Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 19., csütörtök

19.947 - VASÁRNAPI HÍREK > 163 magyar ügyfél a titkos bankszámlák listáján - Szivárgó banktitkok > 2015. február 15.




163 magyar ügyfél a titkos bankszámlák listáján - Szivárgó banktitkok

Szerző: F. J. | Megjelent a 2015. február 15.-i lapszámban
Hetedhét határon üldözte a svájci rendőrség Hervé Falcianit, a HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation) ottani leánybankjának egykori alkalmazottját. Most mégis egy francia osztag vigyáz a testi épségére, miután 100 ezer ügyfél banktitkát adta át a párizsi hatóságoknak. Hogy a történet még cifrább legyen, az adattolvaj férfit egy volt barátnő – Georgina Mikhael – vallomása leplezte le 2008-ban.

Kém vagy hős? Hervé Falciani, a szivárogtató - Forrás: Profimedia
A krimibe illő előzmények ellenére sem az a legfontosabb kérdés, hogy vajon Falciani ipari kém vagy jogosulatlan adatszerző, esetleg az információszabadság harcosa. Sokkal izgalmasabb, hogy létezik-e még banktitok, s ha igen, akkor mi célt szolgál. Mert a pénzmosás vagy az adóelkerülés aligha lehet támogatandó cél a modern demokráciákban.
Márpedig a lelepleződött százezres ügyfélkörben ismert üzletemberek és népszerű politikusok egyaránt szép számmal szerepelnek a fegyverkereskedők, az olajsejkek, a diktátorok és a kétkezi bűnözők mellett. Talán még ennél is nyugtalanítóbb, hogy mit is kezdjünk a kiszivárgott információkkal.
Az elmúlt években, több országban, így Franciaországban, Belgiumban és Dániában is kiterjedt nyomozás indult a svájci titkos számlák felderítésére. Míg az Egyesült Államokban a politikai színtéren, Nagy-Britanniában pedig a médiában indult kampány, hogy határozottabb fellépésre késztessék a hatóságokat. Magyarország a közepesen érintett országok közé tartozik.
A kétszáz országot felsoroló listán az ügyfelek száma alapján a 68., a titkos számlákon elhelyezett pénz mennyiségét tekintve pedig a 97. helyet foglalja el. Ám hazánk méretéhez és lakosságszámához képest mégsem csekély a fertőzöttségünk, amennyiben 163 magyar ügyfél, 259 titkos svájci számláján, több mint 120 millió dollár, átszámítva közel 35 milliárd forint volt elrejtve 2006–2007-ben. Csak a kiszivárgott dokumentumok alapján.
Miután egyetlen leánybank egy adott időszakáról van szó, nyilvánvaló, hogy a Svájcban vagy másutt, titkos számlákon elrejtett magyarországi vagyonok ennek az összegnek a sokszorosára rúghatnak. Joggal várhatnánk, hogy a magyar hatóságok némi érdeklődést tanúsítsanak az efféle piszkos pénzügyek iránt.
Miközben a HSBC svájci leánybankjának vezető tisztviselői egy nyaralást sem kockáztathatnak Európában, mert elfogató parancsok vannak kiadva ellenük, nálunk az ügy egyelőre nem érte el a hatóságok ingerküszöbét. Úgy látszik, itt nem érdekesek a titkos svájci számlák. Itthon nem az a kérdés, hogy miért akadt el a vizsgálat, hanem hogy elindul-e egyáltalán.