Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 26., csütörtök

20.005 - Zoboki Gábor előadása > ​2015. február 27., péntek, 19.00 óra, Magyar Katolikus Misszió Döpfner Háza, Oberföhringer Str. 40, 81925 München


Feladó: Krisztina Busa 
Dátum: 2015. február 26. 13:23
Tárgy: Zoboki Gábor előadása, 2015. febr. 27.
Címzett: 
​Kutasi József Antal​

Kedves Barátaink!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt következő programunkra,

2015. február 27-én, pénteken, 19.00-kor, a Magyar Katolikus Misszió

​München ​
nagytermébe, melyen

Zoboki Gábor (Budapest): Ha a Milleneum Budapestjére gondol egy építész... 
címmel tart előadást.

A rendezőség nevében, 
üdvözlettel

Busa Krisztina, M.A


Ungarisches Institut

Magyar Intézet

Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom

Pax Romana Müncheni Csoport

Landshuter Str. 4, 93047 Regensburg

Tel: 0941/943-5440, Fax: 0941/943-5441

E-Mail: uim@ungarisches-institut.de

http://www.ungarisches-institut.de

Oberföhringer Str. 40

81925 München

E-Mail: uim@ungarisches-institut.de

http://www.magyarpaxromana.hu




M E G H Í V Ó


ZOBOKI GÁBOR (Budapest)


Ha a Milleneum Budapestjére gondol egy építész...


Időpont és helyszín :

​​
2015. február 27., péntek,
19.00 óra, Magyar Katolikus Misszió Döpfner Háza, Oberföhringer Str. 40, 81925 München

Rendezők : UIM és KMÉM Pax Romana Müncheni Csoportja

Házigazda : Kőszegi Emese (moderáció) és Szeles Attila, építészek


Ha a Millennium Budapestjére gondol egy építész vagy egy átlagember, rögtön a mai Budapest születése jut az eszébe, egy városé, amelyet azóta az egész világ Kelet-Európa Párizsaként tart számon. A főváros egyesítésekor az ország legfontosabb közjogi rendszerének kiépítése teljes összhangban volt a város komplex, értékalapú fejlesztésével.

Ma végeláthatalan szakmai viták jellemzik a közéletet, ugyanakkor a legkézenfekvőbb urba-nisztikai döntések nem születtek meg az elmúlt évtizedekben. A 2014-2020-as időszak Euró-pai Uniós beruházásainak és a városfejlesztési elképzeléseinek egységes rendszerbe foglalá-sához új inspirációkra van szükség. Felül kell emelkedni a mindennapi feladatok szűkre szabott keretein, hogy más dimenzióban szemlélhessük a város jövőjét. A várostörténet alapjain nyugvó funkcionális és infrastrukturális kereteket össze kell hangolni a fejlesztési elképzelé-sekkel. Zoboki Gábor előadásában egy olyan „projektszőnyeg" kiterítését javasolja, amely a minőségi többletet hozó szinergiákra összpontosítva biztosítja Budapest hosszú távú fejlődésének alapjait és sikeres jövőjét.


Zoboki Gábor DLA habil. építész szakmai útját kiváló építészmesterek társaságában kezdte. Műhelye 1997-es megalapítása óta az iroda fő dízájnere és ötletadója. Alkotótársa az amerikai születésű Deme-ter Nóra, akivel 17 éve vezetik az ország egyik legjelentősebb építészeti alkotóközösségét. Zoboki pá-lyafutását fiatal kora óta nagy léptékű, összetett feladatok jellemzik. A 1990-es évek közepén Buda-pest történeti középső belvárosának rendezési tervével alapozták meg a városháza környezetének je-lenlegi fejlesztési irányát. 1999-ben pedig a Központi Állami Intézmények elhelyezéséről szóló sokkö-tetes tanulmányukkal mutattak irányt a kormányzati infrastruktúra átalakításának városrendezési, épí-tészeti és alkotmányjogi elveihez.

Eddigi legösszetettebb feladatuk a budapesti Művészetek Palotája és a 2014 szeptemberében Kínában átadott Nanshan Kulturális- és Sportközpont és Művészeti Múzeum megtervezése volt, ahol építészeti és technológiai szempontból is sikerült példaértékű épületegyüttest létrehozniuk. A Müpával Budapest a legkorszerűbb, világszerte az elsők között számon tartott hangversenyhelyszínek sorába lépett. A széleskörű nemzetközi alkotóközösség sikerét bizonyítja a világ legjobb kulturális épülete elismerés, a Bankokban elnyert „FIABCI Prix d'Excellence 2006" díj is. A pályájuk során tervezett irodaépületek és lakóépületek közül kiemelkedik a számos díjat elnyert Richter Gedeon Gyógyszergyár Kémiai Kutatóé-pülete és a Telenor Székház Törökbálinton.