Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. június 26., szerda

17.269 - Patikaállamosítás, Margitsziget, banki sarc - nem pihen a Parlament > 2013. 6. 26. 11:30 VG


Patikaállamosítás, Margitsziget, banki sarc - nem pihen a Parlament 
2013. 6. 26. 11:30 VG 

Egyre tovább távolodik a nyári szünet a parlamenttől: úgy tűnik, a választókörzetek átalakítása miatt még a jövő héten is dolgozniuk kell a képviselőknek. Ezen a héten unortodox módon szerdán és csütörtökön tartanak ülést, mindkettőn számos fontos törvény elfogadásával. Államosították a patikákat, megváltoztak az online szerencsejáték szabályai, elfogadhatják az újabb megszorító csomagot, és az elnöki aggályok ellenére is elvették a Margitszigetet a XIII. kerülettől. 

Az állam szerez a gyógyszertárakban tulajdonjogot, ha a patikus nem tudja, vagy nem akarja megvásárolni annak - amúgy kötelezően eladandó - 25., illetve 50 százalékos tulajdonhányadát. Ezzel a zárószavazás előtti módosító indítvánnyal egészült ki az egészségügyi salátatörvény, amelyet ma délután fogadtak el. 
A gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot. 
Az állam a tulajdonosi jogait gyakorló szervet kormányrendeletben jelölné ki, majd három éve lenne arra, hogy pályázat útján valóban gyógyszerészt juttasson tulajdonhoz. A pályázat kiírására és lebonyolítására vonatkozó részletes szabályok megalkotására szintén a kormány kapna felhatalmazást. 
A korábban elfogadott szabályozás szerint egy tulajdonosnak csak négy patikája lehet. Az állami cégre azonban - egyelőre úgy tűnik - nem vonatkozik a kitétel. 
Szavaztak ma az online szerencsejátékról is. Ehhez a törvényhez az uniós vélemények miatt nyújtott be zárószavazás előtti módosító javaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. 
A módosítás lényege, hogy sokkal nehezebb lesz a fogadási cégektől behajtani az adót, ugyanis törlik a tervezetből a másodlagos adattároló eszköz magyarországi elhelyezésére vonatkozó kötelező és fakultatív előírást, valamint emiatt a felügyeleti díj kedvezményt is. Szintén uniós hatásra kellett egyértelművé tenni, hogy az adóhatóság teheti 90 napra hozzáférhetetlenné az illegális oldalakat. A törvény egyes részei pedig csak 2014-től lépnének hatályba. 

Bevezetnék a személyazonosságot igazoló ellenőrzés új módszerét. Eszerint például a Szerencsejáték Zrt. az ellenőrzés érdekében elektronikus úton megkereshetné a személyiadat- és lakcímnyilvántartást. Ha a játékos adatait (családi és utónév, lakcím, állampolgárság, azonosító okmány típusa, száma, születési hely és idő) ez nem erősíti meg, akkor elvileg a játékos nem regisztrálhat az oldalon. 
Sok vita után döntöttek ma az oktatási törvény átalakításáról is. Az iskolaigazgatók néhány, korábban elvett jogukat visszakapják - a bérgazdálkodás, a kinevezés és a jogviszony megszüntetése kivételével ők gyakorolhatják a munkáltatói jogokat. 

Módosították az egyházügyi törvényt is, nagyrészt figyelmen kívül hagyva az Alkotmánybíróság aggályait. Azt változatlanul a parlament dönthetné el, mely közösség lehet elismert egyház. 

Szavaztak a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatos jogszabályváltozásokról - az indítvány legnagyobb részben csupán jogtechnikai pontosításokat tartalmaz, különösen miután EU-s nyomásra kikerült a szövegből az, hogy az Országos Bírói Hivatal elnöke pereket helyezhessen át a bíróságok. Egy utolsó pillanatos módosító rendeletalkotási jogot ad a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság alelnökének, nyilvánvalóan azért, mert Szalai Annamária halála óta még mindig nem sikerült új elnököt találni. 
Végül szavaztak a Margitszigetről is: hiába jelezte Áder János , hogy aggályos úgy elvenni a szigetet a XIII. kerülettől, hogy az ottani lakcímmel bírókat nem kérdezték meg, a lényegében változatlan szövegű törvényt újra elfogadhatják ma. 
Holnap döntenek az újabb megszorító csomagról. Egy zárószavazás előtti módosító indítványból kiderül: kormány lemondott arról, hogy 7 százalékos adót vessen ki a bankokra amiatt, hogy az állam átvette az önkormányzatok adósságát. Ugyanakkor több tranzakciós illetéket kell befizetniük. 

Vagyonelkobzással fenyeget a Jobbik 
Napirend előtt Pálffy István (KDNP) a családok helyzetének javítását szolgáló javaslataikról számolt be. A családi csődvédelem vagy a családi adókedvezmény kiterjesztése mintegy negyedmillió családon segít - mondta. A szegények és a nagycsaládosok azonban nem tudták kihasználni az adókedvezményt, ezért a KDNP azt javasolta, hogy azt a járulékokra is terjesszék ki. 
Németh Szilárd (Fidesz) "rezsicsökkentés-ellenes koalíció" megalakulásáról beszélt, hozzátéve: ugyanazok alkudoznak most a baloldalon, akik egyszer már tönkretették az országot. Bírálta, hogy a korábbi kormányok alatt a multiknak nem kellett áldozatokat hozniuk, "extra profitjuk árát a magyar emberek fizették meg". 

Lukács Zoltán (MSZP) szerint továbbra sem tudható, igazak-e Ángyán József kijelentései, miszerint a kormány tagjainak jelentős részét "maffiacsaládok" delegálják. A trafikmutyi hátterét egy ország szeretné megtudni, "önök ebben is titokzatoskodnak" - fogalmazott. Szerinte nem volt tisztességes és korrekt eljárás a koncessziós jogok kiosztása, és bírálta, hogy továbbra sem hoznak nyilvánosságra semmilyen információt a pályázatokkal kapcsolatban. A győztes pályázatokat elkezdték visszaküldeni, hogy eltüntethessék a dokumentumokat - mondta. 

Vona Gábor (Jobbik) szerint a kormánypártok szembe mentek saját választási ígéretükkel és a választók érdekével a földtörvény elfogadásával, ami botrány. Úgy értékelte, hogy a jogszabály sem a nagybirtok létrejöttét, sem a külföldiek földszerzését nem akadályozza meg. 
A ribillió még csak most kezdődik - jelentette ki, és azt mondta: a hazaárulás a Jobbik hatalomra kerülése esetén teljes vagyonelkobzással fog járni. 

Kapcsolódó: 

   A magyarok fele nem tervezi, hogy idén nyaralni megy 
   Nem elég a csekkadó, pluszadót vet ki a Fidesz