Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. június 21., péntek

17.226 - A Külügyminisztérium közleménye az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának nyilatkozatával összefüggésben

Feladó: Külügyminisztérium
Dátum: 2013. június 21. 14:57
Tárgy: A Külügyminisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Külügyminisztérium heti hírlevele 2013-06-21
Győri Enikő: teljesebbé válik az európai család

Horvátország július 1-jei uniós csatlakozásával teljesebbé válik az európai család, és Közép-Európa határai is kitágulnak – mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára a horvát csatlakozás alkalmából az MTI-nek.

Biztonsági kamerarendszer vigyáz a vereckei honfoglalási emlékműre

A magyar állam támogatásával kiépített térfigyelő kamerarendszert avattak fel és helyeztek üzembe 2013. június 20-án a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművénél a kárpátaljai Vereckén.

A Külügyminisztérium közleménye

Prőhle Gergely helyettes államtitkár 2013. június 19-én tájékoztatta a Külügyminisztérium álláspontjáról Skultéty László, a legtovább szolgált magyar huszár újratemetése ügyében Victor Micula román nagykövetet és Metód Špaček ideiglenes szlovák ügyvivőt.

Németh Zsolt: a török kormány bocsánatot kért a rendőri túlkapásokért

A török kormány bocsánatot kért a rendőri túlkapásokért – mondta a Törökországban tárgyaló Németh Zsolt külügyi államtitkár 2013. július 20-án az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy többen bírálták előző napi kijelentését.

Martonyi János: vannak vitáink, de nincs elszigeteltség

Martonyi János külügyminiszter szerint Magyarország az Európai Unió különböző intézményeivel folytatott vitái ellenére sincs elszigetelődve, a problémás kérdéseket pedig a tárgyilagosságra törekedve, részletes magyarázatokkal kívánják megoldani.

Győri Enikő: súlyosan elfogult a Tavares-jelentés

Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára szerint súlyosan elfogult a 2013. június 19-én elfogadott Tavares-jelentés szövege, de ez várható is volt, hiszen politikai kampány folyik az unióban, mert kevesebb, mint egy év múlva európai parlamenti (EP) választások lesznek.

Prőhle Gergely támogatásáról biztosította Moldova európai integrálódását

Megerősítette Magyarország hagyományos támogatását Moldova európai integrációjának előmozdítása iránt június 18-ai chisinaui tárgyalásain Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Külügyminisztérium közleménye az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának nyilatkozatával összefüggésben

Magyarország Külügyminisztériuma értetlenséggel fogadta és visszautasítja Navanethem Pillay asszony, az ENSZ emberi jogi főbiztosa mai napon tett nyilatkozatát. A Főbiztos asszony, üdvözölve a Velencei Bizottság véleményét a magyar alaptörvény negyedik módosításáról, számos olyan kritikai megállapítást tett, amelyek nem helytállóak.

Szakértők: új kihívások előtt az uniós kohéziós és agrárpolitika

Új kihívásokkal kell szembenéznie az uniós kohéziós és agrárpolitikának – hangzott el egy 2013. június 18-én Budapesten rendezett nemzetközi konferencián.

A Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közleménye

A Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium üdvözli és támogatásáról biztosítja Hamid Karzai, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnökének bejelentését az afganisztáni átmenet utolsó fázisának megkezdéséről. Közlemény.

Takács Szabolcs bemutatta a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési keretstratégiát az Országgyűlés Külügyi Bizottságának

Takács Szabolcs globális ügyekért felelős helyettes államtitkár 2013. június 17-én mutatta be az Országgyűlés Külügyi Bizottságának a Külügyminisztérium által széleskörű társadalmi egyeztetést követően elkészített Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési (NEFE) keretstratégiát.

Németh Zsolt: a kisebbségi magyarok parlamenti képviselete erősíteni fogja az anyaországi felelősségtudatot

Németh Zsolt reményei szerint Magyarországon az anyaországi felelősségtudat tovább fog erősödni a jövő évi választások után, amikor a határon túli nemzeti közösségeknek már képviselői is lesznek a parlamentben.

Sztáray Péter és az azeri parlament delegációjának találkozója

Sztáray Péter politikai igazgató 2013. június 14-én fogadta Khanhuseyn Kazimlit, az azerbajdzsáni parlament Azerbajdzsáni–Magyar Baráti Tagozatának elnökét és a parlamenti csoport tagjait. A delegációt a budapesti azeri nagykövetség részéről Vilayat Guliyev nagykövet kísérte. Közlemény.

Ismét ideiglenes konzuli szolgálat működik a horvátországi Splitben

A horvátországi Splitben 2013. június 15-étől kezdve ismét működik három hónapon át ideiglenes konzuli szolgálat, segítséget és ügyintézést biztosítva a bajba jutott magyar állampolgároknak.

Amerikai–európai szabadkereskedelmi egyezmény

Az Európai Unió kereskedelmi miniszterei megállapodtak 2013. június 14-i luxembourgi tanácskozásukon az amerikai–európai szabadkereskedelmi egyezményről indítandó tárgyalásokon érvényes mandátumról. Ebben a tárgyalások kezdeti szakaszában nem lesz benne az audiovizuális szektor Franciaország követelésének megfelelően – közölték tisztségviselők.

Sikerült jelentősen módosítani a Velencei Bizottság tervezetét

Sikerült Magyarország szempontjából kedvezően, jelentős mértékben változtatni a Velencei Bizottságnak a negyedik alaptörvény-módosítással kapcsolatos szakvélemény-tervezete szövegén, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarország egyetértene az abban foglaltakkal - mondta Martonyi János pénteken Velencében.