Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. november 10., vasárnap

18.024 - Külügyminisztérium: Megalakult a Magyar-Szaúdi Üzleti Tanács


Feladó:
​​
Külügyminisztérium

Dátum: 2013. november 8. 16:14
Tárgy: A Külügyminisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Külügyminisztérium heti hírlevele 2013-11-08
Takács Szabolcs politikai igazgató adta át a Külügyminisztérium különdíját a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány gálaestjén

Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium politikai igazgatója 2013. november 7-én adta át a Külügyminisztérium különdíját Komlódi Zitának, a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány ösztöndíjasának, aki a polgárok európai éve kapcsán meghirdetett tehetségkutató pályázat legkiemelkedőbb pályamunkáját készítette el. Közlemény.

Takács Szabolcs helyettes államtitkár és Jennifer Welsh ENSZ-főmegbízott tárgyalásai

Takács Szabolcs helyettes államtitkár 2013. november 7-én fogadta Jennifer Welsh védelmi felelősséggel foglalkozó ENSZ-főmegbízottat, aki a VI. Budapesti Emberi Jogi Fórum alkalmából érkezett Magyarországra. Közlemény.

Wintermantel Péter részt vett az Euró-Kínai Vállalkozói és Befektetési Fórum ünnepélyes megnyitóján

Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára 2013. november 8-án Budapesten részt vett az Euró-Kínai Vállalkozói és Befektetési Fórum ünnepélyes megnyitóján. Közlemény.

Takács Szabolcs: Magyarország elkötelezett az emberi jogok védelme mellett

Magyarország elkötelezett az emberi jogok védelme, a demokrácia és a jogállamiság mellett, és ez a külpolitikájában is megjelenik - mondta a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára a VI. Budapesti Emberi Jogi Fórum megnyitóján, Budapesten.

​​
Megalakult a Magyar-Szaúdi Üzleti Tanács

Megalakult Budapesten a Magyar-Szaúdi Üzleti Tanács, amely Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint újabb mérföldkövet jelent a két ország közötti gazdasági kapcsolatok építésében, egyúttal orvosolhatja az együttműködés eddigi hiányosságait.

Konferencia a V4-ek és Japán nemzetközi fejlesztési együttműködéséről

2013. november 6-án, a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési és Humanitárius Segítségnyújtási Főosztály szervezésében szakértői szintű V4+Japán formátumú nemzetközi fejlesztési együttműködési (NEFE) szemináriumra került sor a Külügyminisztériumban, amelyet házigazdaként – a visegrádi országok nevében – Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár nyitott meg. Közlemény.

A Külügyminisztérium közleménye a koszovói helyhatósági választásokról

A 2013. november 3-án Koszovóban lebonyolított helyhatósági választások, amelyek meghatározóak voltak az ország jövője szempontjából, összességében rendben zajlottak le.

Az energiabiztonsághoz a hálózatoknak több ponton kell kapcsolódniuk

Magyarország erősíteni akarja az energiabiztonságot, és ehhez arra van szükség, hogy több kapcsolódási pontot alakítsanak ki az országot körülvevő térségben az egyes energetikai hálózatok között - hangsúlyozta Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára november 6-án egy brüsszeli konferencián.

Takács Szabolcs politikai igazgató látogatása a Yunus Emre török kulturális központban

Takács Szabolcs politikai igazgató az intézmény vezetőjének meghívására látogatást tett a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Központban. Ennek során Hakki Yaz igazgató, valamint Tóth Ágnes kulturális és művészeti koordinátor bemutatták a hivatalosan 2013. szeptember 12-én megnyitott központot.

Több ügyben is együttműködhet Hollandia és a V4

Több területen is együttműködhet Hollandia a visegrádi csoport országaival, így a keleti partnerség kezdeményezés ügyében és a romakérdésben is - mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára hollandiai tárgyalásai után az MTI-nek.

Jól haladtak előre a dolgok a francia-magyar kapcsolatok minden területén

Nagyon jól haladtak előre a dolgok a francia-magyar kapcsolatok minden területén az elmúlt egy év alatt, beleértve a kulturális, a gazdasági és politikai kérdéseket is - mondta az MTI-nek Párizsban kedden Martonyi János külügyminiszter, akit hivatalában fogadott francia kollégája, Laurent Fabius.

Panelbeszélgetés az európai gazdasági válság humanitárius hatásairól

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) Európai Zónairodája 2013 során 42 európai, kaukázusi és közép-ázsiai nemzeti társaság bevonásával átfogó felmérést készített a 2008-as gazdasági válság hatásairól, valamint azoknak a társaságok tevékenységére gyakorolt hatásáról. A felmérés alapján elkészült jelentés („Think Differently") hivatalos bemutatójára 2013. november 5-én, a Zónairoda székházában került sor, panelbeszélgetés keretében, amelyen a Magyar Kormány képviseletében Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár vett részt. Közlemény

VI. Budapesti Emberi Jogi Fórum

Magyarország Külügyminisztériuma idén hatodik alkalommal rendezi meg 2013. november 7-én és 8-án a Budapesti Emberi Jogi Fórumot. Az előző évekhez hasonlóan a konferencia lehetőséget biztosít az emberi jogok nemzeti és nemzetközi szakértői, kormányzati és nem kormányzati szervezetek képviselői, valamint a tudományos élet számára a közös érdeklődésre számot tartó aktuális emberi jogi kérdések megvitatására.

A kormány kiáll a nemzeti kisebbségek védelméért

A magyar kormány következetesen kiáll a nemzeti kisebbségek jogainak diszkriminációmentes biztosításáért, és kiemelt figyelmet szentel a kérdésnek az EU bővítési folyamatában is – hangsúlyozta Győri Enikő az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága előtt 2013. november 4-én.

Nemsokára befejeződik a kárpátaljai keleti partnerségi fejlesztési program

Nemsokára befejeződik Kárpátalján a keleti partnerségi fejlesztési program, amelyhez Magyarország és Ukrajna egyaránt egymillió dollárral járult hozzá - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón november 4-én Budapesten.

Megállapodás a 2011-es hurghadai autóbusz-baleset károsultjainak kártérítéséről

Három nappal a 2011. november 6-ai tragikus hurghadai autóbusz-baleset második évfordulója előtt megszületett a régen várt megállapodás az áldozatok és hozzátartozóik kártérítése ügyében. Közlemény.

Martonyi János és Marta Dassú olasz külügyminiszter-helyettes kétoldalú egyeztetése

Martonyi János tárcavezető a Közép-európai Kezdeményezés 2013. október 31-i, budapesti külügyminiszteri találkozója után kétoldalú egyeztetést folytatott Marta Dassú olasz külügyminiszter-helyettessel.

Ahmet Davutoğlu török külügyminiszter részvétele a budapesti V4 külügyminiszteri találkozón, kétoldalú megbeszélés Martonyi János külügyminiszterrel

A magyar V4-elnökség kezdeményezésére 2013. október 30-án Budapestre látogatott Ahmet Davutoğlu török külügyminiszter, hogy részt vegyen a V4 külügyminiszterek megbeszélésén. Törökország első alkalommal kapott meghívást Visegrádi Együttműködés országaitól a külügyminiszteri találkozón való megjelenésre.

Martonyi János és Victoria Nuland tárgyalása

Martonyi János külügyminiszter a V4 külügyminiszteri találkozó margóján 2013. október 31-én megbeszélést folytatott Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkárral, amelynek keretében áttekintették a kétoldalú kapcsolatok, valamint a regionális együttműködés aktuális kérdéseit.

A közép-európai összetartozás erősítése a cél

A közép-európai országok összetartozás-tudatának erősítése volt a visegrádi csoport (V4) és a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) kétnapos külügyminiszteri találkozójának célja, és ebben a tekintetben sikeresnek bizonyult a tanácskozás - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az esemény végén 2013. október 31-én Gödöllőn.

A Közép-Európai Kezdeményezés

A Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszterei 2013. október 31-én, Gödöllőn (Magyarország) tartották éves találkozójukat. A rendezvényt a 2013. évi KEK elnök Magyarország Külügyminisztériuma a KEK Végrehajtó Titkárságával együttműködésben szervezte. A találkozóra a 2013. október 30-31-én tartott, Visegrádi Csoport + Nyugat Balkán külügyminiszteri találkozóhoz kapcsolódóan került sor Gödöllőn.

Wintermantel Péter helyettes államtitkár látogatása Ománban

Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára kuvaiti tárgyalásait követően 2013. október 31-én külügyi konzultációkat folytatott Maszkatban ománi partnerével, Ahmed bin Yousuf Al Harthi-val, az ománi külügyminisztérium államtitkárával. Közlemény.

A V4-nek felelőssége a Nyugat-Balkán integrációjának támogatása

A visegrádi országoknak (V4) felelősségük a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának segítése – mondta Martonyi János külügyminiszter a visegrádi csoport és a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminisztereinek találkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Gödöllőn.