Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 21., hétfő

14.880 - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium > 10 perccel rövidül a menetidő Pilisvörösvár és Esztergom között

Feladó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Dátum: 2012. május 18. 11:03
Tárgy: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium heti hírlevele 2012-05-18
10 perccel rövidül a menetidő Pilisvörösvár és Esztergom között

A munkaterület átadásával megkezdődött a Budapest és Esztergom közötti 53 kilométeres vasúti vonalszakasz átfogó korszerűsítése az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által elsőként megindított beruházásban a Piliscsaba – Esztergom vonalszakaszon, mintegy 33 kilométeren újítják fel a vasúti pályát 2013 nyaráig. Pilisvörösvár és Piliscsaba között két kilométer hosszban a vonatok megállás nélküli kikerülését lehetővé tevő kétvágányú szakasz épül a jövő év végéig. A mintegy 20 milliárd forintos fejlesztéssel a vonatok tíz perccel gyorsabban tehetik meg a Pilisvörösvár és Esztergom közötti utat.

Új tömbbel bővül a szegedi egyetem klinikai központja

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter helyezte el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjének alapkövét 2012. május 15-én.

A nukleáris megújulás kapujában

Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár képviselte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot az Európai Nukleáris Energia Fórum (ENEF) ülésén 2012. május 14-15-én, Pozsonyban.

Sikeres volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium napkollektoros pályázata

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer napkollektor-rendszerek kiépítését támogató alprogramjára beérkezett, összesített igények lefedik a rendelkezésre álló 2,97 milliárd forintos keretet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 2012. május 15-ig meghosszabbított határidő lejártának megfelelően lezárta a konstrukciót. A kiírásra összesen 5 686 pályázat érkezett be, ebből mostanáig több mint 2 300 darabot bíráltak el kedvezően. A fennmaradók értékelése folyamatban van.

Nemzetközi tanulmány a regionális zöldgazdaság fejlesztéséről

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban megrendezett szakmai konferencián mutatták be a „Megoldások a zöld energia beruházások területén Közép- és Kelet-Európában” c. tanulmányt 2012. május 11-én, Budapesten. A jelentés átfogóan elemzi a regionális megújuló és energiahatékonysági fejlesztési szükségleteket, befektetési lehetőségeket Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Romániában.

Kovács Pál lemond az MSZKSZ igazgatótanácsi elnöki posztjáról

A Kovács Pál által sürgőséggel kezdeményezett felülvizsgálat eredménye szerint az állami politikai vezetői beosztás nem összeférhető a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség igazgatótanácsi elnökségével. A klíma- és energiaügyért felelős államtitkár korábbi vállalásának megfelelően tehát megteszi a szükséges lépéseket, és a Szövetségben betöltött tisztségéről azonnali hatállyal lemond. Az államtitkári kinevezése óta felvett javadalmazást hiánytalanul visszatéríti.

Jelentősen csökkenhet a balesetek száma az országos közúthálózaton is

Több mint 11 milliárd forintból valósíthat meg közlekedésbiztonsági fejlesztéseket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az általa üzemeltetett utakon 2014 végéig. A projekt támogatási szerződését a Magyar Mérnöki Kamara közlekedésfejlesztési konferenciáján írták alá 2012. május 15-én, Balatonföldváron. Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár elmondta: a közútkezelő által az elmúlt években elvégzett 77 hasonló jellegű beavatkozás helyszínén a halálos balesetek száma mintegy harmadára, a súlyosaké felére esett vissza a fejlesztések eredményeként.

Az Internet Világnapján szörföljön ingyen a világhálón!

Május 18-án ünnepeljük az Internet Világnapját. A Nemzetközi Távközlési Egyesület által 2002-ben elindított kezdeményezés célja az, hogy a fejlődő országokban és a lefedetlen területeken is kapcsolódni lehessen a világhálóra.

Úton a teljes szélessávú lefedettség felé

Megjelent az Új Széchenyi Terv szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatására kiírt pályázata. Az összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel meginduló pályázat a Magyarország teljes szélessávú lefedettségéhez szükséges, piaci hálózati fejlesztéseket ösztönzi.

Feljelentést tett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a folyamatos belső ellenőrzési gyakorlatnak megfelelően, 2012 elején is áttekintette a tárca folyamatban levő ügyeivel kapcsolatos dokumentációkat. Ennek során felmerült a gyanú, hogy a klímapolitikai főosztályon 2011-ben hamis miniszteri aláírásokkal ellátott dokumentumok keletkeztek.

Dávid Ilona veszi át a MÁV Zrt. irányítását

Dávid Ilona 2012. május 11-től a MÁV Zrt. Igazgatóságának elnöke. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatói feladatait egyelőre megbízási jogviszony alapján látja el, az átmeneti időszakban díjazás nélkül. Az elnök-vezérigazgatói munkakört a GYSEV Zrt. közgyűlését követően töltheti be munkaviszony keretében. Elődje, Szarvas Ferenc közös megegyezéssel távozik a MÁV Zrt. éléről.

Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer jön létre az e-pályáztatási gyakorlat elterjedéséért

A támogatási szerződés aláírása után indulásra kész a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által menedzselt FAIR projekt. Ennek köszönhetően létrejön a hazai és uniós pályázati adatokat egyaránt tartalmazó, információs és monitoring feladatokat ellátó FAIR (Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer) Központi Rendszer, valamint a hazai fejlesztési források elosztását és a támogatásközvetítést végző Nemzeti Pályázatkezelő ügyviteli és monitoring rendszer. A létrejövő új rendszerek lehetővé teszik a korszerű, papírmentes és hatékony e-pályáztatási gyakorlat elterjedését.