Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. június 21., péntek

17.222 - Az LMP egy talicska földet tolt Orbán Viktor elé.


Balhé a parlamentben: kizárták a Jobbikot

Elfoglalta a Jobbik az elnöki pulpitust az új földtörvény zárószavazásakot. Az LMP egy talicska földet tolt Orbán Viktor elé. Az MSZP kivonult. Ordítozás, csengőrázás, botrány.

Az új földtörvényt, a lakások bérletéről szóló és a kereskedelmi törvény módosítását is elfogadta a parlament egy botrányos ülés után.
Vona Gábor vezette a tiltakozókat (Fotó: MTI)
A jobbikosok pénteken nem sokkal tizenkét óra után Vona Gábor pártelnök vezetésével vonultak az ülésterem elnöki pulpitus mögötti részére, és egy molinót feszítettek ki, amelyen az áll: „A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!"
Ezután az ülés levezető elnöke, Latorcai János távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik azonban maradtak. Latorcai azt is mondta, ha a jobbikosok nem mennek, kizárják őket a parlamenti munkából és az Országgyűlési Őrséggel vezettetik ki őket.
Mivel a helyzet nem változott, az Országgyűlés 227 igen szavazattal, 19 nem ellenében, egy tartózkodás mellett döntött az érintett politikusok kizárásáról.
Az LMP-hez tartozó független képviselők is tiltakoztak a földtörvény ellen: korábban egy talicska földet vittek Orbán Viktor helyéhez, a kormányfő csak mosolygott az akción.
...aztán elfogadták
A tervekkel ellentétben nem név szerinti, hanem gépi szavazással, de elfogadta az Országgyűlés az új földtörvényt a kényszerszünet után. A szavazások alatt a jobbikos politikusok a „hazaárulók", a „csak a nemzet" és a „nem, nem, soha" jelszavakat skandálták, valamint Novák Előd folyamatosan az elnöki csengőt rázta.
A szavazásokról végül az MSZP frakciója is kivonult. A határozathozatalokat követően a kormánypárti frakciók felállva tapsoltak. Latorcai János a tervezett napirend utáni felszólalások elhangzása nélkül lezárta a pénteki ülésnapot.