Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. október 19., szerda

21.489 - A Fidesz azt kéri mindenkitől, hogy méltóságteljesen ünnepelje az 1956-os forradalom 60. évfordulóját


A Fidesz méltóságteljes ünneplésre kér mindenkit

Tegnap, 12:43 > 2016. október 18.

A Fidesz azt kéri mindenkitől, hogy méltóságteljesen ünnepelje az 1956-os forradalom 60. évfordulóját

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és alelnöke kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a huszadik század legnagyszerűbb magyar teljesítményének méltó megünneplése nemzeti ügy. Magyarországon 2010 óta teljes körűen érvényesülhetnek a szabadságjogok, ezért nem ismétlődhetnek meg a tíz éve a Gyurcsány-kormány hibájából történt elfogadhatatlan és tűrhetetlen erőszakos események - mondta.
Kifejtette: senkinek nem kell félnie a véleménynyilvánítás szabadságától vagy a gyülekezési jog gyakorlásától, ugyanakkor "úgy gondoljuk, hogy ennek megfelelő viselkedést kell elvárni a magyar politikai közösség egészétől". Megdöbbentőnek nevezte, hogy az elmúlt napokban "egyes ellenzéki politikusok odáig mentek, hogy nem csupán megzavarni akarják a nemzeti ünnepet, hanem a fizikai erőszak lehetőségét sem zárják ki".
A kormánypárti politikus ezt a lehetőséget kategorikusan elutasította, elfogadhatatlannak, antidemokratikusnak és 1956 örökségével össze nem egyeztethetőnek nevezte. "A nemzeti ügyek elé senki nem állíthatja saját pártpolitikai ambícióit" - mondta, majd hozzátette, remélik, ha már tíz éve Gyurcsány Ferenc és a szocialista kormány "tönkretette" 1956 ötvenedik évfordulójának megemlékezését, akkor senki nem készül most hasonlóra.
Gulyás Gergely az akkor történtekről szólva közölte, 2006-ban azért nem lehetett méltó módon ünnepelni, mert a Gyurcsány-kormány "erőszakot, rendőrterrort, gumilövedéket, gumibotot, könnygázt, vízágyút, lovas rendőröket és viperát vetett be, nem válogatva néhány száz erőszakos és több tízezer békés tüntető között".
A Fidesz politikusa egészen megdöbbentőnek nevezte azt is, hogy az MSZP, amelynek jogelődje "1956 vérbefojtásában fogant" a másik négy parlamenti frakció gesztusát nem értékelve elutasította annak a közös nyilatkozatnak az aláírását, amelyben közös emlékezésre kérik a világon élő összes magyart. A népszavazással kapcsolatban az elmúlt hetekben azzal lehetett találkozni, hogy mintha politikai igazság nem létezne, csak és kizárólag jogi igazságokkal szabad foglalkozni - mondta a fideszes képviselő, megjegyezve, "ha itt a jogi igazságot keressük, akkor elég egyértelmű: az MSZP a mai napig is az MSZMP jogutódja", és elődje volt az, amely 1956-ban elárulta, vérbe folytatta és megtorolta a forradalmat.
Gulyás Gergely emlékeztetett, a Fidesz vasárnap a fővárosi Kossuth térre vár mindenkit, ahol - mint mondta - büszkén és méltóságteljesen szeretnének ünnepelni a magyar miniszterelnök és a lengyel elnök beszédeivel.
A kormánypárti politikus kérdésre válaszolva helyesnek és egy régi adósság törlesztésének nevezte a kabinet azon döntését, amely munkaszüneti nappá tette nagypénteket, erről szerinte nincs szükség egyeztetni a munkavállalók érdekképviselőivel.
Forrás: MTI