Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 7., szerda

12.159 - 4 milliárdot fizettünk pártállami kitüntetetteknek

** www.nemzetihirhalo.hu *************

4 milliárdot fizettünk pártállami kitüntetetteknek 
2012, február 28 - 18:36 Barikád 

Évente 200 millió forint nyugdíjpótlékot fizet a magyar állam egykori partizánoknak és korábbi pártállami kitüntetésben részesítetteknek, valamint hozzátartozóinak. 

A kommunista nyugdíjak megvonásának ügyében a legutóbbi ötpárti egyeztetésén újabb megdöbbentő adatokra derült fény. A Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság arról tájékoztatta a megbeszélés résztvevőit, hogy jelenleg is évente 1259-en részesülnek nyugdíjpótlékban akiket aszocialista pártállamért kifejtett tevékenységükért kitüntettek. Emellett hozzátartozóik is jogosultak a plusz pénzekre. Ez évente 200 millió forintot jelent. Ha csak a rendszerváltás utáni időszakot nézzük ez összességében majd négy és félmilliárd forintot tesz ki. Félreértés ne essék, ez nem a magas kommunista nyugdíjak tétele, ez csak a pártállam kiszolgálásáért és partizántevékenységért kapott plusz elismerés összege. 

Fegyveres harcokban részt vett partizánként 47 ember kap évi összesen bruttó 7,8 millió forint nyugdíjkiegészítést, míg hozzátartozóként ugyanezen a jogcímen 177-en részesülnek évi 23,9 millió forintban. A munka vörös zászlórend kitüntetettjei közül 5 fő kap évente összesen bruttó 911 ezret, de hozzátartozói jogon is jár 3,7 millió forint a családtagoknak. 

szocialista munka hőse érdemrend utáni nyugdíjkiegészítés összesen mintegy harminc embert érint 3,3 millió forint értékben, ahogy a vörös zászló érdemrend után hozzátartozói jogon két fő évi 267 ezer forint nyugdíjkiegészítést kap kézhez. A Vörös csillag érdemrend után is lehet a mai Magyarországon bruttó 111 600 forint juttatást kapni. 

szocialista hazáért érdemrenddel kitüntetteknek, illetve hozzátartozóik részére bruttó 155 millió forintot fizetnek ki évente. 

Táblázatunkban a kitüntetések mellett a pótlékban részesülők, vagy hozzátartozóik száma, az éves valamint a havi bruttó nyugdíjpótlék összege látható: 


Nyugdíjak táblázata

A kommunista luxusnyugdíjak megvonásának ügyében tartott egyeztetésen közeledett a javaslatot 2010-ben benyújtó Jobbik és az akkor leszavazó kormánypártok álláspontja, abban a tekintetben, hogy nem szabad tovább jutalmazni több százezer forintos nyugdíj formájában azokat a kommunista funkcionáriusokat, akik a XX. században tömegeket börtönöztettek be, végeztettek ki, akik miatt százezrek hagyták el hazájukat. 
LR