Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 19., csütörtök

19.948 - ​Tavasszal elindul a nemzeti közműszolgáltató > 2015. február 18. 9:31


Nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár

Németh Lászlóné

nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár

NEMZETI PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKÉRT ÉS POSTAÜGYEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR

​​
Tavasszal elindul a nemzeti közműszolgáltató



2015. február 18. 9:31

A Magyar Fejlesztési Bank kezdeményezte az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. bejegyzését, a társaság tavasszal kezdi meg működését – jelentette be a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára.
Németh Lászlóné hangsúlyozta, a cég az állami közműszolgáltatások – a földgáz, a villany- , és a távhőszolgáltatás – egységes működéséért felel majd, és koordinálnia kell az állami infrastruktúrát annak érdekében, hogy hatékony és olcsó szolgáltatásokat nyújthasson az állampolgároknak. Az államtitkár a hatékony és olcsó szolgáltatást hangsúlyozva kiemelte a Magyar Posta és a díjbeszedő bekapcsolását a szolgáltatási láncba.
Folyamatban van az állami tulajdonú Főgáz Zrt. tevékenységi körének kiterjesztése országos szintűre, így a lakossági gázszolgáltatás hamarosan az egész ország területén elérhetővé válik a fogyasztók számára - mondta.
Ismertette azt is: az ügyfélszolgálati pontok a Főgáz ismert ügyfélszolgálatai mellett a posta kirendeltségein nyílnak meg. Még folyik az a vizsgálat, amely alapján kijelölik azokat a helyeket, ahol várják majd a szerződni kívánó ügyfeleket.
Az államtitkár utalt arra is, hogy a posta és a díjbeszedő nyújtotta lehetőségek kihasználása ésszerű együttműködést tesz lehetővé, a fogyasztók számára pedig kényelmes, egyablakos ügyintézést biztosít.
A későbbiek során bekapcsolják az egyablakos ügyfélkiszolgálásba a kormányablakokat is, hogy a lakosság még kényelmesebben intézhesse az állami közműszolgáltatással kapcsolatos minden ügyét.
A nemzeti közműszolgáltató nonprofit alapon működik majd, ami – az államtitkár közlése szerint – azt jelenti, hogy nincsenek kitűzött profitelvárások a társasággal szemben, a cél az, hogy a fogyasztók érdekeit képviselje, illetve lehetővé tegye az ellátás biztonságát. Hozzátette, a takarékos működésből és az állami infrastruktúrák bekapcsolásából adódó megtakarítást pedig a további rezsicsökkentés lehetőségének biztosítására, illetve fejlesztésre, szolgáltatás-bővítésre fordítják majd.
Ugyanakkor piaci feltételek mellett jelennek meg a piacon, mert minden érvényes hazai és uniós szabályozást be fog tartani a közműszolgáltató - tette hozzá.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a második lépcsőben az áramszolgáltatási piacra lép be a nemzeti közműszolgáltató. Ennek érdekében intenzív tárgyalásokat folytat a kormány az MFB bekapcsolásával a piac több szereplőjével. Az áramszolgáltatást 2016-ban mindenképpen el tudja kezdeni az ENKSZ, de nem kizárt a 2015-ös kezdés sem - hangsúlyozta Németh Lászlóné. A harmadik a távhőszolgáltatás lesz, itt még sok feladat áll a kormányzati szereplők előtt.
A nemzeti közműszolgáltató a következő 2-3 évben fogja elnyerni azt a működési formát és azt az üzemméretet, amely biztosítani fogja az optimális hatékonyságot - összegezte az államtitkár.
Horváth Péter János, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: új fejezet kezdődik a hazai közműszolgáltatásban, az átalakulás a fogyasztóknak tartósan megfizethető szolgáltatásokat biztosít majd. A folyamat a rezsicsökkentéssel kezdődött, majd tartóssá tételének igényével folytatódott, és most megkezdődött a megvalósítás fázisa - hangsúlyozta.
A vezérigazgató ismertette: korábban több mint 20 évig dolgozott a Mol Csoportnál különböző vezető beosztásokban, 2010-től az energiahivatalt vezette, majd az elmúlt 20 hónapban az MVM Magyar Villamos Művek gázüzletágának vezetője volt.