Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. június 29., szombat

17.306 - Az ország különböző pontjain 58 egészségfejlesztési iroda kezdi meg működését.

Feladó: Hirszemle 
Dátum: 2013. június 28. 6:39
Tárgy: Egészségfejlesztési irodák alakultak
Címzett: Kutasi József Antal

Egészségfejlesztési irodák alakultak

Az ország különböző pontjain 58 egészségfejlesztési iroda kezdi meg működését.
A helybeliek egészségével foglalkozó irodák megszervezik az adott közösségek egészségfejlesztési programjait is - jelentette be Szócska Miklós államtitkár csütörtökön, Budapesten.
Az országszerte 58 járásban uniós forrásból létrehozott irodák közül 18 a leginkább hátrányos helyzetű településeken található. Az egészségügyi államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új intézmények nem veszik át az alapellátás szerepét, hanem kiegészítik azt. Akinek például a háziorvos azt tanácsolta, fogyjon le, vagy szokjon le a dohányzásról, az egészségfejlesztési iroda nyújt további segítséget életmód-tanácsadással, dietetikusok közreműködésével.
Szócska Miklós hangsúlyozta, korábban már sokan és rengeteget beszéltek a népegészségügyi programokról, de semmit nem ér az a népegészségügyi program, amely mögött nincs forrás, elkötelezett emberek, s amit nem fogadnak el intézményesült formában a szakma és a polgárok.
Az államtitkár elmondta, négy területen dolgoznak olyan projekteken, amelyek meg fogják változtatni a magyarországi népegészségügyi trendeket. Ezek az népegészségügyi jogalkotás, a szűrőprogramok, az egészségfejlesztési programok és a népegészségügyi intézmények fejlesztése.
Az egészségfejlesztési irodák irányításáért, módszertani tanácsadásáért az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) lesz felelős. Léder László, az OEFI megbízott főigazgatója azt mondta, a stratégia alapján történő hálózatfejlesztés első állomását jelentik a most induló irodák. A tervek szerint még az idén kiépül a lelki egészségügyi központok hálózata is - tette hozzá.
Léder László azt mondta, az egészségfejlesztési irodákban dolgozókra úgy tekintenek, mint a népegészségügyi fejlesztés helyi "ügynökeire". Hangsúlyozta, hogy a helyi szereplők sokkal jobban ismerik a helyi viszonyokat, így elérhetik azokat, akiket a szakmában csak "láthatatlan célcsoportnak" neveznek, vagyis akiknek rossz az egészségi állapota, de a népegészségügyi programokkal nem lehet őket megszólítani. Ilyen célcsoportnak tekinthetőek például az egyedül élő idős emberek.

Emellett az irodáktól információkat várnak arról is, hogy az adott közösségben milyen egészségfejlesztési programokat tartanak megvalósíthatóak - tette hozzá a megbízott főigazgató.

2013-06-27 12:12
Forrás: MTI

_