Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 20., péntek

19.951 - Lázár: A civil szervezetek vezetőinek a személyes vagyonukkal is el kell számolniuk > 2015.02.20. 13:17


Lázár: A civil szervezetek vezetőinek a személyes vagyonukkal is el kell számolniuk

2015.02.20. 13:17

Lázár János egy jobbikos interpellációra azt válaszolta, hogy

a Kehi a norvég alapból forrást kapott civileknél folytatott, illetve egyes környezetvédelmi ügyek miatti vizsgálatainak eredményei megerősítették abban, hogy minden civil szervezetnek és mindenkinek, aki döntéseket képes befolyásolni, el kell számolni, hogy kitől kapja a pénzt és el kell számolni személyes vagyonával is.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert az MTI híradása szerint Volner János jobbikos képviselő kérdezte arról, hogy mit tesz a magyar kormány annak érdekében, hogy "más államok ne befolyásolhassák a magyar belpolitikát". Volner felidézte a Kehi norvég Civil Alapnál folytatott vizsgálatának eredményét, mely szerint 55-ből 21 esetben bírálóként vagy kedvezményezettként a baloldalhoz köthető emberek szerepeltek.

Lázár válaszában kijelentette, hogy elvárható, hogy mindenki, aki döntést hoz, döntéseket befolyásol, el tudjon számolni, hogy kitől kap forrásokat. Kijelentette: a civil szervezetekre, azok vezetőire is vonatkoznia kell az átláthatóságnak.

A Kehi vizsgálatának furcsaságairól itt írtunk bővebben, arról pedig, hogy a norvég kormány által megrendelt független vizsgálat érdekes módon mindent rendben talált a Norvég Civil Alapnál, sőt példaként ajánlotta más országok figyelmébe, itt olvashat.

Külön érdekesség, hogy egyébként pont Lázár Jánosról derült ki novemberben, hogy "családi összefogással" lakást és földet vett fiainak, melyek nem szerepelnek a vagyonnyilatkozatában. Mint ahogy nem szerepel a vagyonnyilatkozatában az a félmillió forint értékű dr Máriás-festménysem, amellyel L. Simon László államtitkár lepte meg.