véglegesen, elindul-e az országgyűlési választásokon jövőre. Emlékeztetett arra: a 2010-es már a hatodik parlamenti választás lenne, amelyen részt vesz, és választókörzetében eddig négyszer nyert. Az utóbbi két választáson első körben jutott a parlamentbe, de mögötte van egy hosszú pécsi polgármesteri kampány is.

A kérdés számomra az, hogy ebben a pillanatban cserben hagyhatom-e azokat, akik a kistelepüléseken, az önkormányzatokban teszik tisztességgel a dolgukat, vagy sem - mondta Szili Katalin.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ------------------------