Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 28., szombat

20.016 - Illés Zoltán ismét nekiment Orbán Viktornak, szerinte elnöki rendszert épít a kormányfő > 2015. február 26. csütörtök



Illés Zoltán ismét nekiment Orbán Viktornak, szerinte elnöki rendszert épít a kormányfő 
2015. február 26. csütörtök pestisracok.hu 

A miniszterelnök csak a Lázár-Rogán-Habony-Szijjártó négyesre hallgat - erősítette meg a Magyar Narancsnak adott interjújában Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár. A hetilap újságírója a teljesen előkészítetlennek tűnő döntések (pl. internetadó, Paks II, útdíj) hátteréről kérdezte az új kormányciklusban kormányzati szerephez már nem jutó fideszes politikust. 


"Szijjártó úr hogyan tudja megítélni az atomerőmű környezetvédelmi, gazdasági vonatkozásait? Vagy Habony úr miként mérlegeli a biztonsági kockázatokat?" - utalt Illés egyes döntések teljes szakmaiatlanságára. 

Illés azt is megerősítette, hogy az előkészítetlenség másik oka a kezelhetetlenül nagyra nőtt csúcsminisztérium, a Lázár János irányítása alatt álló Miniszterelnökség, amit "államigazgatási képtelenségnek" nevezett. Szerinte a nagy miniszterelnökségi struktúra mögött az állhat, hogy 2017 után Orbán francia mintájú elnöki modellt szeretne kialakítani: a "Lázár-féle konglomerátum" a kormányt leképező elnöki apparátus előképe. 

Illés lesújtó véleménye szerint a legfontosabb döntések az említett szűk körben születnek, kontrollnak, ellenvéleménynek nincs helye. Csak a pénz számít, mindent egyéni és lobbiérdekek irányítanak, a szakmaiság, értékelvűség nem számít, és ennek szerinte bukás lesz a vége. 

Példaként említette, hogy a környezetvédelmi államtitkárságot egyáltalán nem vonták be a paksi atomerőmű bővítéséről szóló döntés előkészítésébe, és azt is hosszan magyarázta, hogy a különböző profitorientált lobbiérdekek mára a "mohóság és a síbolás" jegyében milyen akadálytalanul tudnak érvényesülni a döntési folyamatokban. 

Mint mondja, hivatali ideje alatt kétnaponta fontolgatta a lemondást, de végül úgy döntött, megpróbál a nehézségek ellenére "kiváló környezetvédelmet csinálni". Illés úgy véli, azért kellett "letakarítani", hogy a kormányban senki ne merjen a környezetvédelem érdekében fellépni. 

Kapcsolódó: 
   Orbán Viktor és Lévai Anikó elhallgatott titka: "apuka" állambiztonsági ügynök volt 
   Miért nem akarja Orbán Viktor az állambiztonsági múlt feltárását? 
   Amit Orbán Viktor nem tett ki a honlapjára állambiztonsági múltjáról 
   Nem 15, hanem 30 évre titkosítanák Paks 2-t 
   Szocialista brókerbotránynak tartja az ügyet Rogán 
   Rogán Antal szerint Szász Károly szocialista 
   Offshore cégbirodalom állhat a buda-cash mögött 
   Buda-Cash-botrány: Varga Mihály felháborítónak tartja 
   Nem veszik őrizetbe a Buda Cash vezetőit 
   Kivégzi a tőkepiacot a Buda-Cash botrány? 
   Először kimosta volna az állam a nyelvvizsgabotrányból a saját embereit 
   Lázár megszámolná a lakásokat, üdülőket 
   Félmilliárd forinttal támogatja a szabadkai zsinagóga felújítását a magyar kormány 
   Ki kell adni, hova vitte a Habony-közeli cég a Szépművészetiből kikölcsönzött képeket 

Szocialista bankbotrány a Buda-Cash botrány 
Ezt mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. 
"Komoly gondok támadtak a főleg Zala megyében működő Széchenyi István Hitelszövetkezetnél, az MNB ugyanis visszavonta működési engedélyét, a szövetkezetek integrációja pedig kizárta tagjai közül. A betéteseket ismét az OBA kártalaníthatja. Az ügy külön érdekessége, hogy az év elején csődbe ment Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet és a héten felügyeleti intézkedés alá vont Széchenyi Bank után ez már a harmadik olyan gondokkal küzdő hitelintézet, amely Töröcskei István ÁKK-vezér érdekkörébe tartozik: Töröcskei a szövetkezet elnöke...." (Portfolio.hu) 
Töröcskei Fideszes lehetett. Szó sincs már a tavaly őszi bankbotrányról. Azokat a milliárdokat is kifizetjük. Hová került a lopott holmi? Princz Gábor volt postabankos vezér (ott is eltűnt több száz milliárd forint!) cége is kapott a Széchenyi Banktól egymilliárd forint hitelt, és több másik milliárdos is. 
Amint kiderül egy mocsok, néhány napig téma, aztán hamar napirendre térünk, mert következik a még előzőnél is nagyobb botrány! Az erkölcsi botrányok is már a torkunkig érnek, a gazdasági botrányokról nem is beszélve! Tovább dübörög a Haverok, Rokonok, Mutyi, Hanta! 
Meddig lehet így, egyik botránytól a másik botrányig tántorogni? 
Reméljük, Orbán Viktor miniszterelnök a mai (péntek 15 óra) évértékelőjében erre is választ ad! Vagy nem? 
SVPSZ/F. I.