Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 10., csütörtök

14.814 - Frissült az Széll Kálmán terv > Equilor 2012. május 10., csütörtök Kitekintő


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

"Soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar." (Orbán Viktor, Magyar Nemzet 1988. április 9.) 

Frissült az Széll Kálmán terv 
Equilor 2012. május 10., csütörtök Kitekintő 

PÉNZÜGYI TRANZAKCIÓS ADÓ - OTP, FHB (vegyes) 

A kormányzat megerősítette az 1 ezrelékes terhet, amit a bankoknak kell fizetni. Az még kérdés, hogy ennek mekkora részét háríthatják át az ügyfelekre. Érdekességet jelent, hogy a tranzakciós adónál az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz 30 ezer forintos limit, a bankoknál emiatt nem tudjuk számszerűsíteni a nettó hatást. 

ENERGIASZEKTOR ADÓJA - MOL (kedvezőbb) 

Az energia és közszolgáltató vállalatok 30%-os adóteherrel szembesülnek 2013-tól. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy a MOL esetében majdnem 30 milliárd forintos adóteher tűnik el jövőre a kiskereskedelmi és az energiaszektor adójának törlésével, viszont a Robin Hood-adó kulcsa emelkedni fog. 

Korábban 16%-os kulcsról szólt a fáma, most 11% az irányadó ráta, de még ez is csak 2-3 milliárd forintos többletkiadást jelent a MOL-csoportra nézve. A társasági adó kulcsával nehéz számolni, hiszen tavaly egyszeri hatások miatt 0 forint volt az anyavállalat társaságiadó-fizetése, de egy normál környezetet feltételezve 3-5 milliárd forintos többletterhet jelentene a magasabb társasági adó. 

Véleményünk szerint a kiindulási állapothoz képest javult a MOL helyzete, ezért további felívelést várunk a MOL árfolyamában. 

TELEFONADÓ - MTELEKOM (negatív) 

Megmaradt a 2 forintos teher a beszélgetésekre, SMS-ekre és MMS-ekre. Havonta 10 perc adómentessé válik, a lakossági ügyfeleknél havi 700 forintos, míg az üzleti előfizetőknél 2500 forintos felső határ lép életbe. A kormányzat 30 milliárd forintra számít idén, 52-re a következő évektől kezdve. 

A telefonadó ugyanakkor a fenti limitek elérését követően is ketyeg, ami vélhetően már közvetlenül a távközlési cégeket érinti: ez a legfájdalmasabb pontja az intézkedéseknek, hiszen erről eddig nem volt szó. Ennek kapcsán úgy tűnik, hogy más formában mégis visszatér a jelenlegi, árbevételre kivetett távközlési adó, ami nyomás alatt tartja az MTEL árfolyamát.