Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. április 16., szerda

18.633 - Kilakoltatásra ítélt családok jajkiáltása – MSZF


Feladó: Endre Simó
Dátum: 2014. április 16. 7:17
Tárgy: Kilakoltatásra ítélt családok jajkiáltása – MSZF
Címzett:
​Kutasi József Antal


Kilakoltatásra ítélt családok jajkiáltása – MSZF

Budapest, 2014. április 16. szerda (MSZF)

 

     A Magyar Szociális Fórum szerdán arra kérte a kormányt, hogy a téli kilakoltatási tilalom április végi lejárta után se engedélyezze azoknak a családoknak, egyedülálló idős, beteg embereknek a kilakoltatását, akik az utcán köthetnek ki másik lakhatás híján.

     Az emberjogi társadalmi mozgalom szerdán kiadott közleményében megírta: a hozzá érkezett segélykérő megkeresések tanúsága szerint többgyermekes családokat készülnek az utcára tenni, családokat szétválasztani, kisgyermekeket állami gondozásba venni azért, mert szerény jövedelmükből sem a lakbért, sem a villany-, gáz- és vízszámlát nem tudják kifizetni. Az MSZF-hez érkező üzenetek többsége olyan érintettektől származik, akik önkormányzati bérlakásban élnek.

    „Elképesztő szakadék tátong a családok jövedelme és a rájuk nehezedő rezsi kiadások között. Ezek a családok annak dacára sem tudnak eleget tenni lakbérrel és a közüzemi díjakkal kapcsolatos fizetési kötelezettségüknek, ha alultápláltságban élnek, nevezetesen hetente legfeljebb egyszer esznek húst" – írta az MSZF.

    A legtöbb családot a fővárosban készülnek kilakoltatni, és közülük többen már meg is kapták a hivatalos felszólítást, hogy mikor kell kiüríteniük a bárlakásukat és átadni az önkormányzatnak.

    A Magyar Szociális Fórum emlékeztet arra, hogy a mögöttünk álló télen 119-en fagytak meg a szabad ég alatt, saját fűtetlen otthonukban, illetve haltak meg kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.

    A társadalmi mozgalom évek óta képviselt, de mindmáig figyelmen kívül hagyott álláspontja szerint a kilakoltatásokat mindaddig le kell venni a napirendről, ameddig az embereknek nem biztosítanak lakhatást, vagy nem építik be a jövedelmükbe a lakhatási költségeket. „Az élet védelme, és a családok megélhetésének biztosítása a mindenkori kormány megkerülhetetlen feladata és kötelessége" – áll az MSZF közleményében, melyben az április végén lejáró téli kilakoltatási moratórium érvényben tartását sürgeti.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu