Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 18., szerda

19.931 - Itt megtalálhatod a rég elveszett rokonaid > A FamilySearch magyar anyakönyvi kivonatokkal és egy családfakészítő programmal segít

Mindenegyben Blog
2014. április 26. (szombat), 17:46
Itt megtalálhatod a rég elveszett rokonaid

A FamilySearch magyar anyakönyvi kivonatokkal és egy családfakészítő programmal segít. Íme.

FamilySearch szerint a család hoz örömöt és értelmet az életbe. Ez egy olyan nonprofit oldal, ami az internetet hívja segítségül, hogy segítsen a családtagoknak megtalálni egymást. Építhetsz családfát, keresheted disszidált felmenőid, szerencsés esetben megtalálhatod sok-sok éve eltűnt unokatestvéred.

A FamilySearch.com oldalon összekeverik a modern közösségi média alkotta felhasználó-központú lehetőségeket a szabadon felhasználható hivatalos okiratok hasznosításával. Hogy ez pontosan mit jelent? Magyar vonatkozásban: az oldalon egyszerre találod meg az 1895 és 1980 közt születettek, házasodtak és elhunytak anyakönyvi kivonatait az Országos Levéltárban megtalálható anyakönyvi kivonatok digitalizált formájában, és kereshetsz rá már regisztrált felhasználókra is. Ha például beütöd a vezetékneved a keresőbe, és rátalálsz valakire külföldön, ráadásul a megtalált személy már töltött ki családfát, akkor te is ellenőrizni tudod, hogy van-e egyezés a kettőtök családfája között.


1912-ben, Budapest XVII. kerületében elhunytak listája

A családfakészítés igen drága mulatság, de a FamilySearch oldalon mindössze az idődet kell adnod azért, hogy rátalálj családtagjaidra. 


Az oldal három részből áll: családfákbóla felhasználók által feltöltött személyes emlékekből és digitalizált anyakönyvi kivonatok másolatábólAz első kategória használata igen egyszerű. Regisztrálsz, elindítod a családfakészítés funkciót, amit - amennyit tudsz belőle - kitöltesz. Ezután kereshetsz jelenlegi felhasználókat, személyes emlékekben megemlített embereket és ha egyezést találsz, beillesztheted őket a családfádba. Ha a jövőben valaki a családfáját készíti majd, a tiedre keresve is segítségre lelhet.



A második kategóriában minden olyan családi élményt tölthetsz fel, aminek szerzői jogai téged illetnek, azaz családi fotók, történetek, stb. Az első és a második kategóriában tehát nem csak böngészhetsz, kereshetsz, felfedezhetsz, hanem te magad is alakíthatod a tartalmat, hozzájárulva egy globális genealógiai (azaz leszármazástani) lexikon elkészüléséhez.

A harmadik kategóriában te nem lehetsz készítő (böngészésével annál több időt tudsz eltölteni). A Search/Records részbenMagyarország különböző területéről összegyűjtött anyakönyvi kivonatok közül válogathatsz, születettek, házasodtak és halottak kategóriákban böngészve. Először kattints a területre, amire kíváncsi vagy (megyék, területek korábbi nevével is találkozol majd), utána pedig válaszd ki az időt és hogy születési-, házassági- vagy halotti anyakönyvi kivonatot keresel.


1909-ben, Budapest XVII. kerületében születettek listája. Persze a honlapon böngészve nagyíthattok rajta a jobb láthatóság érdekében.

A FamilySearchnek jelenleg több mint 3 milliárd név van a birtokában, azaz 3 milliárd emberről van információjuk - elég nagy esélye van, hogy te is találsz valamit a családodról. 

Próbáld ki itt, hátha olyan dolgokra lelsz, amire nem is gondoltál volna! Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!