Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 3., szombat

12.130 - Nemzeti Erőforrás Minisztérium > A cél, hogy hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre


Feladó: Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Dátum: 2012. március 2. 14:29
Tárgy: A NEFMI 9. heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutas
i.eu


A NEFMI heti hírlevele 2012-03-02
Tisztelt Címzett!

Hírlevelünkben közöljük várható, aktuális heti eseményeinket, illetve egy összefoglalót legfontosabb múlt heti híreinkből. Legfrissebb pályázati kiírásainkat listázhatja a Pályázatokra és Álláspályázatokra kattintva, és megtekintheti egyeztetés alatt álló jogszabálytervezeteinket is.

Időszak: 2012. február 24. - március 2.
Megalakult az új Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

A bizottság legfontosabb feladata, hogy érvényt szerezzen a minőségi követelményeknek a felsőoktatás területén – jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön, amikor átadta az új Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) tagjainak megbízóleveleit.

Tovább csökkent az egészségügyi intézmények adósságállománya

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2011. év negyedik negyedévére vonatkozóan összesítette a fekvőbeteg-szakellátók, valamint a heti 200 szakorvosi és nem szakorvosi óraszámnál nagyobb kapacitással rendelkező járóbeteg-ellátók pénzügyi helyzetét felmérő adatlapokat.

Stop a dizájner drogoknak

A kormány elfogadta a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló rendeletet. A jogszabály megalkotására azért volt szükség, mert az utóbbi években ugrásszerű növekedés figyelhető meg a nagyrészt interneten forgalmazott új típusú, úgynevezett dizájner drogok terjedésében.

Új gyógyszerfelírási rend a takarékosság jegyében

A magyar háztartásokban jelentős mennyiségű felhasználatlan és sajnos sokszor lejárt gyógyszerkészletek vannak szükségtelenül felhalmozva. Ez komoly pazarlást jelent egyrészt a családoknak, másrészt a központi ellátórendszernek is, hiszen a legtöbb készítményhez állami támogatással lehet hozzájutni. A január óta érvényes és a ma életbe lépő jogszabály módosítások ezt a kialakult helyzetet kívánják megszüntetni.

A cél, hogy hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága szakmai szempontok alapján hozza meg döntéseit az egészségügyi struktúraátalakítás során.

Március 8-án búcsúztatják Lengyel Pál bábművészt

2012. március 8-án búcsúztatják a hosszas betegség után február 18-án elhunyt Lengyel Pál bábművészt.

Szőcs Géza megnyitotta a felújított szárszói József Attila emlékházat

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár február 24-én megnyitotta a felújított balatonszárszói József Attila emlékházat, amelyben a Petőfi Irodalmi Múzeum és magántulajdonban lévő dokumentumok és tárgyak idézik fel a költő életének utolsó szakaszát.

Közlemény – az alapfokú művészetoktatási intézmények minősítéséről

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium - a 2011/2012. tanév rendjéről, valamint egyes oktatási tárgyú jogszabályok módosításáról szóló 30/2011. (VI. 7.) NEFMI rendelettel - egy évvel meghosszabbította az alapfokú művészetoktatási intézmények minősítésének érvényességi idejét. A 2007-ben kiadott minősítések 6 évig, 2013-ig érvényesek.

Hoffmann Rózsa tájékoztatta az oktatási EU-biztost a köznevelési és a felsőoktatási törvényről

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára szerdán Brüsszelben tájékoztatta az oktatási EU-biztost a köznevelési, valamint a felsőoktatási törvényről, miután néhány héttel ezelőtt értesült arról, hogy Andrulla Vasziliu - Magyarországról érkezett jelzések alapján, bizonyos európai uniós célok elérése szempontjából - aggályokat fogalmazott meg a jogszabályi változtatásokkal kapcsolatban.

Közoktatási esélyegyenlőségi útmutató aktualizált adattáblái

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 105. §-a értelmében a hazai és nemzetközi forrásokra kiírt közoktatási célú pályázatokon való részvétel feltétele közoktatási esélyegyenlőségi intézkedési terv elfogadása, ennek megfelelően az oktatási beruházásra, fejlesztésre pályázó közoktatási intézményfenntartónak közoktatási esélyegyenlőségi helyzetelemzést és intézkedési tervet szükséges megalkotnia és végrehajtania.

Kiállítás nyílt a „Fogadj örökbe egy macit” kampány játékfiguráiból

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára is ellátogatott a „Fogadj örökbe egy macit” kampány kiállításának megnyitójára. Atlanta olimpiai bajnoka gyermekkori mackója, Beni odaadományozásával lett a jótékony célú „Fogadj örökbe egy macit” kezdeményezés részese. A sajtótájékoztatón Kárász Róbert, műsorvezető, a kampány ötletgazdája felolvasta Navracsics Tibor, miniszterelnök helyettes levelét, aki a kampány fővédnöki tisztségét vállalva köszöntötte a megnyitó résztvevőit.

Világranglista-pontok is szerezhetők a második Hungarian Openen

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára fővédnökségével tartják 2012. március 1. és 5. között a Hungarian Open Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Ranglistás Asztalitenisz Versenyét. A mérkőzéseket a tavalyi évhez hasonlóan idén is Egerben, a Hotel Eger & Parkban, illetve a Városi Sportcsarnokban rendezik.

Olimpiai Pavilon várja az Utazás Kiállítás vendégeit - az utazásé és a sporté lesz a főszerep

Idén 35. alkalommal szervezik meg az Utazás Kiállítást, amelynek kiemelt témája a sport és az olimpia.

Közgyűlést tartott a MOB Schmitt Pál és Czene Attila részvételével

"AMagyar Olimpiai Bizottság (MOB) alapszabály módosító és tisztújító közgyűlésével (…) egy korszakváltáshoz érkezett” – kezdte beszédét a MOB vasárnapi közgyűlésén Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára. Ez a korszakváltás a sportvezető szerint a magyar sport irányítási rendszerében, finanszírozásában és célrendszerének meghatározásában is határvonalat jelent.

Czene Attila is részt vett az idei Úszó Eb-ről szóló egyeztetésen, a Sándor Palotában

Nory Kruchtent, az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnökét, valamint a 2012-es úszó Európa-bajnokság szervezőbizottságának vezetőit, Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét, Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökét, Szabó Tündét, a MÚSZ főtitkárát és Orendi Mihályt, a Debreceni Sportcentrum igazgatóját fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök a Sándor-palotában pénteken délután.

Vitorlásbál és búvárúszó világkupa is lesz a hétvégén

Ezen a hétvégén két jelentős vízi sportág is színteret kap hazánkban. A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) immár hagyománnyá vált Vitorlásbálját, február 25-én, szombaton tartja Balatonalmádiban, a Magyar Búvár Szakszövetség pedig 25-én és 26-án rendezi a VII. CMAS (Búvárok Világszövetsége) Uszonyos- és Búvárúszó Világkupát, Egerben. Az előbbinek védnöke, az utóbbinak fővédnöke Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkára.

86 nap múlva kezdődhet a debreceni úszó Eb

A magyarokra mindig lehet számítani – üzente Czene Attila sportért felelős államtitkár Európának pénteken, amikor a Magyar Úszószövetség sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a visszalépő Antwerpen helyett Magyarországon, Debrecenben kerülhet megrendezésre az idei úszó Európa Bajnokság május 21-27. között.

Jogszabálytervezetek

A Nemzeti alaptantervről szóló Kormány-előterjesztés

A nemzetiségi nevelési, oktatási feladatokhoz nyújtott kiegészítő támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló ……/2012. (…. ….) NEFMI rendelet

Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja és Kollégiumi Programja, ill. a Halmozottan Hátrányos Helyzetű Tanulók Kollégiumi-Szakiskolai Programja támogatásának igénylése, döntési rendszere, folyósítása, elszámolása és ellenőrzése

A háziorvosok indikátor alapú telj.értékeléséről és az orvosok gyógyszerrendelése értékelésének szabályairól szóló NEFMI-rendelet, valamint az eg.ügyi szolgáltatások e-Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól Kormányrendelet-tervezetek

A nemzeti erőforrás miniszter rendelete a népjóléti ágazatba tartozó egyes államigazgatási eljárásokért és igazgatási jellegű szolgáltatásokért fizetendő díjakról szóló 50/1996. (XII. 27.) NM rendelet módosításáról

Tájékoztató és háttéranyagok

Tájékoztató a pedagógusoknak a Nemzeti köznevelési törvényről

Felsőoktatási mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményei

Segédletek, adatlapok
Közoktatási esélyegyenlőségi útmutató aktualizált adattáblái
Pályázatok
NEFMI pályázati felhívás az „Év kórháza 2011” cím elnyerésére
Álláspályázatok

Pályázati felhívás a Ciróka Bábszínház igazgatói állásának betöltésére

Pályázati felhívás a Griff Bábszínház igazgatói állásának betöltésére

Hírek, információk nyugdíjasoknak és nyugdíj előtt állóknak

Figyelmébe ajánljuk a nemrég indult http://nyugdij.kormany.hu honlapunkat, amelyen hasznos információkat találhat nyugdíjjal, nyugdíjazással, programokkal, időseknek szóló pályázatokkal kapcsolatban és felveheti a kapcsolatot Minisztériumunk munkatársaival, szakértőivel. Ha elsők között szeretne értesülni a témával kapcsolatos hírekről, kérjük itt iratkozzon fel hírlevelünkre: http://nyugdij.kormany.hu/hirlevel