Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. március 9., péntek

12.188 - Nemzeti Erőforrás Minisztérium > Amit az elektromos cigarettáról tudni kell

Feladó: Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Dátum: 2012. március 9. 13:13
Tárgy: A NEFMI 10. heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A NEFMI heti hírlevele 2012-03-09
Tisztelt Címzett!

Hírlevelünkben közöljük várható, aktuális heti eseményeinket, illetve egy összefoglalót legfontosabb múlt heti híreinkből. Legfrissebb pályázati kiírásainkat listázhatja a Pályázatokra és Álláspályázatokra kattintva, és megtekintheti egyeztetés alatt álló jogszabálytervezeteinket is.

Időszak: 2012. március 2-9.
Megnyílt Újbuda legújabb közösségi kulturális központja

A Próféta Galéria a Szent Gellért téren nyílt meg egy korábbi házasságkötő terem helyén. Az új kulturális centrum létrejöttét Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter köszöntötte.

100 milliárd forintos fejlesztési forrás a felsőoktatásnak

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a 2012-es évben 100 milliárd forint uniós forrást biztosít a hazai felsőoktatási intézmények számára, mindamellett, hogy az intézményekkel közösen megkezdi a felsőoktatás középtávú fejlesztési stratégiájának kidolgozását is. Az uniós alapok (ESZA, ERFA) által biztosított források elsősorban az egyetemek és főiskolások oktatási minőségének fejlesztését és a kiválóság kiemelt támogatását szolgálják.

2012 az aktív idősödés éve

Hétfőn rendezték meg Budapesten az „Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012” című konferenciát, amelyen az idősödő társadalom kihívásairól és a nemzedékek együttműködésének lehetőségeiről is beszélt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Andor László, az Európai Bizottság biztosa, valamint Soltész Miklós szociális államtitkár.

Az egészségügyi közvagyon védelméről

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága elkötelezett a közvagyon védelme iránt. Éppen ezért a 10 évnél korábban készült röntgenfelvételek újrahasznosításával - a sajtóban ma megjelentekkel ellentétben – nem az előnytelen haszonszerzés támogatása, hanem az egészségügyben keletkező és megőrzött nemzeti vagyon megőrzése és annak visszaforgatása a cél.

Amit az elektromos cigarettáról tudni kell

A dohányzás miatti egészségveszteség mérsékelése, a dohányzás megelőzése, a dohányzásról való leszokás elősegítése, a dohányfüst expozíció csökkentése kiemelt népegészségügyi prioritás világszerte, így hazánkban is. A szabályozás szigorodása, a megváltozott egészség- és szociális kultúra elősegíti, hogy egyre kevesebben szoknak rá a dohányzásra, és egyre több dohányos próbálja letenni a cigarettát.

Díjkötelessé válik az előadó-művészeti szervezetek támogatói által igénybe vehető társasági adó kedvezményekkel kapcsolatos igazolások kiállítása

2012. március 31-től módosulnak az előadó-művészeti szervezetek, illetve az ágazati érdekegyeztetésben részt vevő előadó-művészeti szakmai érdek-képviseleti szervezetek működésével kapcsolatos hatósági eljárásokban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak jogcímei és díjtételei. A korábbi gyakorlattól eltérően az előadó-művészeti szervezetek támogatói által igénybe vehető társasági adó kedvezményekkel kapcsolatos igazolások kiállítása díjköteles lesz.

Új típusú adatszolgáltatás lép életbe az előadó-művészeti szervezetek számára

A nemzeti erőforrás miniszter az előadó-művészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó rendeletet adott ki az előadó-művészeti szervezetek 2013-tól igénybe vehető, minősítésen alapuló támogatási rendszeréhez, valamint az előadó-művészeti szervezetek és e területen működő érdekképviseleti szervezetek nyilvántartásához szükséges új típusú adatszolgáltatás részletes szabályairól.

Megnyílt a világ első huszármúzeuma Franciaországban

A dél-franciaországi Tarbes-ban Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter 2012. március 3-án megnyitotta a világ első huszármúzeumát Az ünnepi eseményen Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is köszöntőt mondott.

Csökkenteni kell a tanárok és diákok közötti infokommunikációs szakadékot

Annak a meghatározása a legnehezebb, hogy mi az alapismeret, amelyet mindenkinek el kell sajátítania - mondta az InfoRádió Arénájában Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár beszélt arról is, hogy az infokommunikáció terén nagy szakadék van a tanítók egy része és a diákok között, ezt továbbképzésekkel, tanfolyamokkal lehetne csökkenteni.

Bíztatóan alakulnak az unió sportügyei

"Az uniós magyar elnökséget követően, a magyar elnökség vezetésével kialakított munkaterv mentén és elismerésre méltó lendülettel folytatta eddigi munkáját a lengyel-dán-ciprusi trióelnökség is” – mondta Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára az Európa Tanács jövő heti, belgrádi sportminiszteri értekezletét előkészítő szakmai egyeztetésen, hangsúlyozva, hogy: „ennek köszönhetően mára kimondottan kedvező képet mutat a sport Európai Unión belüli helyzete.”

Alapítványi Bál a Tisza-parti Óvodáért

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős államtitkárának védnökségével tartja most szombaton, immáron negyedik Alapítványi Bálját, az Egészségmegőrző, Preventív és Rehabilitációs Alapítvány a Tisza-parti Óvodáért kuratóriuma.

Mindennapos testnevelés a gyakorlatban

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára is felszólalt „A mindennapos testnevelés bevezetésének legjobb gyakorlatai” című országos konferencián. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által szervezett szimpóziumon a sportpolitikáért felelős államtitkár a mindennapos testnevelés kérdésköre és szabályozása kapcsán ismertette a kormány sportágazati vezetésének álláspontját, fő célkitűzéseit.

Jogszabálytervezetek

Egyes egészségügyi és oktatási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Az egyes kormányrendeleteknek a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedőképességének vizsgálatával, valamint a kulturális örökségvédelemmel összefüggő módosításáról szóló jogszabály-tervezet

A szociális és munkaügyi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 15/2008. (VIII. 13.) SZMM rendelet módosításáról szóló miniszteri rendelet tervezete

Álláspályázatok

Pályázati felhívás a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói munkakörének betöltésére

Pályázati felhívás a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatói munkakörének betöltésére

Pályázati felhívás a Békéscsabai Jókai Színház igazgatói munkakörének betöltésére

Tájékoztató és háttéranyagok

2011/2012. tanévi közoktatási tankönyvjegyzék (frissített)

Felsőoktatási intézmények vezetői név és címjegyzéke