Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. augusztus 5., kedd

19.137 - Moszkvában van az egyetlen hiteles magyar ugynoklista forras: NOL-2014.07.19


Feladó: Illés György <i.gyrgy@gmail.com>
Dátum: 2014. július 19. 5:54
Tárgy: Moszkvaban van az egyetlen hiteles magyar ugynoklista forras: NOL-2014.07.19
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu
>,

Moszkvaban van az egyetlen hiteles magyar ugynoklista
Az egyetlen hiteles ugynoklista Moszkvaban van mind a mai napig - jelentette ki Nemeth Miklos egykori miniszterelnok a 10. Szelrozsa evangelikus ifjúsagi talalkozon penteken Soltvadkerten a Hatarnyitas '89 cimu beszelgetesen.

                                                                
Nemeth Miklos szerint a magyar torteneszek is csak akkor ismerhetik meg a teljes igazsagot, ha az orosz fovarosban feloldjak a titkositast - tette hozza. A rendszervaltas elotti utolso magyar kormany iranyitoja szerint ami ezekkel a dokumentumokkal Magyarorszagon tortent, szegyenteljes: "ebbe betettek, ebbol kivettek, egy reszet pedig megsemmisitettek" - mondta.

Nemeth Miklos a Magyarorszagi Evangelikus Egyhaz orszagos felugyelojevel, Prohle Gergellyel, az Emberi Eroforrasok Miniszteriumanak nemzetkozi es europai unios ugyekert felelos helyettes allamtitkaraval felidezve a 25 evvel ezelotti esemenyeket, azt mondta, a rendszervaltasert meg kellett kuzdeni, es a resztvevok erdeme, hogy kepesek voltak szembenezni a kihivasokkal es valaszokat talalni rajuk. Kiemelte, buszke arra, hogy a rendszervaltas ver nelkul ment vegbe Magyarorszagon.

Nemzetkozi osszefuggesbe helyezve a magyarorszagi torteneseket, azt mondta, hogy miutan Mihail Gorbacsov szovjet partfotitkar bejelentette a Brezsnyev-doktrina veget, Magyarorszagon 1989 marciusaban mar megallapodtak a partfotitkarral a szovjet csapatok es az atomtoltetek kivonasarol, "kezet raztak". Azt, hogy nem akkor, es nem o, hanem a hatarnyitast "az utolso pillanatig ellenzo" Horn Gyula aratta le ennek az egyezsegnek a baberjait, a Gorbacsovnak igert titoktartas es a koztuk kialakult bizalmi viszony tiszteletben tartasaval magyarazta Nemeth Miklos, aki azt is hozzatette, amikor Orban Viktor 1989. június 16-an a szovjet csapatok kivonasat kovetelte Nagy Imre es martirtarsainak újratemetesen, "mar regen le volt zsirozva minden". A volt miniszterelnok szerint az 1989-es hatarnyitas utan meg nem lehetett tudni, hogy ket ev múlva egyseges Nemetorszag lesz. "Igy hozta a csillagok allasa es az akkori donteshozok helyzetfelismerese, ugyessege" - fogalmazott.

Nemeth Miklos arrol is beszelt, hogy a '80-as evek elejen az MSZMP-nek 860 ezer tagja volt, de ebbol 150 ezer volt igazi kommunista, a tobbiek kozott nagyon sokfele ember volt. Ok aztan kesobb erzesvilaguktol, ertekrendjuktol, felfogasuktol fuggoen "bementek a tobbi partba", a kisgazdaktol az MDF-en at az SZDSZ-ig, a Fideszt is beleertve. Felidezte: 1989 aprilisaban Martonyi Janos szemelyesen kozolte vele: latva, hogy jo iranyba mennek a dolgok, kerte felvetelet az MSZMP-be. O volt talan az utolso újonnan felvett parttag - mondta, majd kijelentette, ezert nem kell elitelni Martonyit. Bonyolultabb ez annal, hogy "baltaval kezdjuk el vagdosni a forgacsot" - fogalmazott.

Az 1990-ben megalakult Orszaggyulest alkoto partok mindegyikeben ultek kommunista titkosszolgalati emberek, meg az MSZP-ben is. Nagy kar, hogy nem neztunk ezzel szembe – fogalmazott. Megjegyezte: az egyetlen hiteles ugynoklista Moszkvaban van mind a mai napig. Ha ott feloldjak a titkositast, a magyar torteneszek is csak akkor ismerhetik meg a teljes igazsagot. Szegyenletesnek nevezte azt, ami Magyarorszagon tortent ezekkel a dokumentumokkal - allitotta.

Nemeth Miklos kijelentette: o azt javasolta, vagy semmisitsek meg az egeszet, vagy azonnal hozzak nyilvanossagra, vagy az új kormany es parlament dontson az ugynoklistak sorsarol. Az akkori politikai resztvevok ez utobbit valasztottak. Prohle Gergely vitainditojaban arrol beszelt, egy tinedzsereknek szolo evangelikus rendezveny resztvevoinek is fontos megismernie, mi tortent 25 eve Magyarorszagon es mik azok a tanulsagok, melyek az akkori esemenyekbol levonhatok. Ramutatott: a magyar tarsadalom problemainak jo resze a rendszervaltas ellentmondasossagabol ered. Nyilvanvaloan az azt megelozo negyven evben is "voltak hazankban rendes emberek es jo dolgok, am az is teny, hogy elmaradt a bunosok felelossegre vonasa".

A helyettes allamtitkar szerint a szemleletvaltas feltehetoleg "nem pusztan a kommunista elit eleslatasa, illetve megvilagosodasa volt", hanem joreszuk az 1956-hoz kotheto tortenelmi tapasztalatok nyoman felmerte, hogy "jobb reformokat vegrehajtani, mint logni". Szegyenteljesnek nevezte, hogy nem dolgoztak fel a kommunista ugynokok múltjat. Szerinte a teljes lista hianya sem menti ezt a helyzetet, sokkal tobbet kellett volna tenni ennek erdekeben. A Magyarorszagi Evangelikus Egyhaz az egyetlen olyan szervezet, mely a titkosszolgalati erintettseg kovetkezetes feltarasara torekszik, nem a megbelyegzes szandekaval - tette hozza.